婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我阿媽本身係一個難相處既人,乜都要知乜都要理,佢係錫我但唔識同人溝通,講野永遠係命令式,我同佢關係好差。我而家坐月佢來我家住幫手,本來我c6 同佢關係都ok, 仲會主動同佢傾下偈,做我同阿媽既溝通橋樑,但尋晩c6 同佢吵大鑊,我同阿媽都喊哂。

其實岩岩開始住已經有d 磨擦,我阿媽其實語識湊bb, 又有好多古老野,煮d 餸老公又唔岩食,有次阿媽幫手換屎片,c6隨口 問下有無用濕棉花抺pat pat, 阿媽有d 激動話無,sip 左條片先麻驚佢賴尿,c6 就話點得架,阿媽即刻覺得c6 唔尊重佢連片都唔比佢換,自此我阿媽都無點理我c6。就係因為阿媽唔識湊bb, 我地好多野都親力親為,加上同工人講英文佢聽唔明,佢覺得唔開心。

尋晚我阿媽同c6 講,黎緊有幾日要離開下,問男家有無人可以來幫手,佢走左個幾日無人去買餸煮飯,你地實搞唔掂,而家你地有飯食都係佢煮咋。我唔知當時我阿媽語氣係點因為我去左沖涼,但我c6 就話我阿媽講到無左佢唔得咁,我地要靠哂佢,我c6 自尊心又強,就嘈起上黎,話我地乜都唔講佢知,bb 又唔比佢抱(呢樣絶對無),講講下我c6 激動得滯話呢度係我屋企,你咁惡做乜野,聽日我叫我阿媽黎得喇。我阿媽話原來c6 係d 咁既人,早知之前唔比筆錢我地供樓,但我地買樓係自己搞掂哂的,係佢話比錢我等我供得快d, 我已經推左幾次話唔洗,但最終我地都接受左。我c6 覺得我阿媽對人做左好事經常掛在咀邊要人感激好唔岩,況且佢無求過佢。跟住我喊哂,c6 見到都立即收火,斟埋水同我阿媽道歉解釋返想好好傾下,但我阿媽仍喋喋不休溝通唔到,最後大家各自返房訓。c6 話今晚開始會食埋飯先返屋企,因為佢唔想再受我阿媽恩惠,我阿媽係黎照顧我唔係佢,佢唔會點理佢做返自己。

我同c6 真係好後悔唔請陪月,咁就可以避免呢種情況,坐月期間搞到外母女婿反面,我覺得好抑鬱啊!

公爵府

引用:我阿媽本身係一個難相處既人,乜都要知乜都

原帖由 oreo20hk 於 15-06-03 發表
我阿媽本身係一個難相處既人,乜都要知乜都要理,佢係錫我但唔識同人溝通,講野永遠係命令式,我同佢關係好 ...
依家盡量請下陪月啦

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:坐月期間c6 同我阿媽鬧大交

唉,真係唔知講咩好,坐月真係好多家庭不和既導火線!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

其實你媽都唔識幫你坐月,一開始就請個陪月,叫婆婆嚟玩孫就夠

依家風頭火勢,等你坐完月先攪啦!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

搵人幫手,你都講佢難相處,話唔好再辛苦佢.

大宅

加上我餵人奶唔係咁順利, 老公諗住同我阿媽傾下我唔開心,我阿媽話做人阿媽係咁架啦,又唔見佢關心下我,跟住就演變到咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

你有工人, 叫工人煮飯, 你湊b囉, 我無工人, 係我媽幫我買餸, 我自己煮!

子爵府

畀面勳章

樓主如果唔係ftm,第時bb邊個湊?

珍珠宮

引用:加上我餵人奶唔係咁順利, 老公諗住同我阿媽

加上我餵人奶唔係咁順利, 老公諗住同我阿媽傾下我唔開心,我阿媽話做人阿媽係咁架啦,又唔見佢關心下我,跟 ...
其實兩個都係因為錫你,而家見少啲,磨擦自然少啲。

輸入搜索內容

大宅

而家坐月坐到一半,唔知搵咩人幫手,而且好似趕我阿媽走咁,但我老公又唔開心!

大宅

引用:樓主如果唔係ftm,第時bb邊個湊? +

原帖由 mmki 於 15-06-03 發表
樓主如果唔係ftm,第時bb邊個湊?
BB 第時工人湊,原本諗住阿媽每日黎幫手睇下,而家唔知點,其實阿媽唔黎都得,我已經裝左cam, 只係而家因為坐月令老公同阿媽反左面,好唔開心

男爵府

其實你媽媽係咪因為幫你湊b都壓力大?
一開始如果知道媽媽唔識湊同難相處,就唔應該搵佢嚟。不過都過咗一半,工人姐姐上到手嗎?如果得,不如叫媽媽番屋企休息幾日,等雙方都cool down下先啦。

我嚟緊都係媽媽幫手坐月湊bb(有工人姐姐),希望唔會有爭拗啦…

子爵府

引用:我阿媽本身係一個難相處既人,乜都要知乜都

我阿媽本身係一個難相處既人,乜都要知乜都要理,佢係錫我但唔識同人溝通,講野永遠係命令式,我同佢關係好 ...
其實你明知自己阿媽不嬲對所有人都麻煩,仲要你同佢本身關係都唔係話好好,點解仲要叫佢幫你陪月?

幾時先上到車.....

大宅

引用:其實你媽媽係咪因為幫你湊b都壓力大?一開始

原帖由 BabyFungT 於 15-06-03 發表
其實你媽媽係咪因為幫你湊b都壓力大?
一開始如果知道媽媽唔識湊同難相處,就唔應該搵佢嚟。不過都過咗一半 ...
其實湊b 主要係工人同我做,我阿媽唔熟的,但無諗過唔熟成咁,沖涼洗奶樽都唔識,老公話諗住煮飯應該ok, 但都係麻麻,其實我唔要求有咩補品,有湯水就ok. 都係我唔好,我諗住唔請陪月都搞得掂,諗住慳返d 錢。

大宅

引用:Quote:原帖由+oreo20hk+於+15-06-03+發表我

原帖由 c.hutchson 於 15-06-03 發表
其實你明知自己阿媽不嬲對所有人都麻煩,仲要你同佢本身關係都唔係話好好,點解仲要叫佢幫你陪月?:igiveup ...
係我阿媽要求黎的,咁我見佢話會煲薑醋同煮飯比我,我覺得無陪月都ok, 加上老公同佢關係一向唔錯的,無過佢地會反面。

男爵府

回覆:oreo20hk 的帖子

唔好咁諗啦…人人都想慳架啦,請一個陪月好貴架,啲錢留俾bb唔好。

大宅

今晚老公話唔返來食飯了,我怕關係越來越畺,點算好?

禁止訪問

大宅

回覆:oreo20hk 的帖子

其實大家暫時唔見面咁多都好既,當冷靜下囉~
至於佢兩個既關係點修補,唔係你一個人處理到,同埋而家你坐緊月,唔好再花心神理其他野,等坐完月先再算啦…

大宅

畀面勳章

對不起,打完先知有D長,不過希望安慰到你,YOU ARE NOT ALONE!加油,最緊要留意自己情緒!

樓主既case令我諗起我坐月時,都係阿媽尼幫手,我到依家都後悔不已!

佢呢....都唔知話佢識定唔識,檔佢識啦,只係太太太耐冇湊過啫!我都諗住佢唔識,已經揾定坐月食譜/湯水等俾佢睇,但佢又懶醒,又話阿姨讀過陪月,問阿姨攞就得等等!

到真係尼料,俾錢佢買野煮俾我食,佢.....餐餐都買瘦肉煲什麼准山圓肉之類既湯,D渣就當餸,抄咩都係落瘦肉,鞋十十, 仲要成日講,阿邊個個家庭醫生話,坐月唔使特登補,有營養就得......
我嬲爆....第一,阿邊個家境不俗,平時補品一定唔少得,人地個家庭醫生係就住人地個體質去講,你點可以攞人地一句說話就套落我度!
第二,自古至今都話坐月要補你唔跟,你跟人地家庭醫生把鬼呀!
第三,亦係激嬲我老公的,老公有個阿姨好鍚佢,人地都等到你星期六唔出尼佢先買野出尼,算係幫男家做番D野,拎雞拎餸出尼,我又冇俾錢佢,講真又好重,而且我地真係食唔使,咁佢走左我同老公講,叫佢唔好買出尼啦,好辛苦,頂....我媽又撘咀,又講話唔好買啦,我係呢度買咪得囉,但.....坐月咁耐,雞腳都冇隻食過囉!
卒之差唔多坐完月,我老公同我發難,我唯有安慰佢,我話我坐完月自己做番,你忍埋佢啦!

坐緊月7/8月,要開冷氣,bb打噴嚏,佢係咁話bb凍,竟然抱住阿b坐係我房個梯极度(但我可以保證,阿b係着夠衫,而且佢個位係吹唔到冷氣的),而怕凍的是我媽,她不嬲都話怕吹冷氣的,講真,佢抱阿b入房我真係嬲到震,我鬧話你凍息細d咪得囉,白痴咩! 直至有姑娘上我家洗傷口問過姑娘,話係正常先冇再嘈!
最重要係,我對係twins,你抱一個,咁另一個呢?? 係咪有病呀??

我唯有祝福樓主,平平安安過埋佢,自己做番D野,攞番話事權,再慢慢送走你媽吧!

首頁
12345...6

尾頁

跳至