婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

No topic

大宅

拿... 約左8.30, 咁人地又真係8.30到, 我覺得無問題喎.. 只係你地早到諗住可以早D有位, 但其實有位咪一樣, 佢地都係唔會早到. 下次6點幾, 仲有成兩個鐘, 返屋企抖抖好過啦..

lovelyec    發表於 14-12-9 15:26
Jolin_Yuen    發表於 14-12-9 14:08

子爵府

畀面勳章

errrr~~~
其實, 話book 8點半架嘛, 你地早左2個鐘到, 就真係要預等好耐架喎~
你都講啦~ 年尾d台好full, 你地咁早去=白等架咋~

男爵府

引用:拿...+約左8.30,+咁人地又真係8.30到,+我覺

原帖由 黃女士 於 14-12-09 發表
拿... 約左8.30, 咁人地又真係8.30到, 我覺得無問題喎.. 只係你地早到諗住可以早D有位, 但其實有位咪一樣, ...
X2, totally agree. 人地約你6點食飯,唔通你4點去咩?

mini1204    發表於 14-12-9 20:03

男爵府

如果老公無叫佢地先到先等位, 我覺得佢地八點半到係無問題, 佢地明知我地要湊埋個b, 佢地可以自己早d 來等位, 點解佢地唔為我地著想下呢?

男爵府

唔好意思, 可能我講得唔清楚, 我老公係話book 左八點半, 但已經叫左佢屋企人七點幾好來一齊等位, 佢諗住有位就即入去早d 食完走

伯爵府

雖然我好明白抱住bb訓覺既慘況

但你地訂左8點半,雖然加左句話早到就等位,但如果俾我,我其實都會8點半先到羅。你要明白,距地無bb系身邊,有時真系無甘細心林到你地既唔方便。。。。

男爵府

引用:如果老公無叫佢地先到先等位,+我覺得佢地八

原帖由 小_魚 於 14-12-09 發表
如果老公無叫佢地先到先等位, 我覺得佢地八點半到係無問題, 佢地明知我地要湊埋個b, 佢地可以自己早d 來等 ...
Book咗八點半,點解仲要六點幾去等位?完全理解唔到,咁book位有咩意思,你book八點半,唔通你六點半到又俾位你?你想食早啲,一早就訂六點半啦,佢地黎唔到咪唔好食囉。。。如果有人約我,話book咗八點半,叫我早少少去等位,我最早都只會八點到。。。

男爵府

回覆 大豬既老婆 的帖子

所以我好怕年尾出街食飯, 但99好鬼鍾意一家人出去食, 無論邊個生日都話要出街食飯慶祝, 但又唔會諗食咩, 姑仔同大伯又係唔諗, 到我同老公諗完book 埋枱食飯, 又話唔好食但去男家食又係左等右等, 99 又成日要正日做節, 係今年大伯唔得閒至提早做冬, 唔敢想像將來阿b 番學會點

男爵府

回覆:點解老公屋企人硬係無進步

唔明點解book左仲要去等位,甘book 黎做乜?

伯爵府

小_魚 發表於 14-12-9 11:38

所以我好怕年尾出街食飯, 但99好鬼鍾意一家人出去食, 無論邊個生日都話要出街食飯 ...
其實帶埋bb出去食飯真系高難度架如果bb可以食大人野已經好d,我仔得11.5months,仲要帶埋距d粥仔出去
餵得bb食,我自己就無得食

但無辦法,有時候做節呢d野都要配合下。

男爵府

回覆 Kanny_yan 的帖子

可以既話我都唔想同佢地食老公意思係即使book 左枱, 但如果去等位可以早d 食就早d 食
我都唔知老公點同佢地溝通, 總之佢話叫左佢地七點幾要到, 唉, 我同老公投訴, 叫佢下次等到有位我至帶阿b 出門口

水晶宮

hashtag影視迷勳章

咁book咗8:30,真係唔洗咁早到喎

男爵府

個晚我都煲唔到粥仔, 淨係帶左奶粉沖奶, 其實做節呢d 避唔到都無計, 但99 連姑仔, 大伯, 我老公生日都話要出街食, 我真係好怕, 每次食都要等齊人, 老公生日已經話唔出, 但到姑仔, 大伯生日, 99又會煩到你肯出為止, 6299 生日出街食飯我覺得無問題, 但係唔係連姑仔, 大伯個d 都要慶祝埋? 以我所知, 大伯佢地都唔想出去慶祝又係話唔得閒, 但99 都係要煩

伯爵府

小_魚 發表於 14-12-9 11:49

個晚我都煲唔到粥仔, 淨係帶左奶粉沖奶, 其實做節呢d 避唔到都無計, 但99 連姑仔, ...
其實老人家可能都系借機會call齊人一齊出去食飯~我就算覺得麻煩,其實都會盡量weekend 俾距自己出去玩,或者同埋距出去食飯
日日系屋企食都會悶

其實可能你老公都會覺得麻煩,但阿媽叫到咪順下距意羅~
你體諒下你老公可能距會好appreciate呢~

大宅

咁我覺得係你老公有問題喎, 你叫人早D到, 早等到早食, 咁其實都預左等唔到, 如果唔係咁, 酒樓都唔會分兩輪啦..

好似我個邊咁.. 佢地永遠有遲無早, 佢地約8點, 又話到時早到就早, 我最終都只會8.30先出現, 同埋我永遠都未係最後一個到....

既然你了解你夫家係咁, 你都無謂再做多餘野啦, 將來小朋友返學, 食到早咪食囉, 食唔到唔去都大條道理... 小朋友返學繄要

同埋, 好多時, 為左個孫, 到時要佢地食5點都得啊...放開D啦

子爵府

樓主明白你好累好辛苦,又好心急想早食早走
但重點之中嘅重點係,你通知人地8點半丫嘛
人地無b無咁攰,亦無端端唔會好心急想快食快走
咁佢又8點半到,佢地好自然覺得無問題
如果佢遲到就有問題

你諗清楚少少你嬲咩先會容易d平伏同處理自己嘅情緒
你係嬲佢地無早到?
嬲佢地無體諒慰問你湊bb辛苦?

嬲都要有個道理,如果唔係咩都嬲好傷身咖

男爵府

我諗你實係一個好新抱, 其實我都好想同男家可以好好相處 (暫時表面無咩問題, 大家見面客客氣氣)
有時我都唔想老公難做, 我知99 好鍾意一家人出去食飯, 我會盡量出席, 我無咩要求, 只係想早d 食完早d 走, 但唔知點解咁難, 過時過節, 62, 姑仔可唔可以早少少收工番99 度食飯 (佢地自己工, 可以隨時走)? 或者99 提早做節, 唔好做正日, 就d weekend, 我地又唔洗趕得咁辛苦

男爵府

其實又怪唔晒佢哋,有時係我哋自己一廂情願想早,所以會早到。下次都係叫C6去攞好位先,跟住你先去啦,如果唔係呢個都只會係一個循環

男爵府

回覆 黃女士 的帖子

我諗都係老公同佢屋企溝通有問題, 我就做了受害者

首頁

尾頁

跳至