夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

好嬲事緣我老公係一向係過份小心同緊張的人,一直叫我唔好買crocs鞋比2歲仔仔著,我都同意。
今日婆婆同我仔行街,佢一早應承買對涼鞋比佢,講咗more than 一年,因我住村屋,婆婆常車出車入去佢家(2分鐘就到),或去商場食早餐、買野,我仔得一對波鞋,佢覺得仔有時只係上車落車都要著襪著鞋,又焗腳又麻煩,去買咗對crocs鞋比佢。
佢地揀緊鞋時我才到,已經試咗上腳,仔好開心揀緊裝飾公仔,我有同婆婆講鞋危險,我唔贊成買,爸爸都唔比著的,佢話唔怕啦,都係著得一陣,話老公過慮多餘,買咗。仔好開心。
正話老公質問我點解仲買,話要丟,叫我唔好話係佢丟,自己同婆婆解釋,我明佢擔心,咪話唔搭esculator,淨係渣車去婆婆或麻麻家食飯,或者去室外茶座食野先著,佢都話no,又話一陣去去下出咗去點算,婆婆同咗佢搭esculator又點,嘈咗一輪
佢話我唔制止婆婆,又鬧我話咗唔好買都買,喺度嘈,咁我都知唔啱,但婆婆一番心意,又其實有d唔危險嘅情況可著,咪由佢買比我仔,但老公講到毫無compromise空間,夾在中間我都好難做

禁止訪問

回覆:viffy 的帖子

子爵府

回覆:因為一對crocs鞋同老公嘈

其實為左安全考慮,老公緊張亦係好事。婆婆係自己亞媽,唔冼唔好意思。
Ps. 我地都唔會買crocs,買其他好著既涼鞋

大宅

搭電梯唔著唔得嗎?住村屋成日落樓就上車,落車又去第二個屋企,去玩水呢?落樓下吹泡泡呢?都可以著吧~
制止唔到我媽,我都係諗住安全地使用滿足下佢又唔危險咋,唔通我想夾死個仔咩

meek    發表於 15-8-18 09:15

大宅

引用:其實為左安全考慮,老公緊張亦係好事。婆婆

原帖由 Cowboy100 於 15-08-04 發表
其實為左安全考慮,老公緊張亦係好事。婆婆係自己亞媽,唔冼唔好意思。
Ps. 我地都唔會買crocs,買其他好著 ...
Jm你覺得點好呢?同媽講丟咗去?

禁止訪問

引用:好嬲事緣我老公係一向係過份小心同緊張的人

大宅

買過對涼鞋俾仔仔出街著,對cross喺屋企當拖鞋著得唔得?呢排電梯咁多意外,你老公既擔心唔係冇道理既,其實未買你已經去到,你係應該即時阻止婆婆買,帶佢去買其他涼鞋,就唔洗搞到咁,我明婆婆一番心意,仔又試得開心,你唔想佢地失望,但你的確破壞左同你老公既協議

大宅

金c

大宅

多謝各位jm,暫時對鞋放在一邊,落樓下玩可以著,不可著出街。
其實我不是在先,所以都冇拗,只係諗住坐車去婆婆家可以著下,因其實冇危險吧,行路都不夠腳仔50步,但佢都好反感。
婆婆再同我地去食早餐一定會問我仔點解唔著新鞋,都唔知點好,因佢其實有講過平日著都冇人知啦,但我不可教仔講大話,

子爵府

引用:Quote:原帖由+Cowboy100+於+15-08-04+發表

原帖由 viffy 於 15-08-04 發表
Jm你覺得點好呢?同媽講丟咗去?
我會買過另一對涼鞋,crocs間唔中先著出去玩,例如沙灘

大宅

引用:回覆 viffy 的帖子其實大家都冇錯,係咪可

原帖由 jj032008 於 15-08-04 發表
回覆 viffy 的帖子

其實大家都冇錯,係咪可以諗一個大家都满意既解決方法呢?得一對波鞋出出入入真係好唔方 ...
Yes, 就係婆婆同我地講咗咁耐都冇買比仔,佢睇唔過眼。買對新的不是問題,係唔知點面對我媽啫,佢又已知老公反對,都冇得兜

大宅

引用:Quote:原帖由 viffy 於 15-08-04 發表Jm你

原帖由 Cowboy100 於 15-08-04 發表
我會買過另一對涼鞋,crocs間唔中先著出去玩,例如沙灘
Good idea, 我都有咁同老公講,佢話去沙灘做咩唔著拖鞋喎 (拖鞋又得嘅)。講起就咩都我搵野講佢就啱
不過佢係為安全,我都冇得拗,好似未發生扶手電梯意外前,佢叫我扶手梯要抱,我就一早教咗仔拖實點企點跨,但佢角度就係只要有危險機會就no, 係啱,但有時我覺得過份過慮,小朋友太受保護亦唔好。
可是打住\"唔怕一萬,至怕萬一\"的安全理由,i lost

子爵府

引用:多謝各位jm,暫時對鞋放在一邊,落樓下玩可

多謝各位jm,暫時對鞋放在一邊,落樓下玩可以著,不可著出街。
其實我不是在先,所以都冇拗,只係諗住坐車 ...
我地一向既策略係:係我亞媽面前,只有我反對/做衰人,c6聽曬我講。係99面前,只有c6反對,我聽曬c6講。呢招一直都work,因為對住自己亞媽,無需客氣

littlesun    發表於 15-8-8 01:08
monlee313    發表於 15-8-4 11:05

子爵府

引用:Quote:原帖由+Cowboy100+於+15-08-04+發表

Good idea, 我都有咁同老公講,佢話去沙灘做咩唔著拖鞋喎 (拖鞋又得嘅)。講起就咩都我搵野講佢就 ...
沙灘多沙石,拖鞋唔係好選擇,又易甩

大宅

咩事吾可以著cross?

大宅

回覆樓主:

問題唔係對鞋,而係大家傾好咗唔做的事你都唔堅持下做咗先,仲要覺得佢唔體諒你推唔到自己阿媽,無尊重佢和無尊重大家約定,呢樣實嬲和傷感情。每個人都有些底線,今次係樓主唔啱。試下調轉阿奶奶俾個孩子食唔應食的,你已講明唔好,你老公仲撑佢媽話食少少唔緊要?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

sor 我係唔中會比小朋友着 我老公都係
鞋咁多款 我比較會搵對自己安心既 拖鞋都唔錯 我99同我媽都有話過買個對鞋 但我講到明我唔會阻你買 但我唔會比佢着
你要比佢着無問題 係屋企入面着 我唔會出街 出得個心頂住頂住 出黎把鬼

男爵府

我對crocs唔反感,唔認為比小朋友著有問題,但我冇買比阿女因為c6話唔靚。至於安全問題,任何鞋尤其涼鞋搭電梯都要小心唔好企得太邊、行路都要小心D,所以教育小朋友先係重點。不過問題係你同老公一早協議,焗佢同意係唔尊重,換我會堅持唔比婆婆買,又或者響婆婆比$之前聲明不能著出街⋯ 而家左右做人難,你就先say sorry然後試下説服老公比佢著去沙灘丶遊水,至少不要丟掉(in case婆婆問都可以比佢睇下)。

大宅

引用:我對crocs唔反感,唔認為比小朋友著有問題

原帖由 SVbaby 於 15-08-04 發表
我對crocs唔反感,唔認為比小朋友著有問題,但我冇買比阿女因為c6話唔靚。至於安全問題,任何鞋尤其涼鞋搭 ...
你講得啱,左右做人難

大宅

多謝各位jm的提議。其實我都知自己不是在先,冇同佢嘈。有時99都會買d我覺得唔好嘅野比d細路,雖然唔係危險,但我都會在99前同d細路用下,等佢開心下。不過jm講得啱嘅,我估佢唔高興在我冇為協議堅持吧。
而家唔買都買咗,我媽鬼咁開心,仔又好鍾意,喺d唔危險嘅情況著下都唔得,唉

首頁

尾頁

跳至