爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽講hkmi 驗車目測 ,而impc用儀器電腦 測下波箱,engine .....等等?6請大家比下意見?
我驗 sienta 2010年 xltd。唔該晒

大宅

回覆:驗2手車搵邊間 hkmi 定 impc好

我之前搵HKMI,上手車主講過既問題佢全部搵番哂,另加其他個車主唔知既都有講。
另外,小插曲,收車第一日著引擎燈,即打俾個師傅佢都好樂意教點做。
另一間未試過。

民房

回覆:驗2手車搵邊間 hkmi 定 impc好?

用過HKML, 都ok,不過我架車好新,1年車,可能冇乜問題,所以最後都冇乜野同我講,只係話好新咁,真係唔知check唔check到佢真功夫

大宅

ipmc我用過,佢應該係得老闆一個人出site驗車。個人感覺幾專業,都同你講好多關於部車既野,仲check埋部車入面既電腦睇吓有無error code。。。但有人話上門驗車唔好,睇自己啦。

禁止訪問

男爵府

上門驗就冇得上架, 如果冇熟車房可以去AA會

複式洋房

回覆:jokercrow 的帖子

請問您搵HKMI 驗幾錢左右吖??

民房

回覆:驗2手車搵邊間 hkmi 定 impc好?

好似$1500

大宅

引用:請問您搵HKMI 驗幾錢左右吖??

原帖由 herbiehui 於 15-01-31 發表
請問您搵HKMI 驗幾錢左右吖??
我搵左impc $1,[email protected] 唔包停車場費

希望佢地check真架車,唔想有手尾跟。。。

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由 herbiehui 於 15-01-31 發表

原帖由 chunwcm 於 15-01-31 發表
我搵左impc $1,[email protected] 唔包停車場費

希望佢地check真架車,唔想有手尾跟。。。
我今日驗完車啦!架車大至上都冇咩問題,只係電池就快玩完,機油要換,(引擎輕微漏油
但師傅話呢款車差唔多架架都有呢個問題,請問是嗎?)
我講下今日驗車過程比大家參考,因為呢d資訊太小啦,我之前都唔知邊間好,我寫咁多都係想多謝呢度熱心既巴打,等大家都可以參考,自己再作出選擇。
1. 用一個儀器check 每半簡尺車全身@有冇補油大撞,大修過的痕跡。我眼見真係check 得好指細
2. 用電筒check風格
3. 用儀器check 電池 (車開動與不開動)
4. 用一個儀器唔知check咩
5. 用一個儀器check engine
6. 用一個儀器check 波箱 。有藍色水的,打入2氧化碳,如果抽出黃色架車就唔要得,係粉紅色,之後又倒番入去
之後又上車踏下油 ,又息車,又著車,又息車
來回好幾次
7. 升起架車睇下車底,兩邊都升起,前後左右睇晒,拆下野出來扭下佢,我見佢好似check柔軟度,又裝番上去十,成個車底差唔多摩晒
8. 度車軚
9. 到內龍,錶板,燈,放柸地方,地毯底,冷氣,腳踏,油門,停車門,出風口,玻璃,門,自動門,索門,鄧,車頂。。太多啦,我寫唔晒。。。總之check晒。差唔多每吋來形容
10. 用電腦check電子板,即場print返報告
11. 儀器唔識check咩!
12. 終於出場試車啦,當然係師傅揸,佢試左好耐,停車開車,殺車。試車性能,比油架車。爽唔爽。。等等
13. 返回停車場 講解報告 ,有咩要改善
以上差唔多試左2.5小時,佢驗緊時我唔敢同佢講野,怕佢分心。😊

我以為師傅未到,望落樓下見到佢架車,
問佢做咩唔上來,原來佢話等我地攞卡,可以免費泊車(停車場錢原本我地比,現在慳返)

但我驗完車我覺得呢1300元抵比。
更正 , 驗車費$1,000 ,加$300驗電子野,睇晒波箱,engine ,冷氣,有冇改車線路,有冇error code.

大宅

引用:Quote:原帖由 chunwcm 於 15-01-31 發表我

原帖由 chunwcm 於 15-02-02 發表
我今日驗完車啦!架車大至上都冇咩問題,只係電池就快玩完,機油要換,(引擎輕微漏油
但師傅話呢款車差唔 ...
Check 有冇大撞,重新油維修。。。等

大宅

引用:Quote:原帖由 chunwcm 於 15-02-02 發表我

Check 有冇大撞,重新油維修。。。等
Check 靜態電池

大宅

引用:Quote:原帖由 chunwcm 於 15-02-02 發表Che

Check 靜態電池
Check 動態電池

大宅

引用:Quote:原帖由 chunwcm 於 15-02-02 發表Che

Check 動態電池
唔知check咩

大宅

唔知check咩
Unknow

大宅

引用:Quote:原帖由 chunwcm 於 15-02-02 發表唔

Unknow

大宅

引用:Quote:原帖由 chunwcm 於 15-02-02 發表Unk

大宅

引用:Quote:原帖由 chunwcm 於 15-02-02 發表

大宅

引用:Quote:原帖由 chunwcm 於 15-02-02 發表

首頁

尾頁

跳至