婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前出過post講過
c6同距阿媽關係很差
基本上無來往
但係我始終係距新抱
我想問下我是否應該替c6問候下距老人家?
例如得閒打個電話俾距
或者約距飲茶之類?

求指教
結婚半年咁

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

abigailhk 發表於 15-4-10 13:55
之前出過post講過
c6同距阿媽關係很差
基本上無來往
千奇唔好

水晶宮

不要多事.
你C6同99關係唔好,事出必有因.
你唔知頭唔知路既情況下,好易好心做壞事.

大宅

引用:不要多事.你C6同99關係唔好,事出必有因.你

原帖由 方方媽媽 於 15-04-10 發表
不要多事.
你C6同99關係唔好,事出必有因.
你唔知頭唔知路既情況下,好易好心做壞事. ...
我就係驚咁
但係c6真係同距阿媽無辦法相處!
咁我又唔睬距老人家
會唔會俾其他親戚話我唔生性

水晶宮

你嫁得比你C6,應該知佢既脾性,佢係咪一個冷血、無情、自私既人?
如果唔係,咁一隻手係拍唔響的,當年發生過咩事,你未必知架.
你同99,保持禮貌客氣既態度,就已經好好架啦.

大宅

回覆:我是否應該為c6盡孝道?

事不關己...唔好理咁多...但你最好同c6溝通下因咩事關係唔好...如果c6都話99麻煩既就真係唔好理...自己做左本份就算...唔好諗住同佢地收補關係

水晶宮

abigailhk 發表於 15-4-10 14:02
我就係驚咁
咁我又唔睬距老人家
1. 你嫁比你C6,定嫁比班親戚?
2. 無叫你對99唔好,但保持基本禮貌便可.你話盡孝,點樣盡? 單拖請99飲茶? 比零用錢佢? 咁咪更加突顯你C6既不孝!

大宅

引用:你嫁得比你C6,應該知佢既脾性,佢係咪一個冷

原帖由 方方媽媽 於 15-04-10 發表
你嫁得比你C6,應該知佢既脾性,佢係咪一個冷血、無情、自私既人?
如果唔係,咁一隻手係拍唔響的,當年發生過咩 ...
距絕對唔係無情冷血之人
距心裡面一直渴望自己阿媽唔係咁樣對距
所以距自己都好矛盾

大宅

引用:事不關己...唔好理咁多...但你最好同c6溝通

原帖由 Ada1031 於 15-04-10 發表
事不關己...唔好理咁多...但你最好同c6溝通下因咩事關係唔好...如果c6都話99麻煩既就真係唔好理...自己做左 ...
請教下何謂盡本分?
要做d咩?

男爵府

唔需要。你知晒C6同99相處唔到嘅原因嗎?既然C6都唔想同99來往,咪由佢。C6係咩人,你好清楚,難道你99唔清楚咩?99要向親戚呻咪由佢囉,啲親戚係佢嘅唔係你嘅,你係嫁俾C6啫。一陣因為咁而令到你同C6感情有變就更煩啦…做好做C9嘅本份就得啦…佢哋兩母子嘅事,自己解決啦!

男爵府

不要自找麻煩.

珍珠宮

abigailhk 發表於 15-4-10 14:02
我就係驚咁
咁我又唔睬距老人家
「其他親戚」指邊個?如果係你C6的親戚,你同佢地係所謂「親戚」,都係因你C6,否則佢地只係路人甲。

你如果自己好想孝順老人家,你就做。如果只係礙於路人甲的閒言閒語,就做來無謂。

大宅

引用:Quote:abigailhk+發表於+15-4-10+14:02+我

原帖由 mrschocolate 於 15-04-10 發表
「其他親戚」指邊個?如果係你C6的親戚,你同佢地係所謂「親戚」,都係因你C6,否則佢地只係路人甲。

你如 ...
我都唔知點盡孝道
其實我知道我c6都愛距阿媽
只不過多年來家庭糾紛
所以兩個無辦法和睦相處咯

子爵府

你嫁的係你c6, 唔係99, 人地親生的都相處唔到,你嫁入來就唔好搞咁多野,一陣你c6覺得你係搞屎棍你就大件事

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

全部跟老公頭,老公用咩態度對佢邊個屋企人我都一樣,老公親近ge可以傾下計,老公冷淡ge就客客氣氣

YoYoHello    發表於 15-4-11 16:12

大宅

引用:全部跟老公頭,老公用咩態度對佢邊個屋企人

原帖由 lokyan0901 於 15-04-10 發表
全部跟老公頭,老公用咩態度對佢邊個屋企人我都一樣,老公親近ge可以傾下計,老公冷淡ge就客客氣氣

...
所以如果c6都唔主動穩99
我都唔使穩99?

大宅

引用:你嫁的係你c6,+唔係99,+人地親生的都相處

原帖由 chan_chi_mun 於 15-04-10 發表
你嫁的係你c6, 唔係99, 人地親生的都相處唔到,你嫁入來就唔好搞咁多野,一陣你c6覺得你係搞屎棍你就大件 ...
我都明白....
只不過連農曆新年都無拜年
同埋連個拜年電話都無
我都唔知咁樣係好定唔好

子爵府

你想你同自己老公關係唔好,定係同佢阿媽關係keep住咁?

幾時先上到車.....

大宅

回覆:abigailhk 的帖子

咁首先要知係咪麻煩先...如果唔麻煩煩就過時過節吃餐飯囉....順便睇下99點對你囉...如果對你唔好或者俾說話你聽就冇下次啦...但有互相尊重既咪有下次囉...如果冇既就免啦...起碼你試過囉...

大宅

引用:咁首先要知係咪麻煩先...如果唔麻煩煩就過

原帖由 Ada1031 於 15-04-10 發表
咁首先要知係咪麻煩先...如果唔麻煩煩就過時過節吃餐飯囉....順便睇下99點對你囉...如果對你唔好或者俾說話 ...
距對我亦都係客客氣氣咁
從來無主動穩過我
結婚都無咩表示過

首頁

尾頁

跳至