懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今胎第2胎,咁肯定比第1胎較寬鬆,第1胎已經唔係戒得清,今胎因為又年長了,分析反某d所謂唔食得的食物覺得好唔make sense, 所以今胎更加百無禁忌,成日都同自己講,西醫無戒口麻
講下自己食過咩先
羊啦~羊扒羊腩都有食
牛啦~譚仔食米線成日有食牛肉
皮蛋啦~譚仔個类椒皮蛋好食呀!
檸茶奶茶啦~其實奶茶大肚前反而戒左,因為較肥仔,但大肚後唔知點解又想飲,大約一星期3-4杯左右啦!總之出街食飯就會飲下
可樂~其實大肚前都是戒左,而家侍住有個肚,間唔中偷飲c6或呀女兩啖咁啦!
蝦條薯片~又是大肚前戒了,其實生完大女肥到變左隻豬,好辛苦見營養師瘦了廿幾磅,所以會keep住飲食,點知意外有了呢件,懷孕時間耐左,偷食至肥的違禁品亦多左
蝦蟹~間中都有食下,今年大閘蟹咁平無食已經好乖啦!
海帶~公司附近有間米線店有海帶點,間中都點下嘅! 又唔係成日食
蕉~d人成日話唔好食會滑腸,根本唔同local,由於習慣下午茶在公司食d生果,蕉係最方便的,一星期食3條左右啦!意外收獲是因為補充左鉀質,第1胎6個月就抽筋(我日日有飲奶食丐片),今胎到而家就32w了,都未抽過一次(touchwood)
魚生類~呢個時西醫叫唔好食,亦解釋得好合理的,的認同,但有次同朋友食方題唔食好唔抵,我偷食左幾舊
豆漿~高丐有益,間唔中都飲

大多了,暫時唸到咁多,再唸到再同大家分享

複式洋房

回覆:不如大家分享下大家食左咩違禁品

同你一樣..除左唔食魚生同啲好涼既野,咩都食齊...食得最多就係辣野,譚仔,重慶酸辣粉成日食。打親邊邊都食牛,有鐵質嘛!

大宅

回覆:Alissson 的帖子

{辣野} 真系介唔到,尤其口淡淡,去到食米線唔系食清湯下嘛!?
{生蠔} 呢樣好明顯系離譜既,但果次系公司試食,平時勁愛蠔既我,無原因推(6w), 食左少少...
{三文魚} 灰狗餐廳有碟好似生蝦刺身味既三文魚,食左兩舊,其餘叫C6啃曬
{汽水} 真系無理由食pizza飲熱檸水嘛
{薯片} 本身唔系特別好,但想食起黎就要食
{羊扒} 成個menu唔系海鮮就系牛羊,咁破戒都揀羊啦
{牛} 琴晚食左吉吉家牛肉飯, 一次半次啦

其實我好想飲紅酒,公司一個禮拜開幾次酒,又生蠔乜乜乜 >_< 陰公! (聽聞間中飲系ok的 )

複式洋房

我係蟹,鴨,鵝,鱔冇食之外,都可以話食齊!
芒果食過幾舊,
魚生食過1次,
牛肉長胎所以冇戒,不過都唔會成日食!
蝦,龍虾,有就食幾舊,但唔會特登叫,係一家人食飯個d先會有!,
雪糕...好想食先會食,
公仔麵,杯麵,汽水,凍飲...

都想食蕉,但未有機會!因怕後期抽筋

大宅

辣野我只能吃小辣,原因是自己食唔到!

大宅

回覆:phoebe222 的帖子

by the way, 你個題目好似好威咁

大宅

引用:我係蟹,鴨,鵝,鱔冇食之外,都可以話食齊!芒

原帖由 phoebe222 於 15-02-04 發表
芒果食過幾舊,
魚生食過1次,
我睇過d文章,話蕉有鉀質,其實是很適合孕婦食的,可改善抽筋問題喎!

子爵府

而家先5w

芒果甜品

暫時係咁多,應該陸續有黎

大宅

引用:by the way, 你個題目好似好威咁

原帖由 Minicakester 於 15-02-04 發表
by the way, 你個題目好似好威咁
又唔係好威,但d post多數是唔好食咩食咩?睇到有d媽媽又話戒呢樣個樣,有時仲怪身邊的親友好叫佢食,的其實想講唔好大在意囉!好多都是以俄傳俄,10個月流流長,限制太多會好大壓力架,呢個post是想比要戒口的又唔小心食左d所謂違禁品的準媽媽們睇,等佢小d罪惡感咋!
Anyway,唔係叫你死食死食,間唔中一次半次,滿足左口福,個人又開心翻,bb都開心啦!

別墅

我上胎食好多雪糕,今胎食少咗,其實都驚李斯特菌
奶茶都好想飲,老公叫,我飲兩啖
薯片我係一大包咁食架
朱古力都食好多,其實又驚有咖啡因

有無人食豬腳薑,有兩個朋友最近都生咗,諗住去探佢哋,超想食

男爵府

DHA勳章

咁有無因為食呢d 野而肥左,我都好驚會妊娠糖尿

大宅

引用:我係蟹,鴨,鵝,鱔冇食之外,都可以話食齊!芒

原帖由 phoebe222 於 15-02-04 發表
芒果食過幾舊,
魚生食過1次,
鵝我有食喎,早排99生日先去深井食燒鵝嚟!
雪糕凍飲間唔中都有飲,檸茶係凍飲先好飲架!
芒果的話,食蛋糕有嘅會食埋佢囉!

大宅

引用:我上胎食好多雪糕,今胎食少咗,其實都驚李

原帖由 ERIngrid 於 15-02-04 發表
我上胎食好多雪糕,今胎食少咗,其實都驚李斯特菌
奶茶都好想飲,老公叫,我飲兩啖
薯片我係一大包咁食架
薑醋聽講是因為醋會令子宮收縮所以話唔好食,但其實我想講,懷孕初期因為無胃口食野,媽媽間唔中都會整家鄉的薑醋我食等我開胃d,食左好幾餐都無咩野! 仲飲晒d醋湯添

大宅

而家就黎16WK, 食咗:
辣 - 酸辣粉, 譚仔.....真係戒唔到, 唯有食少辣
牛肉 - 有鐵質, 但唔會成日食, 99都冇阻止我食
燒鵝 - 食1件咁大把, 因為D酸梅醬好食 XD
蝦 - 未夠3個月時, 食咗1隻
公仔麵, 零食 - 口淡淡時就會想食
麥記 - 食過幾次
木耳 - 食碗仔翅時食咗少少

其他的, e.g. 魚生. 蟹, 壽司, 沙律, 貝殼類就真係唔敢食!

子爵府

BK Milk勳章

除左超寒涼&滑胎(海帶, 蟹, 薏米) 同埋會有李斯特菌既野外,
其他牛羊鵝鴨, 可樂薯片朱古力, 辣野, 凍飲...etc,
我都會食, 不過唔會勁食, 戒得太清自己又辛苦又唔開心, 仲無謂~

男爵府

DHA勳章

薯片食少少,杯麵公仔麵,
有時會食少少朱古力,
汽水就偷飲C6個杯飲2啖就算,
牛肉間吾中有食,因為有鐵質,
口痕會想食m記,不過好少食,食完會有罪惡感蝦會食幾隻,魚生,蟹就吾敢食喇!

大宅

引用:咁有無因為食呢d 野而肥左,我都好驚會妊娠

原帖由 Leeleelau 於 15-02-04 發表
咁有無因為食呢d 野而肥左,我都好驚會妊娠糖尿
肥左就緊有啦!而家感覺到肚低個度有舊脂肪係度,是摩到個隻,但個人體型問題,手腳無咩點肥!
由於以前見過營養師減肥,所以已習慣飲品例如檸茶奶茶都會走甜,呢胎成日心思思想食糖水,就忍唔到口先食下及盡量自己煮煮小甜,其實茶餐廳的飲品如凍檸茶就算小甜都有3茶匙的糖,分分鐘話糖過一杯雪糕架!
妊辰糖尿病聽說除了外在原因外,最關鍵係因為身體出了胰島素失衡問題,其實今次我已是高齡產婦了,不過早前飲了糖水都過了關,所以又唔洗太擔心嘅,我會同自己講,忍唔到真是想食的咪食小小囉!

大宅

引用:薯片食少少,杯麵公仔麵,有時會食少少朱古

原帖由 lolitaloves 於 15-02-04 發表

薯片食少少,杯麵公仔麵,
營養師話m記有某d野都是食得架,例如板燒雞腿包走醬,去m記有時會食呢個,再食幾條薯條滿足下口福,唯一不滿嘅是而家m記無左新鮮的檸檬茶了,改為了雀檸,令到我無得走甜,所以我改為飲奶茶走甜

大宅

公仔麵呢咁多個月嚟偷吃了一次,唔係因為話大肚婆唔好食,是因為公仔麵堅係好肥仔,我會改食福米及只落1/3包湯粉,滿足到口福之餘又唔肥仔,營養師教架

男爵府

1. 米線一定要小辣, 唔係食唔落
2. 飲過一次奶茶
3. 飲過一次紙包檸檬茶
4. 用過薑煲魚湯5. 去韓國餐廳食辣野

首頁

尾頁

跳至