懷孕前後

跳至

首頁
12345...45

尾頁

大宅

本來我的預產期係2月6日,
但係早左差唔多兩個星期,即係1月24號,
大約2:30pm,我感覺到有少少水狀分泌從下面流出來,
於是去廁所睇睇,
發覺有少少流啡,大約只有一個5毫子o甘大,
我心o念:可能係「見紅」了~~~~

不過當時未有陣痛,
見紅份量又o甘少,
我覺得自己應該冇o甘快生得住.....
所以都唔想打擾返緊工既老公,同埋o係屋企睇緊電視既老爺.....
免得嚇親佢地.........
後來我仲如常去埋一早book好左樓下既按摩...........

4:30pm左右,我第一次feel到一種我o甘大個女從未feel過既感覺,
係一種好似肚痛,又唔係肚痛既感覺..........
係個子宮位「喇住喇住」既感覺..........
我o念呢o的就係陣痛喇.......
不過講真,o個種痛既程度,係完全承受得到既........
你係會明顯feel到痛,但你可以如常活動、行路、去廁所既........

由o個一下痛開始,我就留意住自己再有冇第二下類似既痛........
因為之前姑娘教過,假陣痛,係得幾下,不規律的,之後會停止的,
但如果真既陣痛,係會有規律,唔會停,仲會愈來愈密集既......

果然大約20分鐘後,我又feel到呢種痛!!!
之後仲愈來愈密,
由20分鐘痛一次,變成15分鐘痛一次,
再由15分鐘,變成10分鐘一次..........

到左10分鐘痛一次既時侯,
我已經好肯定自己開始進入產程了,
而我老公亦放左工,正在返屋企途中,
我亦唔想嚇親佢,冇特別打電話同佢講,
等佢返到屋企先再同佢交待。

正等緊我老公回家既時候,
我開始準備入院既o野........
沖個涼、洗個頭、攞晒o的走佬袋出來...........

由4:30pm開始feel到第一下痛開始,
至到7:30pm,每10分鐘陣痛一下,
我會形容4:30pm o個下既痛楚程度係屬於bb級.........
而每10分鐘陣痛一下既痛楚程度係屬於1級,
我當時仲心o念:原來陣痛係o甘既,都唔算真係好痛jei..........
但係好戲當然在後頭啦...........

7:30pm ,老公返到屋企喇!
我叫左佢入房,同佢講:老公,我應該係生得喇..........
佢話:唔係嘛....講笑咋ma.....你仲有兩個星期先係預產期wor...........
我話:我o念真係早左喇,我feel到自己有規律既陣痛啊,下晝仲流左少少啡......
老公終於接受左佢就來做老豆既事實,
佢叫我快o的拿拿林同佢飛的入院,
但我反而覺得自己仲頂到o個種痛,
反正工人姐姐煮左飯,不如食埋餐飯先入院~~~

o係我執緊o野同埋等開飯既時間,
我又feel 到o的陣痛愈來愈強,痛楚程度已經大約有2級,
甚至有幾下我係痛到訓左o係床上面休息左一陣,
等陣痛過左,我先繼續再執野......

我以前一直無知地以為陣痛係keep住由頭痛到落尾既,
原來陣痛就如其名,
係一陣陣既.......痛一陣大約20-50秒(愈接近生得就痛得愈長),之後就唔痛,
之後又再痛20-50秒,之後又唔痛.....

在每10分鐘陣痛一次既情況下,
我食埋餐晚飯,
老公call好的士到樓下,
我地就攞住兩個走佬袋,飛的入瑪嘉烈了~~~~~

o係的士上面,個的士佬一路撩我老公吹水,
而我就繼續專心數住自己隔幾耐陣痛一次......
15-20分鐘既車程,我痛左3次,
所以我應該陣痛得又密左,大約5-10分鐘一次,
而當時痛楚程度係2級~~~

(待續........)

大宅

回覆:瑪嘉烈順產漫長54小時陣痛超長產程分享~~

大宅

留毛,我都卜左瑪嘉烈呀

大宅

順產的媽媽, 厲害!!
我自問只可開刀生!!

大宅

形容得好仔細,同我生嗰時情況好似

留名繼續追。

複式洋房

謝謝分享

別墅

追緊。。
54小時,好誇張!

別墅

侯爵府

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

留名待追!

侯爵府

引用:本來我的預產期係2月6日,但係早左差唔多兩

原帖由 yen1706 於 15-01-29 發表

本來我的預產期係2月6日,

別墅

緊張

大宅

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

追!
我成日都擔心生bb果時痛係點樣

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

伯爵府

54個鐘

珍珠宮

畀面勳章

你呢段太天真,真正嘅陣痛邊有㩒輕

好戲在後頭

大宅

畀面勳章

好緊張呀!!

大宅