婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家bb歲半大, 主力工人湊, 因住得近婆婆, 所以婆婆好多時會來睇下工人湊成點, 咁樣我返工時亦比較放心. 由於地方細, 屋企得兩房, 三個大人 (我, c6, 工人) 加個b, 屋企又越來越多雜物, 覺得唔夠地方住, 想搬大d 單位, 同c6傾完, 佢想買間三房, 但我哋只afford 到新界區的三房單位
問題黎喇, 就係因為99都係住新界區, 當初結婚, 我已經唔肯老公買新界既樓, 因為唔想同99住得近, 同埋生b 前已經講明唔俾99 湊, 唔想有婆媳問題, 我99 本身無咩, 但性格自我中心, 佢講既就是對的, 其他人講就是錯, 佢覺得好就是好, 有時知佢出於好心, 但用錯方法以至令我覺得同佢相處唔到, 連佢既仔女, 即係我c6同佢兄弟姊妹都覺得99 難相處, 所以我唔想俾佢湊b, 我覺得到時實有磨擦
但c6 話如果搬去新界, 就唔請工人叫99 湊, 聽到隻c6 咁講我就想喊, 我真係十萬個唔想, 俾著你哋, 會唔會聽c6 講搬去新界俾99湊b, 定係繼續而家咁工人+婆婆湊?

別墅

回覆:小_魚 的帖子

維持現狀

cky2009  X3  發表於 14-8-16 17:44
papagirl  x2  發表於 14-8-15 16:27

男爵府

維持現狀×2
做人,5好難为自己

別墅

回覆:你哋會點揀

樓主會唔會生多個先?唔會的話,其實2房都住到。多啲善用空間,冇話唔住得。但如果你計劃生2個,咁3房當然好好多。

至於99湊既問題,以樓主情況,無論搬唔搬,都唔建議。bb仲細時,你仲可以以忍解決問題,但到小朋友長大要教時,就唔係你忍就可以教好小朋友。

可否姐姐照請,只請99過黎睇下?

大宅

引用:而家bb歲半大, 主力工人湊, 因住得近婆婆,

原帖由 小_魚 於 14-08-14 發表
而家bb歲半大, 主力工人湊, 因住得近婆婆, 所以婆婆好多時會來睇下工人湊成點, 咁樣我返工時亦比較放心. 由 ...
維持現狀,直到你c6頂唔順,到時你出offer

naviegirl    發表於 14-8-14 14:25

水晶宮

雖然細,但都係自己一家一主,自己話事.
我會選唔搬.
試下掉下D雜物啦.
最近我都搬,執野時,發現淨係膠袋、紙袋、環保袋,都儲左一箱...
長短傘各有5把以上,但我全屋都只係我3大1小,一次性雨褸都有好多件...
玩具與書多到兩個大書櫃都放唔晒...
仲有N年前學做手工(串珠、刺繡、半寶石首飾等)、整餅等的工具和材料...
所以,把心一橫,掉左好多野!
依家,舒服晒!

男爵府

多謝大家意見, 我唔打算再生了, 生一個就夠
我就係驚將來婆媳問題會更嚴重, 老人家實縱個孫, 但我又唔出得聲, 到時我實發癲

子爵府

回覆:小_魚 的帖子

唔搬
清雜物

大宅

BK Milk勳章

回覆:你哋會點揀?

可以用storage嗎?講真,野只會越來越多,係咪要改變下生活方式?

公爵府

BK Milk勳章

唔生就唔好搬啦!掉一d雜物啦!bb衫唔要既實有好多,可以送人或者捐出去,等小朋友大個就唔使要姐姐仲慳位。

男爵府

bbkayla 發表於 14-8-14 13:03
可以用storage嗎?講真,野只會越來越多,係咪要改變下生活方式?
絕對要, 問題係我控制唔到99一家唔好買野, 99佢哋好鍾意買野俾阿b, 唔係衫就係玩具, 玩具仲要唔大件唔買, 講咗好多次玩唔晒, 著唔晒, 佢哋都係要買, 如果玩兩玩或者著兩次就拎去捐, 我驚老公唔鍾意, 我自己屋企好少買, 因為佢哋知道我唔鍾意, 但99佢哋我改變唔到, c6都有出過聲, 但99佢哋買少咗一排又打回原形

Coffeekk  俾保良局  發表於 14-8-14 17:21
milky_peko12  租迷你倉,吾岩玩的送   發表於 14-8-14 15:17

男爵府

你係因為有工人所以現有2房唔夠住,咁你C6提議搬新界3房但又cut工人,咁即係俾機會99留宿?打死都唔制啦!

mother904  X 2  發表於 14-8-14 22:25

男爵府

唔搬啦!
執一執,清一清

男爵府

csc_111 發表於 14-8-14 13:12
你係因為有工人所以現有2房唔夠住,咁你C6提議搬新界3房但又cut工人,咁即係俾機會99留宿?打死都唔制啦!

...
其實佢想搬去新界仲有另外一個原因, 佢話而家我哋住呢區校網唔好, 佢話搬去新界校網好d, 我反對搬佢就話我唔理阿b 讀書, 所以我真係好矛盾, 而家自己既決定會唔會累咗阿b 呢?

milky_peko12  新界的校網更差吧,又   發表於 14-8-14 15:18

水晶宮

掉咁d雜物都唔搬

男爵府

畀面勳章

維持現狀
唔想掉野就租個倉

男爵府

維持現狀, 狠心D執下屋企既野, 過時既/ 1年以上冇著過既衣服同鞋, 拎去捐左去~~

伯爵府

反正都唔再生多個,當然唔好搬去新界住近99啦!
住多5年,小朋友大左就唔駛工人特別湊,
變相請工人係打理家頭細務,等父母和小朋友有更多時間相處。
到時再搬都無問題,因為老公無籍口叫99湊小朋友和不孝地叫99做工人掛???
另外執返好間屋至係上策,租迷你倉係放大型少用品才有用。

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

唔好搬,維持現狀

男爵府

多謝大家意見, 我諗我都係要再同c6傾下, 寧願住細d 或者執過間屋都唔搬
我真係唔敢俾99 湊b, 開咗個頭實收唔番, 最後攪到傷和氣就唔好

首頁

尾頁

跳至