想生BB

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

我今年42歲喇,因為遟婚同無計劃生BB,係40歲至嘗試生,怎料小產咗兩次,第一次係10 weeks 2 check到無心跳,第二次係07年9月個胎5 weeks 6自然流產,e+考慮緊仲試唔試,因為年紀都老lu,老公又担心無體力同無時間湊,所以好想知哩度有無人咁大年紀至生呢?有無問題呢?好想知多d實例!謝謝!

大宅

原文章由 concat 於 08-5-13 01:21 發表
我今年42歲喇,因為遟婚同無計劃生BB,係40歲至嘗試生,怎料小產咗兩次,第一次係10 weeks 2 check到無心跳,第二次係07年9月個胎5 weeks 6自然流產,e+考慮緊仲試唔試,因為年紀都老lu,老公又担心無體力同無時間湊,所以好想知哩度有 ...

唔好意思,想問一問,你10 week 2 check 倒冇心跳果次,係咪之前check 倒ok, 去到10 week 2 先忽然唔ok架?

thanks

複式洋房

I have relatives who gave birth to children at the age of 44. Iknow two doctor friends whose mother was 42 and 44 when they were born.

My Chinese doctor told me that she successfully helped a woman aged 50 to give birth to twins. She showed me their pictures too. Most older parents are more mature and they can provide better education and financial support.

大宅

原文章由 concat 於 08-5-13 01:21 發表
我今年42歲喇,因為遟婚同無計劃生BB,係40歲至嘗試生,怎料小產咗兩次,第一次係10 weeks 2 check到無心跳,第二次係07年9月個胎5 weeks 6自然流產,e+考慮緊仲試唔試,因為年紀都老lu,老公又担心無體力同無時間湊,所以好想知哩度有 ...

我都差不多40歲啦, 我試咗成年都未成功過, 所以都有d擔心.

等待驗證會員

年齡不是問題
肯嘗試才有奇蹟
你現在開始食多一點補身的食物
例如花膠、飲牛奶...
至於照顧bb
你和你丈夫應該都要上班的
不如請工人你覺得怎樣?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

i had two colleauges who gave birth at early 40+ sucessfully. so don't worry.

洋房

Hello concat

My ec 話pregnant過,會容易d有, don't worry. 相反find a ec to take care miscarrage 好d. If possible, find a 工人幫手lo. Go with the flow la !!!

BBconiv.

大宅

Ruby06,
因為嗰次係第一次有BB,唔知道會發生咁多問題,原先係廣華登記咗,初檢要12 weeks至有得睇,不過見好多人都會係私家睇咗先,咁我又搵私家醫生照lor,都10 weeks 2至排到期睇,估唔到連心跳聲都未聽過就無咗lu哦!個胎size得7 weeks,問過醫生係咪即係7 weeks時無咗心跳?佢話未必喎,因為個胎有問題,所以都發展得慢d,所以唔會知係幾時無咗心跳!

Frisbe,
多謝你嘅實例,我都希望生到個醫生啦!
但係都有興趣知埋你個中醫資料呀,可唔可以pm比我呀?thx!

Flyfive,
會唔會搵西醫幫手呀?

KR0101, wincat, bbconiv,
多謝你哋鼓勵!其實現時都有個工人係負責睇住亞媽嘅,老公主要都係驚我生得辛苦同教得辛苦lor!最怕係大年紀有b,中途有問題就更加辛苦!不過,都唔驚得咁多lor!

民房

It's encouraging to know that women do have success in pregnancy over 40. I've done 2 IUI's but no success. This month, I'm using Clomid and Injectables. Hopefully third time is a charm.

Good luck to you ladies too.

大宅

My mum gave birth to me naturally when she was 41, don't give up ah!!! I think you should see Chinese Dr to improve your health while you are trying.

原文章由 concat 於 08-5-14 01:29 發表
Ruby06,
因為嗰次係第一次有BB,唔知道會發生咁多問題,原先係廣華登記咗,初檢要12 weeks至有得睇,不過見好多人都會係私家睇咗先,咁我又搵私家醫生照lor,都10 weeks 2至排到期睇,估唔到連心跳聲都未聽過就無咗lu哦!個胎size得7 ...

大宅

原文章由 concat 於 08-5-14 01:29 發表
Ruby06,
因為嗰次係第一次有BB,唔知道會發生咁多問題,原先係廣華登記咗,初檢要12 weeks至有得睇,不過見好多人都會係私家睇咗先,咁我又搵私家醫生照lor,都10 weeks 2至排到期睇,估唔到連心跳聲都未聽過就無咗lu哦!個胎size得7 ...

CONTAC, 其實我都好心急, 我都做咗好多嘢, 我先睇咗三個月中醫食排卵丸, 之後睇中ec, 日日都食藥, 日日都做運動, 量體温, 我諗住五月底去仁安睇生育輔導.

大宅

CougarBaby,
多謝鼓勵,希望你好快成功啦!

YimYee,
我亞媽都37歲至生我,我都會繼續睇中醫調理身體。

Flyfive,
你好積極呀,希望你都好快成功啦!

今日同個fd傾偈,佢生完BB約兩個月咋,不過佢話之前係抑鬱症邊緣喎,同老公講咗哩件事,佢仲驚,又係叫我唔好再試!

大宅

我都係3字尾呢d年紀,要bb真係有少少壓力,不過再考慮我唸會後悔,所以每樣o野都好小心.
我上年miscarriage之後有睇中e(食中藥同針灸),覺得自己預備好了,就用排卵紙較準日子努力做人.又開始食花膠(d人話著床好d),老公食日本蠔士同時做針炙,仲有website話下午5-7做人機會大些.
現在有左e生叫我在屋企bed rest.希望今次一切順順利利.
祝 一切順利

原文章由 Flyfive 於 08-5-14 09:12 發表

CONTAC, 其實我都好心急, 我都做咗好多嘢, 我先睇咗三個月中醫食排丸, 之後睇中ec, 日日都食藥, 日日都做運動, 量體温, 我諗住五月底去仁安睇生育輔導. ...

大宅

原文章由 JoJo2007 於 08-5-15 08:11 發表
我都係3字尾呢d年紀,要bb真係有少少壓力,不過再考慮我唸會後悔,所以每樣o野都好小心.
我上年miscarriage之後有睇中e(食中藥同針灸),覺得自己預備好了,就用排卵紙較準日子努力做人.又開始食花膠(d人話著床好d),老公食 ...

jojo, 想問你有沒有試過量體温, 我都試咗幾個月, 體温而家改善緊, 都係都未perfect, 另外都係因為我個人好心急, 所以不能relax.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

唔好擔心。。。我今年43歳,懷笫一胎,6月中生啦!醫生話一切正常,小B超正常,完全冇問題。

啲老人家湊孫都冇問題,你兩公婆後生咁多,點會有問題呀!

大宅

Flyfive

E生有叫我量體溫,不過講真朝朝起身趕番工,邊有o甘好恆心.我用排卵紙日日試咋(問miffymiffy買的).同埋可能上個月因有食排卵藥,d排卵紙試出來唔似以前o甘淺色,所以好清楚要邊幾日努力.
希望幫到你啦.

原文章由 Flyfive 於 08-5-16 16:09 發表

jojo, 想問你有沒有試過量體温, 我都試咗幾個月, 體温而家改善緊, 都係都未perfect, 另外都係因為我個人好心急, 所以不能relax.

男爵府

我都41啦, 上年一月結婚, 4月xx過,一路睇住中醫 8月開始再試 ,試到而加都未有, 呢個3個月睇緊周醫生,停中醫, 今個b做埋iui又失敗, 好難呀, 唔知点算.

emt1314
你係自然有架? 你好叻呀過咗咁多關.

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

大宅

原文章由 Oh!Baby 於 08-5-16 17:48 發表
我都41啦, 上年一月結婚, 4月xx過,一路睇住中醫 8月開始再試 ,試到而加都未有, 呢個3個月睇緊周醫生,停中醫, 今個b做埋iui又失敗, 好難呀, 唔知点算.

emt1314
你係自然有架? 你好叻呀過咗咁多關.:handsome ...

係啦emt1314, 又分享吓你的experience.

oh!baby, 我都係上年一月先結婚咋, 睇黎我地係好遲婚的一群.

大宅

原文章由 JoJo2007 於 08-5-16 17:41 發表
Flyfive

E生有叫我量體溫,不過講真朝朝起身趕番工,邊有o甘好恆心.我用排卵紙日日試咋(問miffymiffy買的).同埋可能上個月因有食排卵藥,d排卵紙試出來唔似以前o甘淺色,所以好清楚要邊幾日努力.
希望幫到你啦.

...

jojo, 我都係量體温同用排卵紙呀, 體温低同排卵紙有深線我都有dodo呀, 不會過咗幾個月都係唔得, 我都唔明點解, 我先前都check過晒冇事,我個中醫話我體温唔靚, 高温期有時只有十二日, 有時十一日, 不過就算係咁都冇理由咁耐都冇聲氣啦.

大宅

flyfive
會唔會係你husband的問題呢?check check穩陣d呀.

原文章由 Flyfive 於 08-5-16 20:56 發表

jojo, 我都係量體温同用排卵紙呀, 體温低同排卵紙有深線我都有dodo呀, 不會過咗幾個月都係唔得, 我都唔明點解, 我先前都check過晒冇事,我個中醫話我體温唔靚, 高温期有時只有十二日, 有時十一日, 不過就算係咁都冇 ...

首頁
12345...10

尾頁

跳至