少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

12yr 試過多次,駡過, 打過, 講過後果, 道理照偷
平時, 食飯, 車費, 雜費全包
冇零用錢, 幫手做家務可賺零用錢。 但佢懶, 唔想做

偷錢買漫畫, 筆, 文具(家中己超多), 成个中學都用不完, 都要買, 手錶一口氣偷錢買2个
但買完回來, 唔夠3日必壞, 爛, 唔珍惜野

唔知点教

己驚告同佢講報警, 但都唔識驚

又講大話成精

借人錢可以唔還, 要同學打電話到我處來追還錢

唔識教, 勞氣

複式洋房

回覆:。偷錢

你比幾$?

伯爵府

引用:12yr+試過多次,駡過,+打過,+講過後果,+

原帖由 pigpig1971 於 15-07-02 發表
冇零用錢, 幫手做家務 ...
打過、鬧過唔得,除正常開支,比零用錢,出面引誘太多,同學有佢冇就好想要,唔識用正常途徑,就會行差踏錯,12歲正常都會有零用,唔係話要比好多,比佢自己學下儲錢,買自己喜歡嘅嘢

伯爵府

回覆:pigpig1971 的帖子

我仔之前中一,未識運用錢,我每日比$50,佢日日淸,冇錢淨;因為而家d嘢實在貴咗好多,有時小朋友放學同d同學仔去買樽汽水,都十元八塊,呢d都係聯誼一種,今年試下一星期比一次,亦加咗小小,每星期$500,但同佢講明,有乜想買,就自己攪掂,唔可以再叫父母買,而家有時冇錢淨,但有自己想買嘅嘢,都會自己儲錢買,我唔肯定咁做啱唔啱,但起碼大家都開心d

大宅

大女升中四但我仍係0零用錢,因為我覺得平時亞婆、姨媽等人已經比好多利事錢。佢平日返学都係$30飯錢一天「因為冇得出外午膳」,但出街我係會比$亦按行程而定。睇戲加午餐多數比$150,佢會就住用跟住儲起。除非佢要買好貴的嘢……如iphone等佢要自己比。一般衫褲鞋襪我全包,但佢都算節儉母親節我仲有禮物收!

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

搵人同佢傾,社工,老師,個類.及警告佢很果會點.

大宅

回覆:Jason1990 的帖子

我冇比零用錢, 因佢佢所有基本支出、 午歺在校內食訂飯, 車費8達通, 學校雜費... 活動全供給。

有時去759 ,超市買零食比佢.. 文具日用品全齊, 有需要出聲必供給

所以冇零用, 但可以做家務賺錢, 買佢自己要嘅野

掃地3元,間房細, 2房一廳! 有心掃3分鐘比多佢

摺衫4元
洗碗4元

但佢懶, 唔肯郁, 唔願賺, 日日掃地1 星期都有20元。
好吃喝玩樂, 但唔付出

我冇煮飯, 多時出去食, 學校有時放半日, 勞勞,pizza , 爭先, 元氣, 酒樓成日食

大宅

回覆:濛查查 的帖子

佢偷d 錢, 去買家中己有嘅野, 筆, 改錯帶.... 手表.. 家人已有

佢好似有病咁, 係要買!
買回來又不見珍惜, 隨處拋, 可以不夠2日破壞佢。

男爵府

咁有無了解過佢點解要咁做? 如果佢需要零用錢, 有無可能考慮比小小零用錢佢學下理財?

而家he has no choice, but he has nothing to lose. 佢無正常途徑取得金錢, 而佢
自己取錢用後並無後果.

有無可能俾佢零用錢, 同時話佢知佢需要善用金錢, 同埋有借有還, 由第二/三個月開始要佢把部份零用錢, 由佢手上交還給你, 作為償還之前不問自取的, 直至還完. 佢開頭有正常零用錢, 但第二/三個月開始少左錢, 就係一個後果.

要約法三章, 如果佢需要額外錢, 可以向你提出, 再因應情況加俾佢. 要預先同佢協議, 講明如果再有不問自取, 除了要在將來零用錢償還以外, 還有什麼後果 (例如罰一星期零用錢之類).

有罰也可有獎. 可以考慮下如果再無不問自取, 下個月(象徵式)比小小獎勵佢; 如果到月底仲有餘錢, 即係理財有道, 咁又(象徵式)比小小獎勵佢. 同佢開個戶口, 先放一定數額落去打底(例如今年的利是錢), 再鼓勵佢儲錢, 都係學會理財的方法.

男爵府

pigpig1971 發表於 15-7-2 00:27
冇零用錢, 幫手做家務 ...
有冇留意佢偷錢的時間有冇咩特別事發生?
例如考試, 同人鬧交, 俾人打完鬧完等等......
如果佢係將購物當做減壓的手段, 咁可能係一種心理病呢......如果真係, 你對住病人, 你點罰點講道理都唔會好返, 佢要的係治療。

男爵府

做家務賺錢, 係想佢學下對家庭負責任, 定係想佢明白要付出才有收獲? 其實個意願幾好.

但無論如何, 呢個做法, 似乎對佢係唔work了.

水晶宮

palmchristy 發表於 15-7-2 12:29
做家務賺錢, 係想佢學下對家庭負責任, 定係想佢明白要付出才有收獲? 其實個意願幾好.

但無論如何, 呢個做 ...

我個人不贊成俾錢做家務,做家務是責任,有權利就要有義務,平日多功課可以不做家務,但都要有手尾,放假,就要做家務,如洗碗,洗米,摺被,衫褲.....

中學生要有零用錢,主要是學習理財,囝囝每天HK$20元,包早餐,其他文具費用,佢可以有錢儲下來

中學生開始有正常社交,如放學後,跟同學一齊去M記食TEA,現在返半日,會跟同學仔食LUNCH,所以俾少少零用是必須的.

eytben    發表於 15-7-2 21:35

大宅

引用:Quote:原帖由+pigpig1971+於+15-07-02+發表

原帖由 濛查查 於 15-07-02 發表
打過、鬧過唔得,除正常開支,比零用錢,出面引誘太多,同學有佢冇就好想要,唔識用正常途徑,就會行差踏錯 ...
我唔想佢養成, 伸手牌、 不勞而獲,
所以已供應所有基本支出, 佢有時想買d 唔係必需品,
所以佢做家務比, 才比零用
換取

大宅

引用:Quote:palmchristy+發表於+15-7-2+12:29+做

原帖由 MariaTsui 於 15-07-02 發表
我個人不贊成俾錢做家務,做家務是責任,有權利就要有義務,平日多功課可以不做家務,但都要有手尾,放假,就要 ...
功課多, 測驗, 考試時, 唔洗佢做, 係平時佢坐係到👀電視時, 👀漫書時, 才要去做完家務才👀

佢同學gathering , 會另比錢佢食飯, 有時朋友生日, 我都有比錢佢買禮物。

都亦有同佢講, 家務係佢責任來的, 佢作為家一份子, 有責任做, 如果佢整亂, dirty .佢要做清潔, 唔會比錢佢。

大宅

引用:做家務賺錢,+係想佢學下對家庭負責任,+定係

原帖由 palmchristy 於 15-07-02 發表

但無論如何, 呢個做 ...
係, 對佢唔work , 但冇計!

我唔想佢有不勞而獲心態。 樣樣老馮!, 我地年老, 或冇收入時点算呢😂

大宅

引用:咁有無了解過佢點解要咁做?+如果佢需要零用

原帖由 palmchristy 於 15-07-02 發表
咁有無了解過佢點解要咁做? 如果佢需要零用錢, 有無可能考慮比小小零用錢佢學下理財?

而家he has no choi ...
多謝提議

大宅

引用:Quote:pigpig1971+發表於+15-7-2+00:27+12y

原帖由 AJIM 於 15-07-02 發表
有冇留意佢偷錢的時間有冇咩特別事發生?
例如考試, 同人鬧交, 俾人打完鬧完等等......
如果佢係將購物當做 ...
冇留意, 下次注意下,
佢行完街, 就想買野

伯爵府

引用:Quote:原帖由+濛查查+於+15-07-02+發表打過

原帖由 pigpig1971 於 15-07-02 發表
我唔想佢養成, 伸手牌、 不勞而獲,
所以已供應所有基本支出, 佢有時想買d 唔係必需品,
所以佢做家務 ...
敎小朋友唔可以祇用一個方法,呢個唔work 就要試另一個,而家係出現咗問題,同佢硬碰硬冇意思,青春期有佢自己諗法,多嘗試

男爵府

引用:Quote:palmchristy 發表於 15-7-2 12:29 做

原帖由 MariaTsui 於 15-07-02 發表
我個人不贊成俾錢做家務,做家務是責任,有權利就要有義務,平日多功課可以不做家務,但都要有手尾,放假,就要 ...
我覺得高小開始已應該给少少零用錢,理財亦是成長學習的一部份.每個小朋友都會有少少慾望,但通常這些慾望都是成人覺得的無謂嘢如閃card. 不過,這卻是他們成長回憶的一部份。做家務賺零用錢是你個人希望培養他在家的責任感,但對於他來說可能別的小朋友不用做家務便可有基本的零用, 而他覺得唔認同, 但又唔敢出聲, 最後採用了一個錯的方法就是偷錢。
高小及中學生未有能力赚錢,伸手牌取零用未以為過,亦未必代表他將來事事買嘢也是伸手牌, 這完全視乎家長的教導. 個人認為定期给他少少零用, 然後再鼓勵他做家務赚取更多零用以鼓勵他的正面行為會較為好一点.

濛查查    發表於 15-7-2 22:36

大宅

回覆:issactmaria 的帖子

明白,試行下

首頁

尾頁

跳至