自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

剛剛見到一個關於JM講年輕人買樓可以將就一D既post,我明白JM系有感而發,都系為年輕人好,我又講一講其實我地呢D年輕人既情況同點睇啦

我同男朋友系我剛剛入大學既時候開始拍拖,由於我地兩個都系讀專業導向既degree,一出來大概都系做返個行,而我地個兩行如果perm到都叫做收入穩定,所以等男朋友都入埋大學(佢大我一年,遲過我入一年),我地就開始打算存錢結婚買樓,個時系想買屯門/元朗,希望可以買到三百萬左右

由於父母都算開明,建議我地兩個不如註冊然後同親戚食餐飯就算,禮金過大禮個D完全無洗,最緊要快D買樓有個安樂窩,兩個一起開心就好,所以我地直接考慮買樓既事,因為對我地來講結婚系七百幾蚊既事

同期既同學好多都覺得我地前路光明,護士一定搵到工作,一出來就27000,我教書都有23000,但系其實教書一行宜家非常唔景氣,即使我地讀三大,可能讀完出來都系做半職教師等,真系有苦自己知
起大學幾年,見住樓價不停升,買樓夢想離我地好似越來越遠,我男朋友家境麻麻,要自己借錢一部分錢讀書(grant 唔曬唔想屋企有負擔),為左將來唔會應為學債負擔重,我地不停做parttime,總算將學債控制起一畢業就可以兩三個月還清既範圍,一邊存學費,存錢自然變得好慢

到畢業後,我地就開始計劃買樓,可能因為我地唔識人,屯門既樓都要成三百盡頭,舊樓我地唔系唔諗過,但估價太低,無首期,於是我地各自起屋企住,然後帶飯,盡量連睇戲同出街食飯都唔做,但系我地共識系,自己再節儉都唔可以虧待父母,我地又起屋企住,又帶飯,一個月幾千家用一定要,男朋友屋企幾兄弟姐妹,家人又開始老,所以一萬家用,我地都知俾得好少,但無辦法
然後我地又要交稅,又要開始讀master保持競爭力,個度都要學費,一年先儲到十幾萬,幾時先上到車?

我地知道其實我地已經系幸運既一群,起碼起大學畢業生入面收入叫比上不足比下有餘,有好多同學比完家用自己好節儉都存唔到錢,仲要還學債

好多人問我地真系唔可以做part time?要上樓就要有犧牲,但系其實我地工時已經好長,我公司離屋企好遠,每日返工已經超長時間,7:30返到,5:30就要起身,最遲6:00出門口,7:00放工,回到家9:15左右,又要備課改作業,仲有時帶活動,星期六日都要做野,如果唔系做唔曬,唔系我能力特別低,其實好多同事都系甘,我男朋友返shift,早的話5:30就要出門口,而且更份唔定,連屋企過節都要最後先確定,而且佢又要讀書,都無可能返part time la

我打出來唔系要任何同情或者要反駁D mei,只系想話比大家知,其實好多年輕人唔系唔想努力,唔系唔肯將就上車,而系我地真系唔方法,無論如何,我生活得好開心,因為可以達成自己理想又可以兩個一起努力,雖貧亦樂

catcatcati    發表於 14-12-15 15:39

水晶宮

我都儲緊
而且無你地儲到咁多.
加油。。

公爵府

引用:剛剛見到一個關於JM講年輕人買樓可以將就一

原帖由 someone123 於 14-12-15 發表
剛剛見到一個關於JM講年輕人買樓可以將就一D既post,我明白JM系有感而發,都系為年輕人好,我又講一講其實 ...
我同你差唔多
但我仲要唔算專業
畢業出黎得八千
三份一人工家用
仲要還non mean
我都儲左十年錢
先夠結婚買樓讀master

你唔係諗住可以畢業兩三年就買到樓掛?

比d 忍耐

翡翠宮

someone123 發表於 14-12-15 12:13
剛剛見到一個關於JM講年輕人買樓可以將就一D既post,我明白JM系有感而發,都系為年輕人好,我又講一講其實 ...
我都儲左十幾年, 都仲儲緊.

珍珠宮

回覆:年輕人睇買樓

只可以講,加油努力,無謂聽連數據都無,只懂一竹篙打一船人嘅言論。

happywindy    發表於 14-12-15 16:11
wcpcelia    發表於 14-12-15 14:27
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

加油

公爵府

連專業人仕都呻

男爵府

Ol0314 發表於 14-12-15 12:20
我同你差唔多
但我仲要唔算專業
畢業出黎得八千

我無甘諗過,我都預左要十年,亦都唔系唔忍耐,只系想大家又睇睇年輕人既故事,你有機會睇睇隔離個post就明白點解我甘打出來,純粹想大家睇下唔同故事,唔好就甘廢青一頂帽子套下去所有年輕人度
其實講真,由我睇樓市到宜家,D上車盤升左唔止一倍,我一樣會存錢,只系想大家知,其實點解年輕人會有無力感

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

right, 捱到35 想生b又已經高齡

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 someone123 於 14-12-15 發表

原帖由 Ol0314 於 14-12-15 發表
我同你差唔多
但我仲要唔算專業
畢業出黎得八千
忍耐,可能真係睇下幾時林市

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加油~

simple is the best~

男爵府

醒目開學勳章

樓主,加油!!! 祝你快D做到業主!

子爵府

一年儲十幾萬,即一個月只儲6至7千左右?

就算是只儲十幾萬,三年左右就可以用9成上車先。

男爵府

美之選468 發表於 14-12-15 12:25
連專業人仕都呻

唔系呻,只系見隔離甘大火氣,又分享下自己故事
我大學同學有D做律師會計師拿曬牌升曬senior都話:想買屯門,無返十年八年都難,佢地必須開支又多過我地

大宅

其實grant loan息口咁低, 唔需要急於畢業後即時全數歸還, 攤長還款會比較化算

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 Ol0314 於 14-12-15 發表我同

原帖由 good_pig 於 14-12-15 發表
忍耐,可能真係睇下幾時林市
比人話黑心架

男爵府

starcatcat 發表於 14-12-15 12:27
一年儲十幾萬,即一個月只儲6至7千左右?

就算是只儲十幾萬,三年左右就可以用9成上車先。 ...

計買stamp/ agent fee/ 按揭保險等都要80萬

珍珠宮

明白各人有各因由

珍珠宮

回覆:年輕人睇買樓

俾得多家用係主要原因 無辦法 你地父母諗住養身防老
自問搵得唔多 但而家層樓越換越貴 原因係我雙方家長對我地無乜財政壓力 我地自己又唔多消費
成萬蚊家用 我都負擔唔起
我有小朋友 將來都係諗住佢象徵式俾一二千蚊用 除非佢搵好多 先考慮叫佢加家用

Tracy~    發表於 14-12-15 17:15

公爵府

someone123 發表於 14-12-15 12:29
唔系呻,只系見隔離甘大火氣,又分享下自己故事
我大學同學有D做律師會計師拿曬牌升曬senior都話:想買屯 ...
想問: 宜家的 律師.會計師是否也不易撈 ? (無惡意)

首頁
12345...7

尾頁

跳至