婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

回覆:應該比幾多錢媽咪

我不同住不痴餐比8000,佔我個人收入5份1,bb出世打算媽媽湊,未必請工人,因外家唔夠位訓工人,1-5bb放外家,我日日痴餐,打算比16000,其他奶粉尿片再比,媽咪冇出聲唔知佢覺得夠唔夠,但因我自己有樓供,又可能請工佢,所以都比唔到太多

伯爵府

你地將會一家3口同外母住,而外母又湊孫,

以你2公婆月入計,我覺得應該比2萬起,另外過時過節再孝敬下外母。

小肥楊    發表於 15-3-19 17:42

子爵府

引用:我不同住不痴餐比8000,佔我個人收入5份1,

原帖由 mimi26 於 15-03-19 發表
我不同住不痴餐比8000,佔我個人收入5份1,bb出世打算媽媽湊,未必請工人,因外家唔夠位訓工人,1-5bb放外 ...
又可能請工人

水晶宮

呢d要你自己同媽咪傾wor, 如果係我,我諗我會將原先供樓筆錢俾阿媽,再加幾千

子爵府

回覆:gingercandy777 的帖子

一家三口返去住 最低消費都15000至2萬啦

BB嘢自己買

男爵府

我家庭收入同係你差唔多
但租金唔貴
唔同住
我朝早帶過去媽度, 夜晚自己湊返屋企
我自己加BB日日係阿媽度食, C6自己搞掂
帶3-4日飯
我俾$10000, 其他另計
我想俾多D但會有D吃力

公爵府

要同阿媽傾, 如租金可以有 1萬, 會比1萬再之前的3500元. 另外, 交埋水電媒差管理費.

公爵府

回覆:micling 的帖子

係囉,一家幾口,洗費唔少w o r

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我唔同住,一至五返去食,六日自己湊,比12500

公爵府

引用:我不同住不痴餐比8000,佔我個人收入5份1,

原帖由 mimi26 於 15-03-19 發表
我不同住不痴餐比8000,佔我個人收入5份1,bb出世打算媽媽湊,未必請工人,因外家唔夠位訓工人,1-5bb放外 ...
你比16000差不多,我細老同食同住,加湊1個b, 冇工人,每月比12000,呀b尿片及其他野另外比。

伯爵府

gingercandy777 發表於 15-3-19 15:37
我由做女到結左婚3年都一直有比錢媽咪,結左婚唔同佢地住就比少左,只係比$3500,自己搵$25000以下,c6就2 ...
我系你我會俾16Kbb的奶粉尿片等就自己買

weekend同媽咪去飲茶呀,平時買下洗頭水呢d日用品甘

呢個我assume你媽咪層樓系自己樓唔需要供
如果系租既,甘就更加簡單,你負責曬d開支就得

禁止訪問

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

一家搬返去,加上有樓收租(供樓)
至少$18,000 水電煤你哋交埋應該ok

主 賜 平 安

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

20000啦,湊b喎 仲要一家幾口 真系開水喉甘洗錢

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:媽咪係住村屋,家有4間房,得一間係佢兩老

原帖由 gingercandy777 於 15-03-19 發表
媽咪係住村屋,家有4間房,得一間係佢兩老瞓的,圍村人唔洗供樓或交租的,我對上有一姐一哥,我最細,工人 ...
如果父母係容易相處,而你老公又ok既,咪搬埋過去,照俾租同伙食,萬五左右,再加本身俾開既$3500, 自己間屋就租出去,應該都夠cover供樓有突。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

睇你們那樣比家用,我諗我完全唔會生仔

公爵府

回覆:gingercandy777 的帖子

首先要睇你可負擔幾多,你同老公加埋約搵4萬5千至6萬5, 如果出租層樓成功,你就唔洗供樓,重可能有錢袋(呢度當打和),工人加2公婆bb洗用,2萬5千應該夠有多(視乎你2個點洗錢同有乜開支) 同你媽同住,屋租,水電煤,雜費,飲食係唔係你媽媽包哂? 如果係最少1萬5千至2萬走唔甩。

侯爵府

問你自己阿媽,同住同食同湊b, 你又有咁上下收入,你自己俾得起幾多,對得住你自己良心與否,你自己知。

禁止訪問

引用:睇你們那樣比家用,我諗我完全唔會生仔

首頁

尾頁

跳至