母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

上次四個月打針仲keep到出世時既50線,當時已經只係全埋身四餐,有6.74kg。
點知尋日返去打六個月針先發現得6.8kg!跌左兩條線!好傷心!下個月返去見醫生。

姑娘叫我如佢肯食固體,就食多d米糊。但我睇外國一d forum又話其實未夠一歲想重磅應該係奶最有幫助因為卡路里高d...!

其實阿仔平時埋身食過5分鐘,開始出得慢時就會發下脾氣,個樣係想繼續食,但啜得幾下無癮我就收工,好可能未係好飽。不過依然可以頂到差唔多四個鐘先再嗌食呀!咁佢夜晚又訓得長,所以谷極都係每日僅僅四餐

有無媽媽有類似經驗可以分享下?

大宅

回覆:六個月返健康院幾乎無重過!

四餐係咪少左d呢? 隔四小時一餐,一日都應該有5餐。

男爵府

畀面勳章

每日食四餐,每次食5分鍾到?少左d.佢一日有幾多濕片呀?出得慢妳用手帮手吱,或者換一邊俾佢食,用新鮮泵奶開米糊。

大宅

回覆:fudgybb 的帖子

飲奶係重脂肪,點都一定係食固體先好長骨,生肉。

大宅

固體一定是較長肉的。

如果佢懶啜, 或試比佢用樽。

子爵府

六個月一日食得果四餐真係少左D喎
同埋佢每次食5mins未必食得到後乳,一係咁,你埋身前唧咁D前乳先,等BB可以快D食到後乳。

其實六個月要開始食固體啦,可以泵一餐出來溝米糊比BB食,應該會好D

複式洋房

回覆:smallsmallshoes 的帖子

阿仔11點先起身食第一餐,夜晚11點食完就訓,真無食唔到5餐呀😅

複式洋房

引用:每日食四餐,每次食5分鍾到?少左d.佢一日有

原帖由 pbaby896 於 15-03-26 發表
每日食四餐,每次食5分鍾到?少左d.佢一日有幾多濕片呀?出得慢妳用手帮手吱,或者換一邊俾佢食,用新鮮泵奶 ...
已經吱到手軟架喇😅

複式洋房

引用:四餐係咪少左d呢?+隔四小時一餐,一日都應

原帖由 smallsmallshoes 於 15-03-26 發表
四餐係咪少左d呢? 隔四小時一餐,一日都應該有5餐。
阿仔11點先起身食第一餐,夜晚11點食完就訓,真係食唔到5餐呀😅

複式洋房

引用:固體一定是較長肉的。+如果佢懶啜,+或試比

原帖由 mister 於 15-03-26 發表
固體一定是較長肉的。
唔肯用樽😩

大宅

引用:Quote:原帖由 smallsmallshoes 於 15-03-26

原帖由 fudgybb 於 15-03-27 發表
阿仔11點先起身食第一餐,夜晚11點食完就訓,真係食唔到5餐呀😅
早上7, 8 點拍醒佢食可否

大宅

引用:Quote:原帖由+mister+於+15-03-26+發表固體

原帖由 fudgybb 於 15-03-27 發表
唔肯用樽😩
固體即係食米糊,用spoon 餵,唔駛用樽架!

複式洋房

引用:六個月一日食得果四餐真係少左D喎同埋佢每

原帖由 darichie 於 15-03-27 發表
六個月一日食得果四餐真係少左D喎
同埋佢每次食5mins未必食得到後乳,一係咁,你埋身前唧咁D前乳先,等BB ...
其實佢又唔係次次都食咁短時間既,不過通常每邊最多都係10分鐘
最奇怪係其實呢個食既pattern,兩、三個月咁上下已經係咁,但係四個月磅既時候仲好地地,我先覺得奇怪😅
我有懷疑過佢四個月打後開始識得八掛所以食少左,但全埋身唯一既「唔好處」係真係唔知佢食幾多,想監佢食多d都唔得😩
多謝大家意見,為左隻衰豬,可能真係要勤力d泵多轉餵糊啦😤😤

複式洋房

引用:Quote:原帖由+fudgybb+於+15-03-27+發表阿

原帖由 mister 於 15-03-27 發表
早上7, 8 點拍醒佢食可否
阿仔好煩!訓唔夠唔肯食!會狂喊鬧人!

大宅

好訓得,我個夜晚十點食完,早上六點準時起身食早餐,放假想訓宴d都唔得

大宅

飲迷魂奶,趁佢訓左,俾佢啜,大概係臨醒前半個鐘

侯爵府

回覆:fudgybb 的帖子

我6個月前每日至少餵5,6餐啦,你餵得少,bb又食得少咪少吸收囉,而家唯有從固體入手啦

別墅

回覆:Meir079 的帖子

我5個月開始已比BB食固體了,每次食完都埋身食,上次檢查不只體重正常,還超過,成長好好。
現在6個月更要開始固體,我有朋友因餵人奶餵得好,沒有注重固體食物,現在歳幾先開始,BB不肯多食固體。
快快開始固體,增長體重了💪💪💪

「你若聽從耶和華─你神的誡命,就是我今日所吩咐你的,謹守遵行,不偏左右,也不隨從事奉別神,耶和華就必使你作首不作尾,但居上不居下。 」(申命記28:13-14)

禁止訪問

複式洋房

引用:同我個囡一樣,4個月前都係50~6個月返去得

原帖由 wingwing11 於 15-03-28 發表
同我個囡一樣,4個月前都係50~6個月返去得返25,跌左1條,夜晚10:00訓到朝早10:00,2個月就介左夜奶,4個 ...
謝謝你呀!好好既參考!雖然我應該唔忍心叫醒佢食多餐奶😅
睇下佢加定一、兩餐固體,下個月又返去健康院見醫生會唔會進步返先
到時要加,最多自己辛苦泵多餐可能溝落糊比佢啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊