母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已冇奶,但16個月大囝囝臨瞓及放假瞓晏覺都要啜啜,以往啜一陣就反身拍下唱歌瞓,唔得再啜重覆。但呢幾晚一直啜一直啜,死唔放口,仲啜成1hr,今晚啜成75 min ,冇停過,一要佢離口就大喊大叫、發脾氣,我忍唔住罵佢,勁喊完諗住啜多陣算,點知繼續大大力啜,個身放軟晒瞓著都要啜,放口又喊。
尋晚半夜仲起身搵奶奶,又係啜極唔瞓,啜/放口/起身飲鮮奶/罵/出埋廳玩/罵,搞足3個鐘,真係好難頂。

男爵府

回覆:我崩潰了,尋1歲以上人肉奶咀媽媽安慰及分享

我女14個月大,奶引好大…一晚醒三轉要埋身幾分鐘先訓,晏教都要啜住訓食固又食得差,夜晚無教好訓,日頭煮飯她食又食幾啖停口,真是無曬心機好炆

大宅

日間有無發生過咩特別野或者環境轉變呀?突然咁樣實有原因

複式洋房

我個女就黎一歲,都當我人肉奶咀,晏覺同夜晚都係咁,要訓到好冧先放口
一晚都起3,4次,到朝早仲唔比放口

子爵府

有無試過比奶咀

子爵府

引用:有無試過比奶咀

原帖由 ctsang1006 於 14-09-01 發表
有無試過比奶咀
人奶b多數唔食

複式洋房

引用:有無試過比奶咀

原帖由 ctsang1006 於 14-09-01 發表
有無試過比奶咀
識分就唔用喇

子爵府

引用:Quote:原帖由 ctsang1006 於 14-09-01 發表

原帖由 emily_money 於 14-09-01 發表
人奶b多數唔食
我b肯食,之前6個月時唔想再做人肉奶咀,試下比奶咀佢,初時都麻麻,過多一兩星期後就肯用,不過而家一歲,無奶咀唔肯瞓

別墅

我個女兩歲,都仲係半夜醒咗搵奶奶。不過好在日頭唔駛啜住瞓,夜晚就我同佢都邊瞓邊餵,所以原本諗住戒,都唔捨得呀,瞓住餵大家都舒服,算啦,都係補品嚟啫。

伯爵府

16個月大
可能要狠心sleep train距

我仔現在8個月,9點埋身然後訓著,到1-2點要醒一次再食,然後先到5-6點食。
如果距訓得唔好,可能3-4點就要搵多次奶奶

我狠不下心現在sleep train 距。我打算到距1歲如果中要1-2點食,就要狠心train距。

複式洋房

引用:16個月大可能要狠心sleep train距我仔現在8

原帖由 大豬既老婆 於 14-09-02 發表
16個月大
講就好易,真係做又狠心唔落㗎喇
我sleep train過一次,訓到一兩個禮拜又點知吽牙,咁又返番起點,邊捨得又sleep train多次吖!

大宅

clemencebaby 發表於 14-8-31 06:21
日間有無發生過咩特別野或者環境轉變呀?突然咁樣實有原因
第二日冷靜落嚟後,我諗佢係吽牙,呢幾日有 d 好轉但佢成日好忟憎,胃口又差咗,又咬手指.

大宅

ctsang1006 發表於 14-9-1 15:04
我b肯食,之前6個月時唔想再做人肉奶咀,試下比奶咀佢,初時都麻麻,過多一兩星期後就肯用,不過而家一歲, ...
我無比過奶咀,曾經意志消沈想過比,但諗起同佢介完人肉奶咀,又要再介奶咀? 咪一齊辛苦 2 次? 所以都無比過....

大宅

miep 發表於 14-9-1 22:32
我個女兩歲,都仲係半夜醒咗搵奶奶。不過好在日頭唔駛啜住瞓,夜晚就我同佢都邊瞓邊餵,所以原本諗住戒,都 ...
我一直都係抱住飲得一滴得一滴的信念,所以無同佢介過,但因為我陀住細 b,我深知係無奶架喇 ~ 同埋呢,就算瞓o係度餵,佢猛啜而我又唔郁得,又有少少忟憎瞓唔著,所以都無得瞓住餵,係攤o係度無咁攰...

大宅

大豬既老婆 發表於 14-9-2 13:46
16個月大
如果你計劃會 sleep train 仔仔,建議你而家好開始了,我覺得越大越難 train 呢~ 1歲或1歲多 d 又未去到真係聽得晒你o既道理,同埋就算佢明,但做唔到,大細都會好忟的...

大宅

wsh1012 發表於 14-9-3 13:29
講就好易,真係做又狠心唔落㗎喇
我sleep train過一次,訓到一兩個禮拜又點知吽牙,咁又返番起點, ...
Super agree !!! 同埋其實,大細都好辛苦呀,老公又會入房叫我比佢啜到瞓算啦,我仲要返工...

男爵府

就27個月, 依然要啜住先肯訓, 半夜經常要起身食, 早上4至5點必定要啜下, 一見我在家就會不停啜。

所以樓主比我好。 我果隻會一見你返就會拎我套睡衣叫我換完餵奶

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

viffy 發表於 14-9-3 17:13
Super agree !!! 同埋其實,大細都好辛苦呀,老公又會入房叫我比佢啜到瞓算啦,我仲要返工... ...
咁呢樣係你地既問題喎.... 你地唔狠心只會苦了自己, 第日仲有排捱.

我今胎好積極去做人肉奶咀, 阿女1歲左右我慢慢變成俾bb 啜一陣就停, 之後即刻俾支奶俾佢飲, 而家阿女14個月大, 唔會再扭人肉奶咀.

大宅

回覆樓主

我search 人肉奶咀見到你的post, 身同感受,我b 8個月,攪到我晚晚瞓得好差,樓主bb依家都好大咯,想知樓主之後係點:mother:

別墅

viffy 發表於 14-8-31 00:12
我已冇奶,但16個月大囝囝臨瞓及放假瞓晏覺都要啜啜,以往啜一陣就反身拍下唱歌瞓,唔得再啜重覆。但呢幾晚 ...

我都好灰,唔止夜奶
直頭想同佢介人奶我覺得餵到佢禁大個已算係禁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊