家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

睇左幾日,見大家話保險人壽冇乜需要...宜家幫仔女買緊人壽+醫療住院,危疾嗰啲野,其實細個係咪唔駛買人壽呢?

但我之前買時個經紀話人壽連醫療一齊買會平啲,所以我就買左,但我睇返啲單,其實個額得好細,20000美金,根本都冇乜用咁

如果我cut單再買過,唔要人壽的話,咁買乜先啱?
Cut左係咪冇得攞返錢架?

其實我都一舊雲唔多明啲單講乜,前兩晚專登攞出嚟研究,但睇極唔明

之前問過經紀,我話啲額咁細,都冇乜用,第時入院都唔知夠唔夠比,佢就話係未必夠,之後又話有新野出,唔知一日一千萬額定乜野,唔多記得,但又話唔可以cut舊單,因為新買會貴好多

本身就係唔想咁貴想轉其他,宜家仲話要再加錢,真係唔想,搞到我都唔知點好

大宅

我係將舊有的保單全部單CUT晒,重新買過,都係因為有仔女出左世後,唔想KEEP太多保單,所以重新整理過。原本我自己有6份保單,現在得3份。視乎你想家人要咩保障。
以前未結婚未有仔女時,是有傳統儲蓄人壽+醫療等保障 及 基金單 及 意外單等等,金額不大,但日後若子女出世保障就不夠了。

現在分開來買,純人壽、醫療、意外,各獨立一份,不同保險公司。

我小朋友沒有買人壽,視乎你需要。

男爵府

畀面勳章

引用:我係將舊有的保單全部單CUT晒,重新買過,

原帖由 ericalsp 於 14-10-17 發表

我係將舊有的保單全部單CUT晒,重新買過,都係因為有仔女 ...
我自己嗰份就50萬,好似地係人壽加醫療意外儲蓄咁,另有一份危疾,不過額都唔大
其實係想同小朋友買過,要再重新研究吓先
唔該
你覺得小朋友反而唔需要?

大宅

回覆 quinyou 的帖子

要睇你自己需要,我自己係因為所住的地區較近政府醫院,之前小朋友入過幾次醫院,覺得都可以。所以唔買都ok,將來或考慮買番都唔定,視乎環境同質素有無變化吧!都係考慮之一。
我覺得小朋友唔駛買人壽,因為佢地咁細個,不用保障父母。反而應該由父母本身買人壽,去保障子女。只供參考!

洋房

Hello 我係做呢行 你買左幾耐啊?一般我都唔建議cut 除非真係好差 如果你唔介意 我可以幫你免費分析 check下你分單先

男爵府

畀面勳章

引用:回覆 quinyou 的帖子要睇你自己需要,我自

明白,
咁你都講得啱,其實我都係住得近政府醫院多過私家醫院,而且之前入院都係入政府,所以份保險都好似冇乜用咁...好似有300蚊一日...都唔多記得
如果要cut,係咪就咁cut就得,唔駛比其他費用

男爵府

畀面勳章

引用:回覆 quinyou 的帖子Hello 我係做呢行 你買

原帖由 Junejunejuneli 於 14-10-17 發表

Hello 我係做呢行 你買左幾耐啊?一般我都唔建議cut 除非真係好差 如果你唔介意 我可 ...
我考慮吓先

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 Junejunejuneli 於 14-10-17

原帖由 quinyou 於 14-10-17 發表
我考慮吓先
小心~

這裡有agent 找水魚~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆:保險問題

考慮10term吧
三十多健康良好,780萬保额,一個月1200左右
但commission不高。你agent可能唔happy

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 quinyou 於 14-10-17 發表我

原帖由 大力大力 於 14-10-17 發表
小心~

這裡有agent 找水魚~
明白,我會自己諗清楚先

男爵府

畀面勳章

引用:考慮10term吧三十多健康良好,780萬保额,

原帖由 TamaCat 於 14-10-17 發表
考慮10term吧
三十多健康良好,780萬保额,一個月1200左右
但commission不高。你agent可能唔happy
唔理佢啦!我乜都問清楚佢先,真係啱先買

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

引用:回覆 quinyou 的帖子人壽都係為咗萬一有咩

原帖由 nikolala 於 14-10-20 發表

人壽都係為咗萬一有咩意外可以有筆錢幫屋企周轉吓,但係仔女都唔會係屋企嘅經濟支柱 ...
意外又有冇需要呢?

大宅

最好問番跟你個AGENT,退保應該唔駛錢。但若果你要重新買過D保單,咁有一樣野要注意一下,就係個cut單時間 同 買新保單時間,要預早幾個月做,因為若cut左d單,新保單有權reject你,咁就會變得幾麻煩,時間上要注意一下,等新保單ok晒後,才cut單。
例如:你份舊保單11月到期,咁你最好7,8月去揾晒d資料,傾同做報單都要等一段時間架,而且當中保險公司需要的時間都唔一樣。

我剛試過, 6月問左幾間保險公司,但有些唔保,當然當中有d問題出現左,最後10月中先攪點,咁我舊的保單11月先會cut。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

引用:回覆 quinyou 的帖子最好問番跟你個AGENT,

原帖由 ericalsp 於 14-10-20 發表

最好問番跟你個AGENT,退保應該唔駛錢。但若果你要重新買過D保單,咁有一樣野要注意 ...
所以我想都問吓大家意見,同會買乜野種類,到時再問agent就容易啲,唔該

大宅

小朋友唔洗人壽吧,,,醫療就得,,,或者加多教育金

洋房

引用:小朋友唔洗人壽吧,,,醫療就得,,,或者

原帖由 catpan 於 14-11-15 發表
可以基金人壽一齊買架

洋房

引用:回覆 quinyou 的帖子要睇你自己需要,我自

其實可以話係會舊錢比小朋友大個讀書or結婚用都ok ,當父母送比小朋友一份禮物都可以

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:小朋友唔洗人壽吧,,,醫療就得,,,或者

原帖由 catpan 於 14-11-15 發表
教育基金。。。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至