婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日同c6講開,要帶bb返佢大陸鄉下祭祖冇問題,但起要過三歲,c6話好難勸服6299,因始終係第一個孫,基本上一歲後已經要帶佢返去,就算唔祭祖都要去佢鄉下點燈,同太爺太嫲太公太婆講聲,我話唔係唔得,係大陸真係太多菌,剩係去深圳撘火車都要個半鐘,之後仲要撘地鐵,第一個站去到總站,大約係香港既荃灣去到柴灣咁,之後仲要轉巴士,要撘個幾鐘,bb點頂丫?sigh:

之後佢話冇辦法,我話咁三歲後先囉,起碼佢有抵抗力先,之後佢竟然完全唔理我,直接行左去返工,我地當時食緊早餐,同佢拍拖到結婚,佢每一樣野都對我好好,但一講到呢到。。。。。佢第一次嬲到走左去,各位,我應該點做

珍珠宮

回覆:唉,未岀世已經要煩

總之要企硬

別墅

回覆:sololoso 的帖子

如果真係只係因為交通問題,就俾多少少錢book 架中港客車直接去到,完全唔駛迫,又唔怕人多,好易解決

littlesun    發表於 15-3-4 23:56

子爵府

點好?死都唔整回鄉證囉

大宅

其實大陸咁多菌又危險,你自己要諗清楚,有啲咩就後悔啦。。。我情願佢嬲好過

水晶宮

我情況同你相反.
我BB三個月大我已帶佢回鄉見我娘家親戚.
我個人就唔係太驚話有好多菌,自己小心D咪得囉.
如果當時我老公阻止我帶BB回鄉,我諗我都會同老公嘈起上來.

子爵府

引用:如果真係只係因為交通問題,就俾多少少錢boo

原帖由 saraq 於 15-03-04 發表
如果真係只係因為交通問題,就俾多少少錢book 架中港客車直接去到,完全唔駛迫,又唔怕人多,好易解決

...
無錯,錢可以解決到就唔係問題,同埋想bb有抗體就餵人奶。

伯爵府

既然老公要咁,唯有講條件,就係全程專車接送,否則免問。

一來唔想過於周居勞動,二來唔想太多人群接觸,三來更加為安全著想。

伯爵府

sololoso 發表於 15-3-4 11:35
今日同c6講開,要帶bb返佢大陸鄉下祭祖冇問題,但起要過三歲,c6話好難勸服6299,因始終係第一個孫,基本上 ...
如果主要問題系交通唔方便,建議你book中港車,你個度遠既咪可能1500一程,但系你地一家三口都可以坐。我唔知道距鄉下系唔系真系好鄉下既地方,其實如果住深圳系高樓住宅,唔會話多細菌到接受唔到。又唔系叫你企系條街度,你去到樓下都直接上樓,系屋企裡面應該ok

當然,如果距鄉下系好郊區,屋裡面又好dirty,甘就唔同講法。

珍珠宮

呢家d hxnx 同禽流感咁勁
唔應該上去啦

伯爵府

owoman16 發表於 15-3-4 11:51
其實大陸咁多菌又危險,你自己要諗清楚,有啲咩就後悔啦。。。我情願佢嬲好過

...
我其實覺得真系要depends on 系咩地方唔會整個大陸都系細菌既程度系小朋友一踏入大陸就會中招甘誇張咩?

帶住bb,亦都唔會企系街邊,如果屋企裡面系乾淨清潔其實問題應該唔大。

我唔系鼓勵無啦啦走返去
但如果你老公系覺得一歲要帶,其實我覺得唔系甘難以接受。唔好好似一聽到大陸就覺得裡面有瘟疫甘大反應。再講,現在bb都未出世,無必要甘快為左呢樣野嘈。到時候你睇情況再睇下去唔去都唔遲。之前我仔未識行凈系爬既時候,我就同我老公講,返去ok,但你要全程負責抱仔,因為地下dirty,阿仔只可以系床度爬,距ok咪得羅~

伯爵府

環保接龍勳章

唔整證件咪得囉。book咗唔去,去到帶漏嘢…姊妹,你懂的。

Chafing    發表於 15-3-4 20:55

水晶宮

都未出世,仲乜為d未發生的野嘈呢?

到時先算la。

大宅

Hea住佢先啦!bb出世之後你地都有機會要帶bb出街架嘛,睇下你老公到時會唔會覺得難頂囉!

男爵府

sololoso 發表於 15-3-4 11:35
今日同c6講開,要帶bb返佢大陸鄉下祭祖冇問題,但起要過三歲,c6話好難勸服6299,因始終係第一個孫,基本上 ...
要同bb去都可以。但要搭的士。唔使接觸咁多人。一次半次。貴d都ok

男爵府

引用:點好?死都唔整回鄉證囉

原帖由 chan_chi_mun 於 15-03-04 發表
點好?死都唔整回鄉證囉

男爵府

回覆:saraq 的帖子

你呢個提議好好,多謝你

禁止訪問

男爵府

回覆:方方媽媽 的帖子

方方媽媽,所以我就係好難做,我唔想6299同我c6唔開心,但我身為媽媽,我又唔想bb有咩事,因為果到真係好落後,我每一次新年上去,我都覺得果到就黎冧,行樓梯上去既地方全部有裂痕,用泵火水既爐煮飯,個厠所污穢過公厠。。。唉,我可以點好?其實我都唔係想完全保護bb接觸街外人,但鄉下環境真係比較差。。。

男爵府

回覆:ccgirlcc 的帖子

果到好偏僻,我去過兩次都唔見有的士

首頁

尾頁

跳至