婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說年廿九, 62, 99 同二個姑9 返大陸過年, 我地一家四口就留係香港, 琴日姑9問我幾時返去食開年飯?咁我就答佢話要問下 c6 先, 因為 c6 好多時都要開 ot , 跟住姑9 又話係大陸攞左隻雞落黎, 想快 d 食左佢, 咁我咪話不如佢地自己開左年先囉, 點知條8婆好寸咁話" 我老豆得一個仔, 你估下可唔可以我地自己開年先呀? " 跟住我話問題依家唔係我身上, 我話我基本上日日都好得閒, 依家係佢細佬問題,我叫佢地自己決定幾時食先通知我, 點知我今早見到 c6 電話既 whatsapp , 姑9 同佢講" 細佬! 你老婆話你日日都要開 ot 唔得閒返黎食飯喎, 咁如果今個 sat 返黎食飯, 得唔得呀 ? " 睇完之後我覺得啲人好過份, 第一我無講過話我 c6 日日都要開 ot , 我只係話要問下 c6 邊日唔洗開 ot 先返去, 第二, 我只係覺得佢話想襯新鮮食左隻雞, 所以我先叫佢地開左年先, 第三, 如果佢係可以等到星期六先食飯既, 唔洗咁多餘 send 黎 send 去 d whatsapp 囉, 所以我決定唔會返去食開年飯.......... 我有錯嗎 ????

男爵府

姑9既生物同99係一樣的

男爵府

以後佢地叫食飯, 一律唔答...叫佢自己問你老公....反正點答都係死.....

公爵府

基本上....心抱做什麼都系錯ga....

大宅

回覆:我究竟做錯啲乜呢

比著我,我唔會返去食

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實你唔需要提意見叫佢哋開年先,做新抱嘅無論咩事,一出聲就變多事!以後乜都拋個波俾c6,話睇老公頭,要問老公,總之自己咩都唔好理,男家聚會齋出席就得啦!

子爵府

叫你c6用wa回你姑:話比姑仔聽你唔係坩意思。你姑仔真誤會或假巫告都要講清楚,唔好淨係唔出坩樣幫唔到件事

伯爵府

monchhichiip 發表於 15-2-23 14:21
話說年廿九, 62, 99 同二個姑9 返大陸過年, 我地一家四口就留係香港, 琴日姑9問我幾時返去食開年飯?咁我就 ...
我系你我會照返去食開年飯你姑奶既態度系有d問題,但未至於去到你要缺席

更重要系,你姑奶話星期六,其實都已經就左你老公,你甘都唔出現就唔系甘好。

子爵府

最尾個句係"唔出席“

別墅

你冇錯,你答得岩,因為你唔可以幫c6決定究竟邊日可以去食,點都係要問c6,係姑9自己將你既答案扭曲,但如果c6去我會照去,叫c6同大圍講有咩事自己同c6聯絡,唔好問老婆囉,點知邊日唔使ot呀.

珍珠宮

點解你姑9唔一早就自己問你老公(佢細佬)呢?
居心叵測。。。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆:我究竟做錯啲乜呢???

大陸雞真係唔敢食
你叫佢哋食咗隻雞先,約好幾時上去食開年你再買隻鮮雞上去好d,即日劏即日食唔係新鮮d咩?

大宅

因為我啲姑9 知道我老公話唔到事, 所以乜都要問我? 其實一路以黎20幾年都係咁, 佢地有親乜事都係搵我, 只不過係今次我覺得我姑9好過份, 佢可能以為我有心唔比我 C6 返去食飯掛, 所以就用咁既態度對我, 叫我返去食飯, 我真係怕自己忍唔住會全程黑口黑面對住佢地囉 我都真係唔係好明白, 點解佢地自己唔可以食開年飯??? 一年有咁多個節日, 係咪次次都要我老公係度先食得???? 痴痴地, 佢老豆得一個仔關我鬼事呀 ? 咁大個人講野都唔經大腦, 試下佢自己做人新抱, 睇下佢會點, 不知所謂

大宅

cindyhung12 發表於 15-2-23 15:10
你冇錯,你答得岩,因為你唔可以幫c6決定究竟邊日可以去食,點都係要問c6,係姑9自己將你既答案扭曲,但如果c6去 ...
多謝支持

大宅

大豬既老婆 發表於 15-2-23 14:57
我系你我會照返去食開年飯你姑奶既態度系有d問題,但未至於去到你要缺席

更重要系,你姑奶話星期六,其實 ...
我明白, 但我出現只會令到姑9 以為我怕左佢, 我條氣真係好唔順, 其實大家一家人, 講說話係可以客氣D 的, 其實都係小事一單, 我真係唔明點解佢要扭曲我意思先? 已經唔係第一次對我唔客氣

男爵府

我都係一樣,但係我都唔會出聲,老公都會返來問我得唔得,我一定等我老公自己出聲,好似對我外家就我出聲,唔係邊個話事問題,係專重對方,男家就話老公聽哂我話
Nijnje

公爵府

BK Milk勳章

我只覺得你講太多,佢問幾時食既,你只答等老公返黎問左佢先,佢再問既,只答唔知就ok.啦!d姑9或者99好like將少少意思放大。

翡翠宮

畀面勳章

唔出席係你蝕底,俾機會人地加鹽加醋入你

我會用c6名義send 番what's app俾佢:「我老婆只係話我好多時要開ot,你咪歪曲佢意思。星期六我地得閒,到時見。」

清清楚楚寫明,咪俾機會佢做文章。
日日是好日

大宅

你唔需要提議佢地自己開左年先架,由佢地角度佢地可能覺得開年一定要齊人呢(至少我屋企係咁認為)

伯爵府

引用:話說年廿九, 62, 99 同二個姑9 返大陸過年,

原帖由 monchhichiip 於 15-02-23 發表
話說年廿九, 62, 99 同二個姑9 返大陸過年, 我地一家四口就留係香港, 琴日姑9問我幾時返去食開年飯?咁我就 ...
經一事,長一智

下次你姑9再問你D麥,唔好回應佢,靜係話會叫C6覆她,唔好講咁多

一係唔聽佢電話,有咩嘢係WhatsApp覆佢,費事佢亂屈你,add埋你C6

首頁

尾頁

跳至