自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

而家同緊屋企人住,應該會喺大女升小六嘅暑假搬屋,如果轉校,會唔會對佢嘅影響好大(適應方面,呈分方面)?

擔心ing

翡翠宮

牛年勳章

回覆:如果六年級先轉校,會唔會好影響升中?

都係一年啫,讀埋佢啦

LUCKYO    發表於 14-12-13 09:31

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

因為同屋企人唔啱,好多心病

伯爵府

呈分計分會有一定影響,孩子又要適應新課程和老師,如原校無大問題,不建議轉載校

伯爵府

DHA勳章

佢要重新適應過,加上學業壓力,對佢個人都唔係咁好啦

珍珠宮

搬去好遠?

伯爵府

引用:因為同屋企人唔啱,好多心病

原帖由 queenie80 於 14-12-12 發表
因為同屋企人唔啱,好多心病
屋照搬,坐校車或自行返學啦,小六應該可以應付,好過轉校。

LUCKYO    發表於 14-12-13 09:31

伯爵府

DHA勳章

搬近d,佢自己坐車返學

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:queenie80 的帖子

如果單純因為地點遠了,呢個升中重要時刻,我唔會揀轉校。

如果讀得極唔開心,才考慮轉。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔轉校,遠d都係一年

感激遇上你~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

應該唔會有學校收,唔使唸,轉校頂盡只收小五

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:而家同緊屋企人住,應該會喺大女升小六嘅暑

而家同緊屋企人住,應該會喺大女升小六嘅暑假搬屋,如果轉校,會唔會對佢嘅影響好大(適應方面,呈分方面) ...
小六應該無學位比你轉到,一般津校不設小五小六留班位或插班位,其他直資私校就算有位都要考慮小朋友成績喎! 仲有第一次小五呈分試已經呈左,影響好大下!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:唔轉校,遠d都係一年

原帖由 kiko_mami 於 14-12-12 發表
唔轉校,遠d都係一年

大宅

只係一年,我會揀讀埋小六,升中派位先至轉校網。

可唔可以搬去唔係離原校太遠嘅地方?小朋友有自己一班相識多年嘅同學,唔可以一齊畢業可能會唔開心喎。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

如果唔轉校住,到升中填表時唔係填而家讀緊間小學的校網,會唔會有咩問題?

唔識升中嘅遊戲係點玩呀?

大宅

引用:如果唔轉校住,到升中填表時唔係填而家讀緊

如果唔轉校住,到升中填表時唔係填而家讀緊間小學的校網,會唔會有咩問題?

唔識升中嘅遊戲係點玩呀?
中一統一派位選校,可以揀小學校網或者屋企地址校網。

男爵府

肯定會

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

俾我唔會轉, 小朋友都要時間適應! 忍多一年 !

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

俾我就忍埋呢一年, 小朋友要重新適應好辛苦

首頁

尾頁

跳至