自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女快11歳,佢學緊鋼琴,佢想學豎琴,我想知學豎琴係咪會另到對手起枕同泡,因而影響彈琴?另外,我知一個豎琴閒閒地要幾萬,係咪學費都好貴?始終係長遠,我要睇下可否afford得到。謝謝.

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:我女快11歳,佢學緊鋼琴,佢想學豎琴,我想

原帖由 bb108 於 15-05-28 發表
我女快11歳,佢學緊鋼琴,佢想學豎琴,我想知學豎琴係咪會另到對手起枕同泡,因而影響彈琴?另外,我知一個 ...
早2年聽親戚講佢問過價,800/hr,最後係無學到ge

大宅

回覆:有無小朋友學豎琴?

我早幾年有學過豎琴(成年人),係通利學!小組班,一班有5人。老師話學豎琴係一件都幾高消費既興趣班,私人班學費貴,琴貴,因為分2種琴。你可以去通利問下!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原來學費好貴架

大宅

有朋友係學豎琴 係好高消費
因為冷門少人學 出去學平極都真係差唔多成千蚊一粒鍾
朋友哥時學搵私人教一對一 要2000幾一粒鍾
豎琴唔只幾萬蚊一個 係一個最平都要十幾萬
初學除左對手會起枕同埋起水泡外
仲會手指頭成日損曬 亦會反甲..
因為聽學豎琴個朋友講係好辛苦架..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我女都係初學3個月~~暫時無起枕同泡。
喺柏c度學,學費@270/30 mins
個琴係貴架~大部嘅成10萬都有。所以我地唔買住,起碼學夠1年先考慮~練琴就去返柏c book房租琴

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我女都係初學3個月~~暫時無起枕同泡。喺

原帖由 p_o_m_a_n 於 15-05-28 發表
我女都係初學3個月~~暫時無起枕同泡。
喺柏c度學,學費@270/30 mins
個琴係貴架~大部嘅成10萬都有。所以 ...
唔記得講,係1對1嘅!睇來已算好平

男爵府

引用:Quote:原帖由+p_o_m_a_n+於+15-05-28+發表

原帖由 p_o_m_a_n 於 15-05-28 發表
唔記得講,係1對1嘅!睇來已算好平
咁真係平喎。

男爵府

唔該各位jm.
我女之前話學古箏,唔知點解依家轉左豎琴,我怕買左部琴而佢又三分鐘熱度。睇來豎琴真係高消費既樂器.咁要諗諗.

侯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bb108 發表於 15-5-28 09:43
我女快11歳,佢學緊鋼琴,佢想學豎琴,我想知學豎琴係咪會另到對手起枕同泡,因而影響彈琴?另外,我知一個 ...

佢想學豎琴-->佢係見過人彈、好優雅咁所以想學? 定係有特別原因所以想學

不如比佢見下人地玩其他樂器例如古箏、琵琶、二胡...呢D應該相對無咁貴,可能佢見到後都有興趣呢
我地黎囉Babe

公民黨班9今日食左9糧未呀?

侯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

bb108 發表於 15-5-28 11:09
唔該各位km.
我女之前話學古箏,唔知點解依家轉左豎琴,我怕買左部琴而佢又三分鐘熱度。睇來豎琴真係高消費 ...

咁你真係唔好買住啦,小朋友未知自己真係想點

我地黎囉Babe

男爵府

50246419 發表於 15-5-28 11:11
佢想學豎琴-->佢係見過人彈、好優雅咁所以想學? 定係有特別原因所以想學

我都唔知. 之前佢一直話學古箏, 但唔知點解依家話學豎琴. 可能佢學校有人學. 我要再問下佢先. 始終學豎琴唔平.

男爵府

hanihani 發表於 15-5-28 11:03
有朋友係學豎琴 係好高消費
因為冷門少人學 出去學平極都真係差唔多成千蚊一粒鍾
朋友哥時學搵私人教一對一 ...

原來手指會起枕同埋起水泡, 仲會成日損曬, 咁咪影響彈琴lor. 咁我要話俾我女知.

侯爵府

bb108 發表於 15-5-28 11:17
我都唔知. 之前佢一直話學古箏, 但唔知點解依家話學豎琴. 可能佢學校有人學. 我要再問下佢先. 始終學豎琴 ...

係啦,問下點解先啦,我估係因為古箏同豎琴彈果陣,旁人見到好優雅咁,所以吸引到佢
我地黎囉Babe

子爵府

我教琴既,前年開始學埋豎琴,係會痛會起枕同水泡,但彈慣咗就無野,絕對唔影響彈鋼琴,豎琴分2種,lever harp平d,4萬左右有部,學到6級左右要換pedal harp,入門semi grand pedal harp要12萬左右,唔換基本上無乜歌可以再彈。學費有平有貴,但平極都300左右半個鐘。

大宅

回覆 bb108 的帖子

係呀 我覺得你可以問清楚囡囡既意願先當然.. 小朋友有時可能係見到人地學或者彈覺得好特別定係點就想學
但豎琴係高消費 亦好多小朋友因為學學下唔學真係好曬錢
我朋友話哥時佢學 初時去學係出去學 無請私人
大約一班有7-8人 有一個miss教
但同期堅持到最後係得返佢一個..
因為係好辛苦同埋其實隻手咁樣係對日常生活都有影響
建議如果小朋友真係鍾意起碼學夠2-3年先好買琴
因為個琴真係超級阻訂.. 而且好貴
香港地方又細.. 如果買左學學下唔學真係唔知點算

男爵府

艾妃 發表於 15-5-28 11:30
我教琴既,前年開始學埋豎琴,係會痛會起枕同水泡,但彈慣咗就無野,絕對唔影響彈鋼琴,豎琴分2種,lever h ...

thank you.
原來係咁貴, 咁真係未必afford得到, 呢個真係要諗下.

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

男爵府

hanihani 發表於 15-5-28 11:34
回覆 bb108 的帖子

係呀 我覺得你可以問清楚囡囡既意願先當然.. 小朋友有時可能係見到人地學或者彈覺得好 ...

係呀, 我真係要問清楚佢先. 多謝意見. thank you.

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

豎琴,屋企要好大囉。唔係邊有位擺。

不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至