懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB以家已經17w6d 係12w先發現懷孕
同男朋友決定左要 所以我地就同雙方家長溝通
男方屋企經濟好差 一屋有超過7人 容納唔到我同bb ..
男方媽媽都坦言幫唔到我地照顧bb
我屋企人好極力反對 只要一決定要個bb
就要我搬出去住 連想生出泥比人領養佢地都接受唔到
所以想搬出去住 但係諗到生左出泥之後
雙方屋企都唔肯幫手照顧 要租要買bb日常生活既用品2個人既生活開資 ..
只係靠男朋友1m3既經濟收入根本生活唔到 ..
有搵過母親的決擇 但係遲遲都冇回覆 佢只係同我屋企人溝通
有搵過育嬰園 有啲要生左出泥先開始申請 有啲申請要排好耐
佢話最快都要等半年到 個半年冇人幫手可以照顧或者支撐個經濟能力
感覺好似咩方法都冇用..所以我決定終止懷孕
第2個醫生簽字同意既時候 覺得我需要做精神評估
所以琴日就入左院 傾完之後醫生覺得ok 11號簽字 15號可以做終止懷孕
同時間醫生叫我諗清楚 我發現我真係做唔到 ..
本身已經好唔捨得 個種無助既感覺 每一日都係喊 訓 食
到佢有胎動 會郁會轉身 有次佢郁到我有啲痛 只要呵一呵
將隻手放係佢郁既位置 佢都會好聽話 ..可能人地覺得我多心
但係佢比我既感覺就係咁...

大家會唔會有建議比我
令我同男朋友可以一齊番工 有一個好既經濟能力
可以解決有人照顧 唔會同個bb分開

大宅

回覆:babypopui615 的帖子

你介唔介意講你幾多歲?

男爵府

回覆:唔捨得終止懷孕 ..

唔好吾要bb, 生命黎啊。

男爵府

減齡達人勳章

就唔好唔要,生命黎架,當你懷孕5個月時,就可以排育嬰院,你地註左册未?單親會優先,但你一定要返工,真係冇時間先會比你優先。見步行步,唔好放棄個BB,再唔係去社會福利署睇下有冇野幫到你,加油呀。

別墅

又係呢d,真係好想講粗口!如果係我,我會出黎打工,當你找到份1萬2,你老公1萬3,側係有2萬5,出去租樓,住套房塘樓咩都好6000蚊租,仲有1萬9蚊用,咩都夠,生之前無工請你,你找社工又好,去拿老終都好,頂住一年,為左bb,頂硬上

大宅

見步行步
頂硬上

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

我唔想打好大篇野,我今日要入院人流,因為細囡重型地貧留唔住!我望住大囡,摸住細囡自己個肚,你知唔知我幾唔捨得!小寶寶係上天俾既禮物!如果你今次放棄必定必定一世後悔!做左之後無野補救到嫁!

咁咪等到有育嬰院先返工,頂硬上啦!

scorpioc    發表於 15-12-31 10:44
rayrayus    發表於 15-6-11 03:08
LamSiuB    發表於 15-6-9 17:03

複式洋房

仲可以申請住綜緩,你有心一定可以搞得掂。

子爵府

單親申請綜緩,找社工幫手

大宅

17wks仲可以做人流咩?

複式洋房

我好相信一樣嘢,香港係唔會餓死人,只係你願唔願意行

大宅

回覆 babypopui615 的帖子

我妹妹做社工, 佢有 D 細路讀書時懷孕, 無唔要, 生咗BB 出來送去保良局. 等BB 大咗會領養番個小朋友.
不如你揾多幾間機構問清楚可以點做, 我見你真心想留住個BB, 只不過無能力養.

複式洋房

唔好唔要!!!!生命黎GA!!

你同你男朋友返工都夾埋都2萬幾啦!!
租屋搵遠D咪平/唐樓都平
如果排唔到育嬰園可以去比社區保母湊, 呢D義工黎既, 係咁E收返20蚊個鐘, 如果有困難仲可以同社區傾,可能仲有得平

男爵府

引用:17wks仲可以做人流咩?

原帖由 ew927 於 15-06-09 發表
17wks仲可以做人流咩?
法定係24week前

男爵府

引用:我好相信一樣嘢,香港係唔會餓死人,只係你

原帖由 天神村 於 15-06-09 發表
我好相信一樣嘢,香港係唔會餓死人,只係你願唔願意行
Agree!!

複式洋房

回覆 Littlejelly 的帖子

20..

複式洋房

joeyjoey223 發表於 15-6-9 13:35
就唔好唔要,生命黎架,當你懷孕5個月時,就可以排育嬰院,你地註左册未?單親會優先,但你一定要返工,真 ...

仲未註册..我未了解過社會福利署 唔該哂您!

複式洋房

羊cc爸b 發表於 15-6-9 13:36
又係呢d,真係好想講粗口!如果係我,我會出黎打工,當你找到份1萬2,你老公1萬3,側係有2萬5,出去租樓,住套房塘 ...

當然要打工 生之前都會有工請 開資實係足夠但係以家已經係講緊產後既生活
但係生左出泥之後要 一個番工一個照顧
如果係既1萬3 好難頂到個開資 .. 社工都有搵過 但係佢比既意見就係唔同意 ..
老終既意思係?

複式洋房

victorian2015 發表於 15-6-9 14:36

我妹妹做社工, 佢有 D 細路讀書時懷孕, 無唔要, 生咗BB 出來送去保良局. 等BB ...
我都有聽過呢個方法 但係了解唔多
因為我一路都以為呢個方法係比人領養 而唔係等大左可以自己領養
我試下搵類似既機構 唔該哂您!

大宅

問下保良局, 應該有解決方法, 我聽妹妹講佢中心個細路生咗BB之後, 兩個父母幾年後出來工作, 有經濟能力, 就去認養返個小朋友.
希望你再考慮下吧.

首頁

尾頁

跳至