自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

明報消息
學聯副秘書長岑敖暉表示,希望政務司長林鄭月娥拿出以往「好打得」的勇氣,面對目前的政治問題。

岑敖暉認為,林鄭月娥昨日單方面終止對話,很多市民都覺得不被尊重和憤怒,認為未來3天是能否迫使政府回應訴求的黃金時期。他指林鄭月娥是「好打得」的司長,希望她能拿出以往「好打得」的往績,面對她一手一腳造成的政治問題。

至於所有撤離及開放道路的建議,岑敖暉認為可以商討,但唯一前提是政府須讓步及釋出善意。他又指學生和市民在這星期已不斷釋出善意,已向政府表達還有很多對話空間,包括開放特首辦及通往政府總部的海富天橋,讓職員可以上班,但政府寸步不讓,連最卑微的要求對話都拒絕,若學聯現在撤退,很難向市民及堅持已久的學生交代。

--
你地尋日下晝節外生枝,呼籲進行一連串不合作運動,政府先話要擱置對話架.調返轉頭政府好似你地咁搞小動作,響會晤之前大增佈防警力,我諗你都唔會稱之為好有誠意卦.

仲有,係有好多市民都覺得不被尊重同憤怒,不過你地肯定係因為林鄭宣佈終止對話?

唔好開口市民埋口市民,市民冇選你地出黎做民意代表架.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:明報消息學聯副秘書長岑敖暉表示,希望政務

原帖由 uoaccf 於 14-10-10 發表
明報消息
學聯副秘書長岑敖暉表示,希望政務司長林鄭月娥拿出以往「好打得」的勇氣,面對目前的政治問題。
...
連最卑微的要求對話都拒絕??

唔係講緊班學生呀?

伯爵府

引用:明報消息學聯副秘書長岑敖暉表示,希望政務

原帖由 uoaccf 於 14-10-10 發表
明報消息
...
好討厭!請快d放手…………讓普羅市民可回復正常生活!

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

車....又係佢地初時話冇空間同政府對話先....

而家有得見面喇, 但又講d咩不合作運動, 仲有好同傾呢, 都係自己搞垮個面談

debjc  之前仲話過唔見CY㖭!   發表於 14-10-10 15:45
小小bb    發表於 14-10-10 14:38

大宅

回覆:uoaccf 的帖子

珍珠宮

回覆:學聯唔好再歪曲事實,同埋唔好扮民意代表

班小朋友各自玩沙

男爵府

回覆:學聯唔好再歪曲事實,同埋唔好扮民意代表

佢代表到我同我一衆親朋戚友喎

beautybeast  咁幼稚。唔好代表我   發表於 14-10-11 06:54
Kayiuvov  代表唔到全香港!   發表於 14-10-10 15:49
bkfans  呢啲垃圾都能代表你   發表於 14-10-10 14:50
orangekkkkk  但不能代表所有市民   發表於 14-10-10 14:46

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 uoaccf 於 14-10-10 發表明報

原帖由 brbaby2007 於 14-10-10 發表
連最卑微的要求對話都拒絕??

唔係講緊班學生呀?
你唔喺覺得尋日學聯對呀? 會都未開已覺得會輸. 就call 定人再佔再罷課. 咁叫釋出誠意?

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

之前學聯曾經終止對話, 仲話要保證示威者安全先有得傾, 政府派左警隊一大班人保護你地啦! 而家自己又話要政府點樣做先妥協, 如果吾係就乜乜物物. 其實係吾係所有事情都要依你地做法先滿意!

我都好

cherrie_q    發表於 14-10-10 20:29

珍珠宮

好媽媽勳章

呢班小學雞不斷歪曲事實, 不斷將大眾市民掛嘴邊上檯做籌碼
我想話佢知, 很多市民對你們的擾亂民生行為極度反感, 請你們不要再口口聲聲代表大眾市民, 你並不代表我們.

nieualma  同意  發表於 14-10-10 21:32
rickswim  Agree  發表於 14-10-10 21:18
EmilyMami  同意  發表於 14-10-10 16:27
meimei11  Agree, 經常歪曲事實   發表於 14-10-10 15:37

複式洋房

根本佢哋就喺度得寸進呎,覺得香港差咪去佢哋認為好有民主啲國家囉
成日話政府冇誠意,咁你哋塞住啲路要脅政府同你傾呢就叫誠意咩!
反佔嗰啲叫暴民,真正攪事嗰啲叫民主,呢啲咩唔知係咩道理

男爵府

掉返轉黎講既
之前係佢地擱置對話先
明明係政府釋出善意架播,仲話等對話係最卑微既要求
比返市民有正常既日常生活都係我最卑微既要求囉,
班人都kai kai地
還我馬路

meimei11  Agree  發表於 14-10-10 15:39

禁止訪問

男爵府

成班人都有腦退化,之前學聯都試過單方面停止對話,很多市民和政府都覺得不被尊重和憤怒。叫政府須讓步及釋出善意,點解唔可以你們讓步及釋出善意先呢?

最搞笑就是這段,"他又指學生和市民在這星期已不斷釋出善意,已向政府表達還有很多對話空間,包括開放特首辦及通往政府總部的海富天橋,讓職員可以上班,但政府寸步不讓,連最卑微的要求對話都拒絕,若學聯現在撤退,很難向市民及堅持已久的學生交代。"
你唔記得就上網看昨天中午新聞,明明是黃同學攞住支咪叫人去政總門外的小花圃、天橋下及某街道上有很多地方適合留守,我沒有聽到台上其中一人有講過撤離,唔該是你們應該要釋出善意,唔好再玩小動作,大人來講說話一時一樣,你們真的要好好學習什麼叫誠信。

meimei11  乜都係政府唔啱!   發表於 14-10-10 15:39

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

如果真係要講民主自由, 佔領馬路就已經唔係啦,
仲口口聲聲話為市民爭取, 根本就mock削緊市民權利啦
仲以為自己做得好啱, 做哂英雄咁

meimei11  Agree  發表於 14-10-10 15:40

禁止訪問

回覆:uoaccf 的帖子

禁止訪問

引用:晒纳税人錢津貼你哋讀大學 。d 錢比公公婆

男爵府

beautyhappy 發表於 14-10-10 14:58
晒纳税人錢津貼你哋讀大學 。d 錢比公公婆婆睇E生好過

...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

成班學聯都熟讀"指鹿為馬","黑白顛倒"呢2句成語,發揮得淋漓盡致

meimei11  冇錯  發表於 14-10-10 15:40

大宅

引用:根本佢哋就喺度得寸進呎,覺得香港差咪去佢

原帖由 佩佩媽 於 14-10-10 發表
根本佢哋就喺度得寸進呎,覺得香港差咪去佢哋認為好有民主啲國家囉
成日話政府冇誠意,咁你哋塞住啲路要脅政 ...

仲有呀!佢地讓番政總條路人行,講到佢地好啱

首頁

尾頁

跳至