親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

5月底想同亞囡(5歲)去宜蘭及台北玩,兩大一細,本想plan 5日,坐hello kitty 機,但預計的第5日kitty機已full, 所以諗緊應該去4天定6天好呢?

由於想第一晚住聖荷緹(宜蘭),所以打算第一日落機後到台北車站,再轉巴士到宜蘭。第二日,就包車喺宜蘭玩一日,然後請包車司機送我哋到西門町酒店,之後就在台北玩。在台北,打算去動物園,baby boss

請問:

1) 宜蘭一天的行程,有什麼建議?因唔知5歲女孩,有什麼比較啱佢玩。

2) 如果只是去四天,是否太趕?如果六天,又有咩地方去?可提議嗎?

謝謝!!

珊瑚宮

引用:5月底想同亞囡(5歲)去宜蘭及台北玩,兩大一

原帖由 vafamily 於 15-03-11 發表
5月底想同亞囡(5歲)去宜蘭及台北玩,兩大一細,本想plan 5日,坐hello kitty 機,但預計的第5日kitty機已fu ...
1)宜蘭

2)宜蘭

3)動物園

4)babyboss

5)兒童新樂園。

6)手信

大宅

搭單一問, 宜蘭住一晚 (第一日早上11點幾落機, 包車到宜蘭, 第二日checkout再包車係宜蘭玩直到傍晚到西門町), 咁樣夠唔夠時間玩宜蘭?

由機埸包車到宜蘭大約幾錢?

伯爵府

宜蘭有好多diy 手工做, 又可以去下拔下蔥 宜蘭d 蔥油餅好好食, 台北無架

大宅

引用:Quote:原帖由 vafamily 於 15-03-11 發表5

原帖由 12312 於 15-03-11 發表
1)宜蘭

2)宜蘭
Thanks!

大宅

引用:搭單一問, 宜蘭住一晚 (第一日早上11點幾落

原帖由 dahahahk 於 15-03-11 發表
搭單一問, 宜蘭住一晚 (第一日早上11點幾落機, 包車到宜蘭, 第二日checkout再包車係宜蘭玩直到傍晚到西門町 ...
我都想知啊,唔知有冇JM知道呢…

大宅

引用:宜蘭有好多diy 手工做, 又可以去下拔下蔥

原帖由 peckykoo 於 15-03-11 發表
宜蘭有好多diy 手工做, 又可以去下拔下蔥 宜蘭d 蔥油餅好好食, 台北無架
謝謝你呀!還有其他地方/活動建議嗎?

男爵府

回覆:vafamily 的帖子

宜蘭可以去蜡藝館做蜡筆玩彩繪、葛瑪蘭馬術俱樂部餵草泥馬、兔仔及羊、坐小型高卡車及小量電動遊戲...
呢兩個地方都適合5歲小朋友

男爵府

回覆:dahahahk 的帖子

多有多玩,少有少玩,
當然有時間留兩晚或更多就可以去遠d

男爵府

回覆:vafamily 的帖子

4天仲要去宜蘭都會幾趕,我會揀六天

大宅

引用:多有多玩,少有少玩,當然有時間留兩晚或更

原帖由 wyh:) 於 15-03-11 發表
多有多玩,少有少玩,
當然有時間留兩晚或更多就可以去遠d
我都有打算過住兩晚,但聖荷緹好多日子已經full, 只book到一晚,如果留兩晚喺宜蘭,第二晚要轉另一間民宿啊

大宅

回覆 vafamily 的帖子

想問聖荷緹難訂房嗎?

珊瑚宮

引用:回覆 vafamily 的帖子想問聖荷緹難訂房嗎?

原帖由 claudiafung_86 於 15-03-11 發表

想問聖荷緹難訂房嗎?
難訂(適合小公主)

大宅

引用:回覆 vafamily 的帖子想問聖荷緹難訂房嗎?

原帖由 claudiafung_86 於 15-03-11 發表

想問聖荷緹難訂房嗎?
你可以上佢嘅官網睇,可以睇到佢唔同房唔同日子嘅空房情況。

大宅

引用:宜蘭可以去蜡藝館做蜡筆玩彩繪、葛瑪蘭馬術

原帖由 wyh:) 於 15-03-11 發表
宜蘭可以去蜡藝館做蜡筆玩彩繪、葛瑪蘭馬術俱樂部餵草泥馬、兔仔及羊、坐小型高卡車及小量電動遊戲...
呢兩 ...
謝謝您嘅提議,我會做吓功課,plan落我個行程度。

大宅

引用:Quote:原帖由 vafamily 於 15-03-11 發表5

1)宜蘭

2)宜蘭
Hi 12312, 請問喺宜蘭係咪最好包車?如果點到點唔包車,只係坐的士嘅話,會唔會好難截車㗎?因我見好似唔同台北市區,可以坐捷運周圍去。謝謝!

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-03-11 發表1)宜

Hi 12312, 請問喺宜蘭係咪最好包車?如果點到點唔包車,只係坐的士嘅話,會唔會好難截車㗎?因我見好似唔同 ...
宜蘭火車站附近有的士。但其它郊外地方好難有的士。

【包車方便些】(4人車)3000/8小時,2000/5小時。

男爵府

回覆:12312 的帖子

對啊!宜蘭火車站對出有好多的士在排隊等客。

大宅

引用:Quote:原帖由 vafamily 於 15-03-11 發表Hi

宜蘭火車站附近有的士。但其它郊外地方好難有的士。

【包車方便些】(4人車)3000/8小時,2000/5小時。
多謝回覆!

但如果包車嗰日,要請司機送我哋返西門町,八個鐘係咪應該唔夠時間呢?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-03-11 發表宜蘭

多謝回覆!

但如果包車嗰日,要請司機送我哋返西門町,八個鐘係咪應該唔夠時間呢?
3000只計宜蘭內,去埋台北就吾只呢個價位。

(8個鐘吾夠宜蘭玩)

首頁

尾頁

跳至