美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

1) 用護膚產品洗面前,會吾會用落妝油或同類產品抹去面上污垢先呢?

2) 回家後即洗面或沖涼時先洗?

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:大家用咩落妝? 乾吾乾淨?

1。會呀,唔係點護膚都冇用啦,我用biore粉紅色落眼,innisfree綠茶落面,多數落兩轉,都乾淨既
2。唔會等沖涼先落,返到去即落的

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

沖涼時一次過卸妝,落兩次,沖完哂涼再用洗面膏,洗面機洗多次

禁止訪問

回覆:kwanY 的帖子

大宅

回覆:aprilbaby04 的帖子

你用邊隻洗面機?

大宅

回覆:kwanY 的帖子

洗面奶當埋落妝,洗兩次。沖涼前先洗。

大宅

回覆:Dongoogoo 的帖子

用過revital, la Mer 而家Giorgio Armani

大宅

其實年幾前都有用落妝油先抹面再洗,就算冇化妝都會抹咗先,因為間中有畫眉及用防晒產品。但係無意中睇書知道,用橄欖油都可以落妝,咁咪攞咗屋企食剩又擺咗喺度個支試用。用後皮膚ok喎,又真係可以落妝喎!
不過,用晒冇再買橄欖油,因為想試家中另一隻油 ... 椰子油!本來用椰子油只作潤膚或皮膚敏感時用作油拔。反正食得落肚,應該吾會有太大問題嘅! 而且我不是常化妝的,不想花錢買啲不常用的副產品。

那時正值夏天,始終係油,怕阻塞毛孔,所以不是每日用。當有畫眉及用過防晒產品嘅日子,我就用來當落妝油抹面及頸部。效果跟橄欖油差不多。。。直至秋冬時分就每天沖涼前都會抹上少許以防爆拆!

亦因為我常夜瞓又間中行山,面額上開始長色斑,某一次睇皮膚被醫生發覺,檢查後被勸導不好再行山,以免色斑加深及要好好保護皮膚。。。離開診所時當然有配發"淡色斑嘅面霜"!因為要用醫生的早晚面霜,所以沒有再用油抹面。約兩個月後,天氣開始轉入春季,發覺醫生的面霜太滋潤,好似起瘡瘡。即時自己停用。面額亦有爆拆情況出現,所以要急救自己皮膚為第一任務!

首先,完全零護膚,讓皮膚休息。沖涼前只抹少許油在面上,睡前如需要再抹一次。

但無心插柳下,發現另一好處。。。。。。

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆:ssppeert 的帖子

用pobling咋,係我細妹唔用我攞黎用

禁止訪問

大宅

Nature repubic,平牌植村秀。olive one,
Cleasing cream

公爵府

Use bioderma

大宅

會先落妝。用Banila co。都幾乾淨,貪佢可以一次過落埋眼妝
之後沖涼沖到最後時再用cleansing product 再洗一次。

伯爵府

2018復活節勳章

我就回家用落妝WET TISSUE搽一次面
之後沖涼前就用loveisderma落妝水, 再用CLEANSING PRODUCTS洗一次.

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

用banila co. 既卸妝膏後再用洗面奶!

大宅

回覆:fskaren2002 的帖子

Banila co係好用

大宅

Nature repubic/ bioderma
一返屋企就會落左先,睇嗰日個妝而決定用邊支,之後沖涼再用洗面膏同面膜

別墅

首先用lancome眼唇卸妝落左眼先,跟住用無印卸妝油落全面妝,唔會加水乳化會用紙巾抹走,再用melvita淨膚水抺多次。跟住先會用洗面泡泡洗面。超乾淨!!!!!之前只用卸妝水/油唔夠徹底!!

大宅

用SHU 或無印. 沖涼前落. 幾乾淨, 但我只化淡妝

大宅

我用椰子油斷斷續續抹咗一段日子。

某日睇報紙見到一個訪問,內容提及被訪者原來係DIY護膚品及防晒品自用,連落妝產品都沒有買,都係用自家嘅。。。椰子油落妝!之後,亦從書中睇到有關椰子油防晒嘅資料,肯定係有用的。

另外,亦有提及嘅係呢隻油原來可防UV。當知道後,我由那天起每晚都好勤力咁抹面先洗面,洗面後再塗上薄薄的上面當補濕/代替乳液後先沖涼。因為,回到家中都會受室內紫光外線影響加嘛!

有時候,睡前會塗上多一次。早上會用其他產品或直接用油抹面潤膚便算了,因為"懶 "嘛!

五月初,我發現面額上的斑點淡了,雖然還在面上,淡得好輕微,但仍然察覺到真係淡咗,家人都發覺!思前想後,這段時間我並沒有用任何一隻防晒底淡斑產品,只用油抹面。。。

還有,粉刺都少咗!令我最高興是,雖然效果比較慢,但卻實實在在穩定地減淡斑色。對皮膚的刺激大大減低,又是全天然的,也沒有以往對保養品出現過敏泛紅的情況呀!

如果效果維持落去,真的省了不少買去印美白產品嘅錢。
這個淡斑的效果,就係我最近嘅大發現喇!

首頁

尾頁

跳至