夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

c6平時都幾sweet 但係距太控制慾強 令我時時有窒息的感覺!!
例如早上要我7點整叫距起身,遲一分鐘都唔得!好似軍訓咁!
例如每日早上一定要同我去茶餐廳食早餐,有時我根本唔想去食,但係距又唔開心,話點解距咁有心,平時大家工作忙,所以距好想日日可以同我食個早餐,可以傾下計。點解我好似唔想同距食早餐咁。

其實我唔係,我只係覺得如果有時候大家時間唔夾,可以唔一起食早餐都得。但係c6睇早餐睇得好重要咁,無論點都一起食早餐,搞到我地大家有時候遲到都要食埋個早餐!!我同距講話有時可以分開食,距就話我唔sweet,唔想多d時間同距相處咁。
其實我地都唔係喜歡外出的人,收工都馬上翻屋企煮飯果種,我覺得見面已經足夠了,有時候需要有翻個人空間,唔通我咁有錯?!

ps 結婚8個月 無bb~

子爵府

唔覺你有錯,兩人一起唔代表要綁住對方。各自活動唔代表愛少對方一分。

瑪瑙宮

有 d 人係唔可以自己响餐廳食野, 要有人响隔離一齊食. 姐係好似有 d 人一定要人一齊睇戲佢先可以去睇戲. 即係佢某方面要倚賴人. 唔知您明唔明. 我就做咩都可以一個人.

唔係您可唔可以, 佢可唔可以, 係您地 ge 需要唔同.

子爵府

拍拖時你C6控制慾都是這麼強? 妳同樣窒息的感覺?

還是妳覺得大家都結了婚日對夜對所以先開始感覺他有控制慾及窒息感覺?

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

妳都幾有壓力 wor ............. 敢你平時味約5到朋友食飯 lor?

大宅

回覆 Nancy20090615 的帖子

係呀, 我c6都係咁, 有時我唔陪佢食, 佢好似寧願唔食咁, 而家有小朋友, 我真係好難兼顧咁多嘢, 呢個情況先好啲, 同埋食對佢好重要, 若然佢唔食, 餓0既話, 就會發我脾四...
其實, 有乜方法可以改善下, 唔好咁依賴呢?

大宅

唔同佢食早餐咁小事就唔開心, 細路仔咩?! 咪鬼理佢啦。遲到都要食, 唔係下化?!!

琥珀宮

睇完剩係覺得你C6好痴纏

男爵府

p_olivia 發表於 15-5-20 14:54
回覆 Nancy20090615 的帖子

係呀, 我c6都係咁, 有時我唔陪佢食, 佢好似寧願唔食咁, 而家有小朋友, 我真係 ...

--> 叫佢買外賣返黎一齊食

--> 慢慢變到佢買到返黎,但你叫佢食先

--> 慢慢再叫佢自己出去食先

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:老公要求好多,成個control freak咁(純粹發洩)

其實每日早上我都會同我老公一齊食埋個早餐先番工
我地都幾enjoy收工我就即閃番屋企 因為我都唔多中意出街

咁既生活對我黎講ok但唔係人人接受

大宅

其實結左婚就對成世,唔洗樣樣野都一齊既。如果為左食早晨搞到遲到咁好無謂啫…或者你可以提議早一晚買定麵包第二朝做早晨,咁咪可以一齊食又冇咁趕囉。你都可以同佢講日日出去食早餐冇益,而且有時一早起身冇咁好胃口,去茶記隊哂成份早餐太heavy。
至於朝早佢要你七點正叫醒佢,遲一分鐘都唔得,咁你咪叫佢自己都校定鬧鐘早5-10分鐘醒一醒先,你依然七點叫佢,但in case叫唔切,都唔可以怪哂你,又唔係幾歲小朋友要阿媽叫先識起身。
呢d雖然係小問題,但當小問題越來越多就會變成大問題。所以你有咩覺得唔ok就同老公傾下商量下,如果唔係你會越來越多野不滿,遲早傷感情。

大宅

回覆:老公要求好多,成個control freak咁(純粹發洩)

諗起。。。五十道灰

大宅

我諗起我其中一個前男友,又係超強控制慾,唔同佢食飯又唔開心,一定要我晚晚同佢食,就算佢ot我都要等埋佢先食(我餓都唔可以食先),最後頂佢唔順分左手。

大宅

引用:諗起。。。五十道灰

原帖由 anan3388 於 15-05-20 發表
諗起。。。五十道灰
唔係啊嘛

瑪瑙宮

我記得您話佢好緊張儲錢, 佢個人好需要安全感, 就到咪就下佢.

侯爵府

其實呢個post係曬定係覺得個老公煩

大宅

羨慕中,雖然老公對我不錯,不過,佢經常話要私人時間。。。較少和我單獨傾談。

大宅

引用:其實呢個post係曬定係覺得個老公煩+

原帖由 flori 於 15-05-20 發表
其實呢個post係曬定係覺得個老公煩
我都真心不明白

男爵府

佢自己吾識教鬧鐘咩?

大宅

引用:Quote:原帖由+flori+於+15-05-20+發表其實

原帖由 Dragonbaby2014 於 15-05-20 發表
我都真心不明白
Jm我絕對唔係曬
我真係覺得有窒息的感覺!!
我依家好想要自由啊啊啊

首頁

尾頁

跳至