論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

每日都有麻煩事!!!每日都要提她做呢d,做嗰d!我要返工,放工想有親子時間都唔得,真係好勞氣!!!尋晚話比佢聽露台d衫已乾,叫佢收番入屋。估唔到佢收曬d衫入房,然後開和風機!!!但好明顯d衫已全乾!!!工人尋日朝早放咗d衫入洗衣機,無開制,提佢開,原來連洗衣液都未落,再問,原來佢開咗枝新的洗衣液,重點係舊嗰樽未用完!今朝又要洗衫,叫做有進步,放完衫入洗衣機記得落洗衣液,但無奈佢又去開新的洗衣球!!!我就黎癲喇!開到成個廁所都係洗衣用品同埋清潔用品!!!

333s    發表於 15-4-24 15:33
AY1113    發表於 15-4-22 21:57

大宅

回覆:Cheylenne 的帖子

有同感,我個蠢都算,又無記性,根本佢無心記,教佢既野講n次都唔記得

屋企有件衫掉左落地,佢唔執,叫一樣做一樣

男爵府

引用:有同感,我個蠢都算,又無記性,根本佢無心

原帖由 kawaiibibi 於 15-04-22 發表
有同感,我個蠢都算,又無記性,根本佢無心記,教佢既野講n次都唔記得

屋企有件衫掉左落地,佢唔執,叫一 ...
每日都要我提先做,我覺得好辛苦!我呢個唔叻,無記性。我每次教佢,佢都有說話比我聽!

大宅

我個連生肉熟肉都唔識分
你個做左幾耐?

男爵府

引用:我個連生肉熟肉都唔識分你個做左幾耐?

我個連生肉熟肉都唔識分
你個做左幾耐?
做咗4個月!我呢個試過廁紙蒸魚!

MANGAWONG    發表於 15-4-23 09:00

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 kawaiibibi 於 15-04-22 發表

原帖由 Cheylenne 於 15-04-22 發表
做咗4個月!我呢個試過廁紙蒸魚!
茶實你請佢返黎既目的係乜?

乜都要你提住先做,辛苦過自己做

珍珠宮

引用:有同感,我個蠢都算,又無記性,根本佢無心

屋企有件衫掉左落地,佢唔執,叫一 ...
我覺得佢地唔係冇記性,係扮唔記得

唔記得咪可以做小啲囉

男爵府

小mama 發表於 15-4-22 15:37
茶實你請佢返黎既目的係乜?

乜都要你提住先做,辛苦過自己做
我請工人的目的是清潔和煮晚飯,但每樣事都要提,同埋提好多次先做得到,我真係覺得好辛苦,真係辛苦過自己做!e.g.落雨唔識收衫,收咗d衫掛在廁所,但佢竟然掛完d衫喺掛浴簾位置,然後走去沖涼!等佢出黎問佢點解唔攞走d衫先去沖涼,佢竟然駁嘴話d衫無整濕d衫!你話會唔會唔濕吖!我真係嘔血呀!提小一樣都死!

333s    發表於 15-4-24 15:37

大宅

引用:Quote:小mama 發表於 15-4-22 15:37 茶實你

我請工人的目的是清潔和煮晚飯,但每樣事都要提,同埋提好多次先做得到,我真係覺得好辛苦,真係辛苦過自己 ...
有同感,自己做都無咁嬲。。。乜野都要提,唔提唔踢唔郁唔做,但係出糧又好好記性喎

珍珠宮

引用:Quote:小mama 發表於 15-4-22 15:37 茶實你

我請工人的目的是清潔和煮晚飯,但每樣事都要提,同埋提好多次先做得到,我真係覺得好辛苦,真係辛苦過自己 ...
水氣都會整濕衫啦,佢係咪白痴黎架

既然佢係咁,點解你仲用左佢4 個月?佢擺明幫唔到手

你係度佢都咁,你返工仲得了既

大宅

印來的? 有d真的是文化低...好笨

男爵府

小mama 發表於 15-4-22 16:00
水氣都會整濕衫啦,佢係咪白痴黎架

既然佢係咁,點解你仲用左佢4 個月?佢擺明幫唔到手
我有同工人傾過,我請佢係想佢幫忙,但佢就每日比麻煩我!我又問佢係咪唔想做,又話唔係!最慘呢個工人唔放假,一個星期7日喺屋企,真係好嘔血!!!我返工都唔理得咁多!每日返到屋企一定有事發生!又要花時間教,有時離譜得濟又要閙!浪費我曬d親子時間!我有問過agent呢個工人係咪駁炒!agent叫我可以忍就忍,一黎請另一個未必好,而且agent費貴,二黎無姐姐available,我真係唔知點做!好無奈!

珍珠宮

引用:Quote:小mama 發表於 15-4-22 16:00 水氣都

我有同工人傾過,我請佢係想佢幫忙,但佢就每日比麻煩我!我又問佢係咪唔想做,又話唔係!最慘呢個工人唔放 ...
你點解會買佢星期日既假?
我一定唔會囉,好明顯你工人係hea做呃你人工
佢係咪海外印? 係還完錢你就慘

你個case同我剛炒件賤印一樣,請佢返黎照顧小朋友,又係叫完又唔做,是但咁湊我個仔,仲整傷左佢

清潔,同佢講完,佢只做一次,下次就扮唔記得唔做,拖地掃地,唔掃廁所同廚房,我日日講到口臭提佢掃埋,煩到我想死,我坐月仲要牛咁眼咁睇住佢,日日都有野比我話佢,話完又再犯,扮晒唔識聽廣東話,我發惡鬧佢佢句句都識聽,仲做岩晒,呢啲賤人真係唔比人鬧唔安樂

我請佢返黎佢幫唔到手,我個小朋友佢都攪唔掂,我直頭唔敢比我初生b佢掂,佢真係話用滾水沖奶再攤凍比我b飲,佢真係白痴上腦,餓死都未有奶食

佢地個個都想hea完約揾份荀工,你真係要小心

你不如唔好買佢星期日啦,有咩咁多野做啫,side錢係佢身上,幾百蚊出去食左佢冇咁嬲啦,好過益佢

仲有,你agent玩你,佢冇貨唔代表出面冇,出去揾下可能揾到好野,冇錯,agent fee好貴,我都比人呃左錢,請左件爛貨,agent梗叫我地忍完約,因為件印欠佢地錢,未還,我采佢都傻,如果件野幫唔到手,留佢擺鬼,我寧願止蝕,揾過件,當自己唔好彩

珍珠宮

咁蠢都有!!!真激心

禁止訪問

男爵府

引用:回覆 Cheylenne 的帖子但佢做其他嘢,表現O

原帖由 fionaleung43 於 15-04-22 發表
回覆 Cheylenne 的帖子

但佢做其他嘢,表現OK嗎?
真的很一般其實每日都會出事!

男爵府

引用:Quote:原帖由 Cheylenne 於 15-04-22 發表

原帖由 小mama 於 15-04-22 發表
你點解會買佢星期日既假?
我一定唔會囉,好明顯你工人係hea做呃你人工
佢係咪海外印? 係還完錢你就慘
是海外印,之前在台灣做咗9年,因為老公唔比佢留喺台灣,而佢有個家姐在香港做了成10年,所以黎香港。
我比工人放足4日星期日,但呢個工人唔想。點解佢唔放假?就系因為佢家姐唔放,而且無錢!我屋企根本無嘢做,淨系清潔同煮飯,不用照顧小朋友(因為信唔過),又唔駛買餸(我媽咪買),我地返咗工,佢成日喺屋企唔知做咩!好唔想留佢喺屋企。見佢好似好可憐,我由得佢唔放假賺錢,講真一日都系百幾蚊,如果做得好,我都算!呢個工人黎之前我經曆了4個月真空期,無請鐘點,日日5點起身煮飯,放工又要做家務。如果呢個工人唔太差我都算!但宜家我要日日提,樣樣提,我覺得好煩!工人呢,有又煩,無又煩!

男爵府

引用:咁蠢都有!!!真激心

原帖由 爸爸豬 於 15-04-22 發表
咁蠢都有!!!真激心
重有好多蠢事!有日我叫佢將香蕉放入密實袋然後才放入書包,怕只蕉爛!我出門口前check書包,成只蕉在我眼前!入廚房一睇,佢竟然將包蜜糖腸拆開膠袋放咗入密實袋!我真系O曬嘴!睇小一陣都唔得!

大宅

回覆:小mama 的帖子

嘩,你件賤野同我而家件一樣,講n次都唔記得,唔知係扮定偷懶
件衫跌左落地都唔識執,抹野天一半地一半,話佢唔啱只識笑
做野做表面,講到你斷氣都係咁
學你話 點敢比nb佢湊

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小mama 於 15-04-22 發表你點

是海外印,之前在台灣做咗9年,因為老公唔比佢留喺台灣,而佢有個家姐在香港做了成10年,所以黎香港。
我比 ...
你屋企份工都算好荀,佢咁都唔珍惜

你真係好人,不過真係要提醒一樣野,曾經有工人試過因為星期日冇假放而去告個僱主,因為一星期一定要有日例假

所以我唔敢亦唔會比工人唔放假,怕佢地反轉豬肚

我如果唔係因為對小朋友,我真係唔會請工人,家務我寧願自己做,係辛苦,但感覺良好,好過比啲工人lin住條頂

啲agent fee我寧願慳返同家人去旅行都冇咁嬲

首頁
12345...6

尾頁

跳至