懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我其實每日都返屋企食飯,由有咗開始,佢咩都話食得,仲成日煮,包括當歸,蟹,蜆等等…之前我都有話過佢,佢成日都話唔驚,佢之前有咗都成日食…
事緣佢成日都煮醃製野食(差不多日日煮),即係梅菜,炸菜,臘腸果啲,咁琴日我就話唔好煮咁多,如果諗唔到食咩寧願煎隻蛋仲好;到今日佢竟然㷛木瓜湯…咁我一見到就話我唔飲得,跟住佢就大發脾氣,狂鬧我,又話以後我比餐單佢煮,又話網上啲野唔可信,總之就咩都唔聽我講,最後我連飯都無食,喊住走

有時我真係唔識同佢相處,之前仲話生咗比BB佢湊,咁以後一定有排嘈⋯

水晶宮

唔好太勞氣,傷身啊,我阿媽以前都會咁,將成擔心機白曬我身上,小小事都好上心,搞到我都好慘好辛苦,後尾勸佢多D去過自己既生活,先慢慢好返咋

大宅

回覆:艾菲BB 的帖子

我屋企都成日煮梅菜咸菜仲之係加工食品架,我會食自己食得既,因為成家人食,無辦法,好彩我屋企日日都有魚,如果其他唔岩食甘我正係食菜同魚,已經好有營養,你不如叫你呀媽點都有一個菜加魚,其他又佢自己簡啦

大宅

回覆:dinosaurmum 的帖子

其實媽媽個代真係無咁多野

不過我媽聽我講
我話唔食佢都唔會迫我
你宜4情話佢知你想食咩啦

佢又要煮又要諗你食得d咩
其實都好辛苦架

別墅

回覆:同阿媽吵大獲!

不過我呀媽,比較好問定我想食咩,咩湯岩我飲都知

大宅

引用:我其實每日都返屋企食飯,由有咗開始,佢咩

原帖由 艾菲BB 於 14-12-09 發表
我其實每日都返屋企食飯,由有咗開始,佢咩都話食得,仲成日煮,包括當歸,蟹,蜆等等…之前我都有話過佢, ...
以前啲人唔同而家咁多顧忌,同埋始於係自己阿媽嚟㗎嘛,又唔係工人,唔好發咁大脾氣,第時生左bb好多事都要阿媽幫手,唔啱食就食少啲, 飲少日湯又唔會少忽肉,無理由要全家人日日陪你食大肚婆餐嘛,自己食都會悶啦。我都係咁㗎,成家有大有細,我只要有1隻肉有菜就ok啦。

有時大肚情緒係大少少,過兩日心情好返啲,買啲野返去氹返佢啦,下次返去食飯同佢講定一兩味,其他佢煮大龍鳳都唔好理佢lor。 cheer up

大宅

其實你都好幸福,晚晚有屋企飯食
我有左咁耐(25w) ,我阿媽都無煮過飯我食,湯都無一啖,但家用照俾無少過。
日頭要返工,夜晚要自己搞掂都係咁啦!

大宅

想問㸃解吾食得木瓜

男爵府

MommyPanel勳章

引用:想問㸃解吾食得木瓜

原帖由 infong2011 於 14-12-10 發表
想問㸃解吾食得木瓜
會宮宿

男爵府

MommyPanel勳章

引用:我其實每日都返屋企食飯,由有咗開始,佢咩

原帖由 艾菲BB 於 14-12-09 發表
我其實每日都返屋企食飯,由有咗開始,佢咩都話食得,仲成日煮,包括當歸,蟹,蜆等等…之前我都有話過佢, ...
既然覺得網上野唔可信,咁買本書俾佢睇囉,仲要痴埋post-it 紙仔俾佢,總好過同佢argue

大宅

其實木瓜話宮縮都無醫學跟據,我之前唔知都飲過木瓜湯,一碗半碗唔洗咁驚,阿媽個年代真係無話有咩唔食得架,唔同而家,真係要好好溝通

子爵府

引用:Quote:原帖由+艾菲BB+於+14-12-09+發表我其

原帖由 森蝶 於 14-12-10 發表
以前啲人唔同而家咁多顧忌,同埋始於係自己阿媽嚟㗎嘛,又唔係工人,唔好發咁大脾氣,第時生左bb好多事都要 ...
唔係我發脾氣,係佢…

大宅

乜唔係青木瓜先唔食得咩?木瓜應該可以架,我飲過幾次木瓜雪耳又冇咩唔妥

子爵府

引用:Quote:原帖由+艾菲BB+於+14-12-09+發表我其

原帖由 katkathk 於 14-12-10 發表
既然覺得網上野唔可信,咁買本書俾佢睇囉,仲要痴埋post-it 紙仔俾佢,總好過同佢argue

...
佢根本咩都唔信,只係信自己一套

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

佢煮無問題,你咪唔好食個樣餸咯,都ok架。。。可能老人家想食呢,何必話佢呢,我都係,唔岩食既就唔夾,阿媽會明既,因為我唔食,仲有其他人想食。。唔好唔開心啦

子爵府

引用:其實木瓜話宮縮都無醫學跟據,我之前唔知都

原帖由 mama528 於 14-12-10 發表
其實木瓜話宮縮都無醫學跟據,我之前唔知都飲過木瓜湯,一碗半碗唔洗咁驚,阿媽個年代真係無話有咩唔食得架 ...
唔係話飲咗一定出事,但如果明知有呢個風險,正常人都唔會冒險囉

別墅

我問過西醫。佢話如果你食大量木瓜先會有問題。。大量既意思係幾十個。。。。咁飲湯真係唔會有事。但擔心就咪鬼飲。 其實食住家飯點都好過出街食。你不如睇下衛生署個孕婦指引好過。唔好只信網上啲未經証實既資料。

別墅

mama528 發表於 14-12-10 08:27
其實木瓜話宮縮都無醫學跟據,我之前唔知都飲過木瓜湯,一碗半碗唔洗咁驚,阿媽個年代真係無話有咩唔食得架 ...

木瓜真係會宮𦂨,以前M到食過木瓜,痛得好緊要!!
(我平日係無M痛架!!)
不過我呀媽話...木瓜湯剩飲係得架wo......所以我咪唔食渣,都飲過一次...

轉個角度,不如你同你呀媽講想食咩食咩叫佢整畀你食,咪唔使咁勞氣lo

大宅

回覆 艾菲BB 的帖子

老人家無知呢個係事實,我都有bb,

佢有比木瓜我食,嘈過20,當然唔係大吵大閙,

係話唔食得,好飽,都無用,放埋入我隻碗度,佢話網上流言不可言

我夾返比老公隻碗,千奇唔好心軟領情,最多心佢話你無禮貌,唔尊重囉

我心諗,你果套仲唔可信,無出聲,無黑面

佢都比燕窩我食,我食左2

我自己都無知,原來原隻燕窩有激素,會令bb唔好

我地就快身為人母,自己保護bb係最重要架

b第二日生完黎,係自己負責,人地把口講完有問題,不用負責

所以,人母要頂天立地,work,要堅持sayno

要向老公著手,叫佢幫你手,2人力量好過1人力量

加油呀

侯爵府

我的育兒心得勳章

老人家係咁,不過係我99,佢地唔係想害你只係無知又唔識,咁事實佢地果時無咁多醫學資訊,又唔係咩都有得揀嚟食,我相信唔過量就可以了!再唔係去醫院產檢拎本小冊子比佢睇,有咩係孕婦食得/唔食得,相信佢都會好落台d!

首頁

尾頁

跳至