母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

由於其中一邊奶量較少,一來想追番BALANCE,二來想儲定奶番工
但阿仔啜少O個邊又比較HEA,可能因為出得比較慢,成日啜幾下就訓
我打算邊埋身邊泵既,但我諗緊究竟應該哪邊埋身,哪邊泵好

1. 奶量較多較穩定o個邊泵,少奶o個邊埋身
2. 少奶O個邊泵,奶量較多較穩定O個邊埋身

我暫時試緊用1 既方法,埋身次數係多左,但唔係太明顯,平均2hr- 2.5 hr就要食(多奶那邊就3.5-4 hr),不過泵o個邊奶量就好似真係多左,之前60ml ,依家有80ml

大家覺得邊種方法會快D?

大宅

回覆:januscyy 的帖子

唔知係咪只係試一兩日所以唔明顯

大宅

我同你一樣,之前乳頭泵損左,泵得無咁密,即刻塞左,都要泵,奶量即刻勁跌,得返60ml.
我b剛滿月,你b幾大?

大宅

引用:我同你一樣,之前乳頭泵損左,泵得無咁密,

原帖由 Cocaine308 於 14-12-22 發表
我同你一樣,之前乳頭泵損左,泵得無咁密,即刻塞左,都要泵,奶量即刻勁跌,得返60ml.
我b剛滿月,你b幾大 ...
兩個月

大宅

引用:我同你一樣,之前乳頭泵損左,泵得無咁密,

我b剛滿月,你b幾大 ...
最麻煩係佢啜得懶
都唔知泵好定啜黎追好

大宅

啜一定最有效,我覺得。。因為奶樽易食到,埋身食佢好攰,啜啜下好似訓左咁。。

大宅

引用:啜一定最有效,我覺得。。因為奶樽易食到,

啜一定最有效,我覺得。。因為奶樽易食到,埋身食佢好攰,啜啜下好似訓左咁。。

...
我唔係打算用樽
只係諗長期啜少o 個邊迫佢上奶,另一邊泵
定係長期啜正常o個邊,少o個邊就泵密d 泵

當然只係追奶先咁食

伯爵府

如果少個邊太少, 先泵返個奶量,再諗埋身(先泵清後手揸奶, 密密揸, 好快多奶)
我個囝食食吓就訓, 如果食少個邊,訓左又唔肯食谷住多個邊, 唔夠一個中就醒。 攪到唔知點, 多個邊谷住又訓唔好, 又漏奶, 仲怕塞, 泵怕佢醒冇奶埋身。

大宅

引用:如果少個邊太少, 先泵返個奶量,再諗埋身(

原帖由 rachel_tim 於 14-12-22 發表
如果少個邊太少, 先泵返個奶量,再諗埋身(先泵清後手揸奶, 密密揸, 好快多奶)
我個囝食食吓就訓, 如果 ...
唔該哂
我試下先

水晶宮

回覆:想問以下邊種追奶方法會比好D

1 ,多奶嗰邊泵,少奶嗰邊bb係咁啜就會刺激造奶

大宅

引用:1 ,多奶嗰邊泵,少奶嗰邊bb係咁啜就會刺激

原帖由 貧窮媽媽 於 14-12-23 發表
1 ,多奶嗰邊泵,少奶嗰邊bb係咁啜就會刺激造奶
但成日都好似唔夠,我就補番枝泵枝奶
Ok ma?

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

我都係用1
但係少奶果邊就算佢啜得多左, 奶量多左都好, 都係泵唔到咁多, 唔知係唔係因為少奶果邊唔受泵.
我個囝而家就7個月, 佢啜少奶果邊食飽左可以等4-6個鐘先話要再食, 平時食樽就220ml, 如果返工泵佢啜果邊就最多得80ml.

水晶宮

引用:Quote:原帖由 貧窮媽媽 於 14-12-23 發表1

原帖由 januscyy 於 14-12-23 發表
但成日都好似唔夠,我就補番枝泵枝奶
Ok ma?
就係嗰邊唔夠先俾bb啜 佢一啜就有奶出架喇 唔夠佢食佢會係咁啜 就會話到俾你個腦聽 要造多d奶

大宅

引用:Quote:原帖由 januscyy 於 14-12-23 發表但

就係嗰邊唔夠先俾bb啜 佢一啜就有奶出架喇 唔夠佢食佢會係咁啜 就會話到俾你個腦聽 要造多d奶

...
因為我本身都唔係富媽,都係啱啱好夠食

多o個邊每邊泵得60-80ml, 我通常佢唔餓我就儲起

我覺得少o個個邊除左泵得少,佢成日個零鐘就要再食,甚至乎有時食完即扭,我就即刻俾埋泵出既佢食,同加上佢啜少o個邊好無心機啜,十零分鐘就hea 啜,都唔知點先迫佢啜得好d

咁我繼續每次俾佢啜少o個邊, 係咪無咁快見效架

同埋呢我啜少o個邊如果佢餓就俾埋泵出o個邊佢食埋,咁做啱唔啱??

大宅

引用:我都係用1但係少奶果邊就算佢啜得多左, 奶

原帖由 Jennifer糖 於 14-12-23 發表
我都係用1
但係少奶果邊就算佢啜得多左, 奶量多左都好, 都係泵唔到咁多, 唔知係唔係因為少奶果邊唔受泵.
...
咁少o個邊會唔會谷多左??
o個邊成日都好鬆

大宅

引用:Quote:原帖由 januscyy 於 14-12-23 發表但

...
唔好意思想問清楚你意思

係咪每餐都先啜少o 個邊啜到佢唔啜就胸又鬆哂,唔夠就啜埋隔離

其實真係唔鍾意用泵,懶得洗

水晶宮

引用:Quote:原帖由 貧窮媽媽 於 14-12-23 發表就

唔好意思想問清楚你意思

係咪每餐都先啜少o 個邊啜到佢唔啜就胸又鬆哂,唔夠就啜埋隔離
係呀 我試過有次塞左一邊幾日 通返後奶量少左一半 咁我就keep住晚晚淨係俾個仔啜少奶嗰邊 大約一個月到就追得返

水晶宮

引用:Quote:原帖由 貧窮媽媽 於 14-12-23 發表就

因為我本身都唔係富媽,都係啱啱好夠食

多o個邊每邊泵得60-80ml, 我通常佢唔餓我就儲起
其實bb啜,出奶係會多過你泵架!有d人可能泵得一兩安,但又可以做到全人奶,我冇理咁多架 總知佢餓就俾佢啜 夠濕片就ok 我頭半年有個表mark低bb 幾點食,食左幾耐同換片次數

大宅

引用:Quote:原帖由 januscyy 於 14-12-23 發表因

其實bb啜,出奶係會多過你泵架!有d人可能泵得一兩安,但又可以做到全人奶,我冇理咁多架 總知佢餓就俾佢啜 ...
濕片就一定夠
次次都有wewe
一日三次poo poo左右

係我心急想泵多d
因為仲有三星期番工

大宅

引用:Quote:原帖由 januscyy 於 14-12-23 發表唔

係呀 我試過有次塞左一邊幾日 通返後奶量少左一半 咁我就keep住晚晚淨係俾個仔啜少奶嗰邊 大約一個月到就追 ...
晚晚??即係淨係夜晚咁做??
日抖照輪住食呀??

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊