自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

300pt + $949

二人家庭:換唔換好呢?用途廣泛嗎?
已有:Staub18/24/26+LC20 (全部Round)

男爵府

回覆:萬寧Staub 28cm Braiser

換齊佢

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

三人家庭已換了。

新的一天...希望真的有新的希望吧...

伯爵府

回覆 maruko1023 的帖子

先諗吓你夠力嗎?很重的

maruko1023    發表於 15-6-30 15:51
808280    發表於 15-6-30 10:50

水晶宮

引用:回覆+maruko1023+的帖子先諗吓你夠力嗎?很

原帖由 登!登!登! 於 15-06-30 發表
回覆 maruko1023 的帖子

先諗吓你夠力嗎?很重的
如果唔夠力,應該換嚟舉吓、煮嘢,一舉兩得。

sp2007wtm    發表於 15-6-30 08:42

伯爵府

引用:300pt + $949 二人家庭:換唔換好呢?用途

原帖由 maruko1023 於 15-06-30 發表

300pt + $949
你已經有 26, 覺得平常 26 夠同嗎?我無 26…一買就買咗 28 用嚟煲足料老火湯,配埋個蒸架用嚟蒸埋飯一火二用。

26 同 28 爭一個 size…建意唔好為咗換而換,諗清楚自己有冇需要先。

maruko1023    發表於 15-6-30 15:52

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

the8 發表於 15-6-30 10:12
你已經有 26, 覺得平常 26 夠同嗎?我無 26…一買就買咗 28 用嚟煲足料老火湯,配埋個蒸架用嚟蒸埋飯一火二 ...

好理智嘅消費者

maruko1023    發表於 15-6-30 15:52

子爵府

回覆 the8 的帖子

這個是炒鑊, 不是煲, 所以不同相比.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

28夠煲湯嗎?

伯爵府

引用:回覆 the8 的帖子這個是炒鑊, 不是煲, 所以

原帖由 幪面超人 於 15-06-30 發表
回覆 the8 的帖子

這個是炒鑊, 不是煲, 所以不同相比.
明白,但 staub 黑裡全部都可以爆炒,我用個 28 炒一斤菜夠鑊氣又唔怕彈油,在我自己而言,26 round 做到 28 braiser 嘅功效,我係唔會因為平而抬多個返屋企搵位擺同俾老公有位入。

maruko1023    發表於 15-6-30 15:53

伯爵府

引用:28夠煲湯嗎

原帖由 pomanlife 於 15-06-30 發表
28夠煲湯嗎?
萬 0 呢個 28 係 braiser…滾湯還可以,但煲老火湯係爭啲。煲湯最基本原理係有足夠空間俾啲料翻動,煲身淺翻動唔夠味就唔出。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

the8 發表於 15-6-30 10:23
明白,但 staub 黑裡全部都可以爆炒,我用個 28 炒一斤菜夠鑊氣又唔怕彈油,在我自己而言,26 round 做到 2 ...
想問萬O藍色的staub可以煲湯嗎? thanks!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

the8 發表於 15-6-30 10:26
萬 0 呢個 28 係 braiser…滾湯還可以,但煲老火湯係爭啲。煲湯最基本原理係有足夠空間俾啲料翻動,煲身淺 ...
明白

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 maruko1023 於 15-06-30 發表

原帖由 the8 於 15-06-30 發表
你已經有 26, 覺得平常 26 夠同嗎?我無 26…一買就買咗 28 用嚟煲足料老火湯,配埋個蒸架用嚟蒸埋飯一火二 ...
我都係買28先, 再換埋26, 我2個人每人每次飲2碗, 用28煲湯飲到2日, 26就一餐飲完淨返2碗唔拖唔水, 但26真係比28輕好多

大宅

我又係有 24, 26, and braiser. 我覺得好好用, 因為無cocotte咁深, 煮某啲菜色方便啲
我後悔我無買30cm, 買左26

伯爵府

引用:Quote:the8 發表於 15-6-30 10:23 明白,但

原帖由 chrischo2002 於 15-06-30 發表
想問萬O藍色的staub可以煲湯嗎? thanks!
可以,其實視乎你幾多人飲同落幾多料。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 the8 於 15-06-30 發表你已經

原帖由 alicemic 於 15-06-30 發表
我都係買28先, 再換埋26, 我2個人每人每次飲2碗, 用28煲湯飲到2日, 26就一餐飲完淨返2碗唔拖唔水, 但2 ...
我都係 28 煲兩日份量,唔加鹽分兩餐飲。但 28 堅重,好彩我個廚房細轉身就係『升』盤。

子爵府

the8 發表於 15-6-30 10:12
咁淺都可以煲湯?

珍珠宮

Cheddar85ang 發表於 15-6-30 08:40
如果唔夠力,應該換嚟舉吓、煮嘢,一舉兩得。
嘩..舉舉下煽手..頭都穿架..

伯爵府

引用:Quote:the8 發表於 15-6-30 10:12 你已經有

原帖由 凍奶茶少奶 於 15-06-30 發表
咁淺都可以煲湯?
sorry 我講得唔清楚,我果個係 28 round…

首頁

尾頁

跳至