家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

親戚媽咪有聯名居屋,係家庭煮婦,婚後無做過野,成層樓都係佢老公供但落左佢個名。6年前發現佢媽咪欠30幾萬卡數,所以申請左破產,坐完破產令,但早排收到律師樓通知話遲啲有可能會收通知要佢地賣樓還返債。律師樓話最好賣左層柚去還晒之前啲債,唔係就啲息越黎越多。
請問大家知唔知之前申報破產既欠款係咪會一路計息? 係咪用返信用卡個rate計?有無得傾? 可否自己去銀行傾分期? 其實都係家人幫佢媽咪頂。佢倆老都過60其實都無力還債。

男爵府

引用:親戚媽咪有聯名居屋,係家庭煮婦,婚後無做

原帖由 naivemama 於 15-02-22 發表
親戚媽咪有聯名居屋,係家庭煮婦,婚後無做過野,成層樓都係佢老公供但落左佢個名。6年前發現佢媽咪欠30幾 ...
有物業做乜走去破產?一破產, 聯名物業由破産署與另一業權人共有, 所有債務資產與破產人無關!

依家債權人可要求破產署變賣資産還債,賣左唔夠還唔關破產人事!但另一業權人(即朋友爸爸)就被迫賣埋自己果一半業權!

如果物業以長命契持有,當另一業權人過身,物業會由破產署接收!

其實應該問清楚律師...

男爵府

大宅

回覆:兩年前坐完4年破產令,早排收律師樓電話

唔係坐完破產令就唔洗還咩?

KPH732

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:唔係坐完破產令就唔洗還咩?

原帖由 qisan 於 15-02-22 發表
唔係坐完破產令就唔洗還咩?
問題係佢破產前有物業~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:naivemama 的帖子

之前聽過 ,但唔太肯定,

因為聯名關係債主無權迫你賣樓,但有權釘契,
只要債主年年續釘,層樓是唔賣得的

大宅

長命契。親戚個仔知佢阿媽欠成30幾萬就話唔還攪破產算。以為坐完破產令就無野跟,因為親戚媽咪只係家庭煮婦無收入。有無人知啲息係會涷結定照計息? 層樓應該係長命契,而家未收破管處通知,會唔會有人主動聯絡銀行還錢? 親戚個老頭應該有十幾萬積蓄,其他應該會籌款。但倆老就真係會無晒錢。

子爵府

naivemama 發表於 15-2-22 09:30
親戚媽咪有聯名居屋,係家庭煮婦,婚後無做過野,成層樓都係佢老公供但落左佢個名。6年前發現佢媽咪欠30幾 ...
當初攪破產,有冇申報居屋業權?應該有白紙黑字申報.隠瞞資産申請破產5係刑事咩?你最好叫佢地問清楚.

男爵府

你應該去HKDiscuss法律諮詢問!

男爵府

引用:之前聽過+,但唔太肯定,因為聯名關係債主

原帖由 marcomama 於 15-02-22 發表
之前聽過 ,但唔太肯定,

因為聯名關係債主無權迫你賣樓,但有權釘契,
債主無權,但破產署有..

大宅

有申報居屋業一半權。但破管署個時話唔使賣。律師樓話因為而家樓價升左,破管署會遂漸揾返以前有物業既破產case 去出信。嚇到倆老好驚無左個住所。

大宅

引用:你應該去HKDiscuss法律諮詢問!

原帖由 AhC 於 15-02-23 發表
你應該去HKDiscuss法律諮詢問!
明天開戶去問下先。謝謝。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+qisan+於+15-02-22+發表唔係

原帖由 大力大力 於 15-02-22 發表
問題係佢破產前有物業~
大力想問下你 如老公現在已破產2年 老婆現在買樓 用老婆名 可以嗎?到2年或之後轉番老公名得吾得?

男爵府

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+15-02-22+發表問

原帖由 cindyleung0728 於 15-02-24 發表
大力想問下你 如老公現在已破產2年 老婆現在買樓 用老婆名 可以嗎?到2年或之後轉番老公名得吾得?

...
破產是老公,老婆借錢買樓無問題... 破產期後,可𨍭名至老公名,不過未必做到樓按..

男爵府

回覆 kptsui 的帖子

是!已經信用破產!以後都申請唔到信用咭!

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

30萬就破產
仲有半邊樓

肯做幾年就還晒啦

點解要破產

男爵府

引用:回覆 kptsui 的帖子是!已經信用破產!以後

原帖由 AhC 於 15-02-25 發表
回覆 kptsui 的帖子

是!已經信用破產!以後都申請唔到信用咭!
未必申請唔到,好多有錢佬大起大跌,破完產東山再起,銀行又點會唔借!

公爵府

引用:Quote:原帖由+AhC+於+15-02-25+發表回覆+kp

原帖由 kptsui 於 15-02-25 發表
未必申請唔到,好多有錢佬大起大跌,破完產東山再起,銀行又點會唔借!

...
Thx

公爵府

引用:Quote:原帖由+cindyleung0728+於+15-02-24+

原帖由 kptsui 於 15-02-25 發表
破產是老公,老婆借錢買樓無問題... 破產期後,可𨍭名至老公名,不過未必做到樓按..

...
Thx

首頁

尾頁

跳至