懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

點解台灣、首爾鐵路既人寧願企都唔坐關愛座?香港人(其實多數係新香港人)就唔會理你!(我依家就係企喺關愛座前面,大住個肚,前面就係新香港人!33wks 唔係見唔到嘛)攰死我了

別墅

回覆:公共交通工具關愛座 - 長途車無人讓座

其實可唔可以要求司機要求,叫坐緊關愛座,而又唔係有需要個d人講叫佢地讓座?

大宅

回覆:蘇蝦仔BB 的帖子

我覺得唔駛叫司機要求嘅,你絕對有權利同坐喺關愛座嘅冇需要人士講,請佢讓座俾你,我相信只要你肯開聲,一定大把其他乘客撐你。

當然,理想嘅係每個人都可以有公民意識,主動讓出關愛座啦,但香港風氣係咁,唯有自己開口爭取囉〜

伯爵府

我都覺得好多新一代和大嬸大叔都唔識主動讓座,好似唔知有呢樣野,亦唔知自己坐著關愛座咁

別墅

引用:我覺得唔駛叫司機要求嘅,你絕對有權利同坐

原帖由 bandc2009 於 14-11-07 發表
我覺得唔駛叫司機要求嘅,你絕對有權利同坐喺關愛座嘅冇需要人士講,請佢讓座俾你,我相信只要你肯開聲,一 ...
唉,如果其他人有讓座既心,其實係唔係關愛座都會讓,但今次真係好甘,我阿b墜住我痛左成個月,如果我太痛會搭的士,有折$170既距離,咁都估到程巴士都幾長下,今日見放早唔係peak hour就搭巴士,點知攪成咁⋯唉

好似我老公尋晚都係坐巴士,佢前面個DBx 男生,一見到抱b媽媽即刻扮瞓覺,我老公就讓位了,佢返黎我就錫番佢一啖,讚佢係好男人~ 我又試過喺地鐵有人讓座俾我,一個唔記得咩名既元朗屯門區既好學校既女學生(間學校名3個字,人名黎既),即刻坐左,不過我4-5個站者,但佢隔離個中年男人就望住佢,佢係無反應,於是個男人讓左俾我坐了⋯

公爵府

長途車企全程係辛苦嘅,普通人定孕婦都係咁話,懷孕期間,避到長途車就避,唔好預有人讓,或者總站上車,或者轉乘有得坐嘅交通工具,幾時都係靠自己好過靠人…

公爵府

長途車企全程係辛苦嘅,普通人定孕婦都係咁話,懷孕期間,避到長途車就避,唔好預有人讓,或者總站上車,或者轉乘有得坐嘅交通工具,幾時都係靠自己好過靠人…

水晶宮

引用:長途車企全程係辛苦嘅,普通人定孕婦都係咁

原帖由 feifei_baby 於 14-11-07 發表
長途車企全程係辛苦嘅,普通人定孕婦都係咁話,懷孕期間,避到長途車就避,唔好預有人讓,或者總站上車,或 ...
我都係咁話,我陀過兩次b,搭車都唔會預期有人讓座比自己,我想有位坐嘅話,搭mtr會搭到去總站唔落車,原車去目的地,搭巴士就去前一兩個站,甚至搭的士去總站上車,見架車多人就等多幾架,見有位坐先上車,去近嘅地方就搭的士

大宅

引用:點解台灣、首爾鐵路既人寧願企都唔坐關愛座

原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-11-07 發表
點解台灣、首爾鐵路既人寧願企都唔坐關愛座?香港人(其實多數係新香港人)就唔會理你!(我依家就係企喺關 ...
唉我試過陀住六個月見晒肚時(我係瘦底,一定冇搞錯,)比個阿嬸鬧我,話我點解坐关愛座,正義澟然咁叫我起身讓座比阿婆坐……旁邊的人(後生仔、師奶及阿叔)只是冷眼旁觀,无人願起身比阿婆坐,我唯有无奈地起身讓比阿婆坐。阿婆見我大肚話比返我坐,我話唔洗,叫佢坐,旁邊的人仍然无反應!結果我一直企咗六、七個站!!呢次經歷,我永世難忘,亦对香港人死心!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+蘇蝦仔BB+於+14-11-07+發表點

原帖由 dorahelen 於 14-11-08 發表
唉我試過陀住六個月見晒肚時(我係瘦底,一定冇搞錯,)比個阿嬸鬧我,話我點解坐关愛座,正義澟然咁叫我起身 ...
你有權唔起身,因為你懷孕係附合條件去坐。佢係因為你係女人所以向你埋手。

伯爵府

引用:點解台灣、首爾鐵路既人寧願企都唔坐關愛座

原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-11-07 發表
點解台灣、首爾鐵路既人寧願企都唔坐關愛座?香港人(其實多數係新香港人)就唔會理你!(我依家就係企喺關 ...
唔好問人點解唔讓坐。應該諗無位坐上唔上車,上左去無位就係自己選擇錯誤,咪等多架啦。我都搭巴士返工,人地都有比錢搭車,大家係平等的,大肚又係個人選擇,所以唔好唔開心啦,對件事無幫忙。

別墅

引用:Quote:原帖由+蘇蝦仔BB+於+14-11-07+發表點

原帖由 Locherry1215 於 14-11-08 發表
唔好問人點解唔讓坐。應該諗無位坐上唔上車,上左去無位就係自己選擇錯誤,咪等多架啦。我都搭巴士返工,人 ...
都無辦法,因為係喺轉車站,當自己黑仔算了

子爵府

講得長途車, 閒閒地坐/企半小時, 後生身體弱的大把人.
要我企住半小時加上頭頂吹緊冷氣, 冇病都變有病.
不如投訴巴士公司增加班次好過啦.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:蘇蝦仔BB 的帖子

無人讓見累要出聲架。

我現在咩住BB見累,
會出聲。

唔開口真係無人讓。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 蘇蝦仔BB 於 14-11-07 發表點

原帖由 dorahelen 於 14-11-08 發表
唉我試過陀住六個月見晒肚時(我係瘦底,一定冇搞錯,)比個阿嬸鬧我,話我點解坐关愛座,正義澟然咁叫我起身 ...
我大肚己無人讓,有時會出聲叫人俾我坐,唔出聲未企下。
到生左抱住BB都無人讓,
為有見累未先出聲叫人讓下

男爵府

回覆 蘇蝦仔BB 的帖子

呢D公民意思係冇得賴人... 我覺得係我地呢一代+60/70年代做父母唔識教... 個個錫小朋友錫到過晒火... 搞到D小朋友唔識為人設想...
好多時讓位既係上左年紀既伯伯婆婆, 仲有D中年男士

好彩搭咁多次公共交通公具, 只有一次冇人讓位, 個次就係大部份女人20-40歲既女人... 仲有D 廿零歲靚仔, 全部掛住打機......

別墅

我見過阿婆讓座俾孕婦,孕婦唔肯坐,兩個互讓其間其他人有位坐人士繼續打機扮瞓,真係火都嚟

複式洋房

唉!日日坐火車返工真係企到腳軟

別墅

岩岩上港鐵,已有人讓位,係一名40歲左右既男人。

其實讓唔讓位真係同短途/長途,仲有地區之分,仲有年齡之分

複式洋房

So far我算遇到較多的好人,地鐵、長途巴士都多數有人讓,將心彼己,我平時坐地鐵有位坐我都會周圍望下,睇下有冇有需要的人,但亦明白遇到好人真係唔係必然

首頁

尾頁

跳至