跳至

首頁

尾頁

別墅

大家好,

我想請問各JM, 如果身在美國, 但又想每月給在香港的媽媽家用, 有那銀行能做到美國存錢, 香港用ATM咭提款服務? 我只知HSBC有, 但又要放很多存款在入去才免去每次手續費, 而且我這邊去HSBC入錢比較遠, 屋企附近全是美國銀行.

非常感謝大家如有意見分享!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Javanmama 發表於 15-2-27 02:10
大家好,

我想請問各JM, 如果身在美國, 但又想每月給在香港的媽媽家用, 有那銀行能做到美國存錢, 香港用AT ...

我唔係住美國, 純粹拋個idea 出黎睇下你o岩唔o岩...

你同你媽咪都可以開個paypal 戶口, 你既paypal 連去你既銀行戶口, 你媽咪既paypal 當然係去番佢既銀行戶口, 咁你咪可以過錢俾你媽咪, 你媽咪(或者你代辦)就可以將響paypal 收到既錢轉入佢戶口. 我住歐洲, 用paypal 交易係會要收幾%手續費, 但d 錢由paypal 轉去銀行戶口係免費, 唔知美國同香港係點. 講真要轉錢好難話要免手續費, 呢d 開支點都唔少得.

或者你幾個月至俾一次家用, 慳時間慳油錢.

仲有香港既銀行戶口的話, 咪一次過入一大舊錢, 個個月過數俾你媽咪.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Paypal 確係幾好用,又快。

另外唔知可唔可以好似去旅行咁。係香港直接用美國張ATM card提款?有d銀行唔收手續費,匯率亦非常好。但每日只可提取US$500。
你今日backup左未?

男爵府

Unlimited fee rebates from any ATM worldwide

http://www.schwab.com/public/sch ... ng/checking_account

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:給家用在香港的媽媽

mommy 上次嚟去 Citibank 開咗 account, 佢會有張 ATM card, 可以喺海外 嘅 Citibank ATM 攞錢,HK同台灣都得,好似有上限每日最多HK$2000, 但只限 ATM, 去櫃檯就唔得,我自己都係 Citibank, 每月過數好容易

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:給家用在香港的媽媽

PayPal 去海外要收錢,我PayPal usd$400 去台灣好似收 ~USD$2, PayPal 美國國內只要唔係賣嘢就唔駛

別墅

回覆:bosch 的帖子

maybe a good idea!

別墅

引用:mommy 上次嚟去 Citibank 開咗 account, 佢

原帖由 babytomato 於 15-02-27 發表
mommy 上次嚟去 Citibank 開咗 account, 佢會有張 ATM card, 可以喺海外 嘅 Citibank ATM 攞錢,HK同台灣都 ...
多謝你今享,附近就有citibank, 馬上行動先!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

要留意 ATM fee 同 foreign transaction fee 係兩樣野。。。
ATM fee 係逐次襟機收,每次$3-$5左右。
Foreign transaction fee 係總數上加1-3%,係匯率上反映。
免ATM fee唔代表免FTF。要問清楚。
有朋友話citibank個匯率唔好,應該有收FTF。
或者要做大額客戶先有得免。

同埋而加銀行過數唔洗再要親身去分行架啦。。。
將你兩個戶口link埋,網上過數,3日搞掂。
搵間feature好d既銀行好過。
你今日backup左未?

別墅

引用:要留意 ATM fee 同 foreign transaction fe

原帖由 眼訓 於 15-02-27 發表
要留意 ATM fee 同 foreign transaction fee 係兩樣野。。。
For ...
多謝JM提醒,我都明白銀行要靠收費經營,只想比較下邊個途徑能配合到自己。由于细仔今年上kindergarten, 应该冇望再年年返hk 探媽咪,所以才想實行月结比家用。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:要留意 ATM fee 同 foreign transaction fe

原帖由 眼訓 於 15-02-27 發表
For ...
thank you, 等我問清潔 mommy 滙率等等,我哋係 citigold member, 唔知有冇分別

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 眼訓 於 15-02-27 發表要留意

原帖由 babytomato 於 15-02-28 發表
thank you, 等我問清潔 mommy 滙率等等,我哋係 citigold member, 唔知有冇分別
**清楚

別墅

引用:Quote:原帖由 眼訓 於 15-02-27 發表要留意

原帖由 babytomato 於 15-02-28 發表
Babytomato 不用麻烦了,我自己去咗citibank 問,要收每次withdrawl手續費3%。 所以我决定用Charles Schwab online banking, 免手續費,免最低存款,世界各地ATM都可提款,朋友試过在台湾,日本都提到款,按當日rate, 不太高,也不低的,合理rate. 所以完全方便!

大家有需要可参考:-
http://www.schwab.com/public/schwab/banking_lending

別墅

引用:Unlimited fee rebates from any ATM world

原帖由 BossCatCat 於 15-02-27 發表
Unlimited fee rebates from any ATM worldwide

http://www.schwab.com/public/schwab/banking_lending/c ...
thank you for sharing!

子爵府

Javanmama 發表於 15-2-28 13:17
Babytomato 不用麻烦了,我自己去咗citibank 問,要收每次withdrawl手續費3%。 所以我决定用Charles Schwab ...

Hi, how is your mom in HK going to 提款 from your Charles Schwab?
Is it with your ATM card?
Will you send her your card by mail? Thanks!!

大宅

引用:+本帖最後由+IaMMoYY+於+15-3-23+03:05+編

原帖由 IaMMoYY 於 15-03-23 發表
Hi, I am friend of JavanMama. She is now out of town but forgot the BK password. She read your message but not able to reply you. She said she will PM you once she come back.

子爵府

pp_green 發表於 15-4-1 21:07
Hi, I am friend of JavanMama. She is now out of town but forgot the BK password. She read your message but not able to reply you. She said she will PM you once she come back.
Hi pp-green, thanks a lot!
I wish JavanMama a safe trip.

別墅

回覆:Javanmama 的帖子

我開左HSBC online savings account. 無存款下限。每日atm提款上限同係美國hsbc一樣,係USD$1000。
已經5年啦。我郵寄張卡返香港。每個月叫我家人係香港atm羅,跟匯率,無手續費的。而且我可以每月自動轉賬去個家用戶口。非常方便。

別墅

IaMMoYY 發表於 15-4-3 02:07
Hi pp-green, thanks a lot!
I wish JavanMama a safe trip.
Hi IaMMoyy, PM you la... check it out!!

別墅

etfamily13 發表於 15-4-11 12:43
我開左HSBC online savings account. 無存款下限。每日atm提款上限同係美國hsbc一樣,係USD$1000。
已經5年 ...
Thank you for sharing... let me see see and compare it...

首頁

尾頁

跳至