0-6個月

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

利申:我絕對尊重人奶媽,自問真係做唔到。

我bb四個月,頭兩個月有半人奶。返工就放棄了。但我真係覺得d人奶媽媽好煩。成日話自己點幸苦見到bb健康咩都值得。而家我bb唔健康咩?!又話「你就正啦咁嘆」。我都要返工放工架。我又唔係無餵過,我自問已經盡左力啦。想有返自己小小生活,個人唔好產後抑鬱,同老公講返正常話題唔想做怨婦有錯嗎?

純呻,只係覺得好多人奶媽媽唔小心變左自大活係自己世界,令我地「其他人」好難受。

複式洋房

回覆:餵奶粉係=唔夠偉大

係囉身邊d朋友個個都係人奶媽,話題不停都係講餵人奶點點點好...一聽到人地冇餵人奶就話人懶,每個人生活環境唔同,我都想全日對住bb自己照顧佢餵到人奶,咁冇奶可點要返工OT可以點。

男爵府

啲人知我餵奶粉就好似覺得我俾毒藥個bb食咁
講真,我餵奶粉吾代表我吾愛個bb,每個人都有自己嘅選擇,吾應該用自己個角度去批判其他人囉

複式洋房

每個人都唔同,唔一定要跟住人地條路去行。我同老公都係全奶粉b,一樣都好健康,但係我都堅持餵人奶,唔通我又有問題啦喎

megaminds    發表於 15-8-19 08:06

大宅

好認同你的講法,我都唔係餵人奶的,只想做個開心媽媽。唔該人奶媽尊重一下別人的感受

SH125    發表於 15-8-23 03:21
pangpangshan    發表於 15-8-19 14:08
megaminds    發表於 15-8-19 08:06

大宅

認同!未必人人都可以餵到人奶,最重要係BB健健康康就足夠了

pangpangshan    發表於 15-8-19 14:09

複式洋房

都有啲身同感受。係有某部分人奶媽成日攞餵人奶岀泥講,掛係嘴邊,仲要影埋對波岀泥,好似要人歌頌佢幾偉大。岩岩生完係醫院仲衰,一講餵奶粉姐,啲姑娘態度變哂。淨係識關心人奶個啲餵成點,我哩啲要樣樣開口問先有粉俾個b食。大佬我都係新手媽,點用奶樽餵點掃風我都未學過架,點解唔教下我。我覺得好歧視好唔公平囉。

A1010    發表於 15-10-1 23:06

大宅

回覆:megaminds 的帖子

好認同你講嘅野呀!
有啲朋友同親戚一聽到我仔係半人奶就質疑我做得唔夠好,解釋俾佢地知我唔夠奶(生完第四日谷到乳腺炎燒咗幾日,之後就唔多奶喇),個個都話無可能會咁,一定係我唔夠勤力!佢地完全唔企係我個角度望下成件事係點先評論人架!

大宅

引用:係囉身邊d朋友個個都係人奶媽,話題不停都

原帖由 wswyip 於 15-08-19 發表
係囉身邊d朋友個個都係人奶媽,話題不停都係講餵人奶點點點好...一聽到人地冇餵人奶就話人懶,每個人生活環 ...
係呀! 咩懶wor!你地埋身可能仲方便過我地要冼奶樽同沖奶啦!

carmenshan    發表於 15-8-20 00:00

男爵府

D人聽到我個仔由出世到而家16個月都無病過,感冒出疹肚痾乜都無試過,就問係咪餵人奶,sorry,令你地失望,我個仔係食奶粉大。健康過好多人奶d. 佢地以為食奶粉會過肥,oh, 又錯了,生長線係正50。 唔肥唔瘦岩岩好。反而我見好多人奶b一係生長線低過3, 一係就癡肥咁,我專重你地繼續餵人奶,我唔介意你個女瘦到要見營養師,寧願轉鮮奶或戒奶都唔餵奶粉,唔緊要,我無乜意見,我個仔健康就夠。

Agneswly    發表於 15-10-4 14:53
happy2115    發表於 15-9-1 18:25
mypekkle    發表於 15-8-27 10:25
SH125    發表於 15-8-23 03:25
megaminds    發表於 15-8-19 08:48

大宅

引用:啲人知我餵奶粉就好似覺得我俾毒藥個bb食咁

原帖由 kubi152 於 15-08-19 發表
啲人知我餵奶粉就好似覺得我俾毒藥個bb食咁
講真,我餵奶粉吾代表我吾愛個bb,每個人都有自己嘅選 ...
我地無話佢地重尊重佢地添,但係就要搞到我地抬唔起頭做人咁

大宅

引用:都有啲身同感受。係有某部分人奶媽成日攞餵

原帖由 kammy615 於 15-08-19 發表
都有啲身同感受。係有某部分人奶媽成日攞餵人奶岀泥講,掛係嘴邊,仲要影埋對波岀泥,好似要人歌頌佢幾偉大 ...
係呀我係醫院餵極都餵唔到,姑娘唔肯俾奶粉,連泵都唔俾人呀!最後我仔無得食,黃到要照燈同埋連返四日醫院驗黃

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唔洗咁敏感,自己覺得舒服就得,盡過努力就ok

我都係餵左差唔多1個月,我因尿道炎食藥,而且當時就黎見醫生,有機會要繼續打胰島素,如果唔餵人奶食藥就得,講真我打足9個幾月胰島素啦,1日2針打到我驚啦,生完仲黎唔好掛,所以我停人奶,我覺得餵奶粉只要湊得好一樣會好健康,其他人講咩我無care過

megaminds    發表於 15-8-19 08:54

大宅

引用:D人聽到我個仔由出世到而家16個月都無病過

原帖由 wanmm323 於 15-08-19 發表
D人聽到我個仔由出世到而家16個月都無病過,感冒出疹肚痾乜都無試過,就問係咪餵人奶,sorry,令你地失望, ...
好好呀你講得。我仔都係50! 我見d人如果見奶粉b過肥又話人太多營養,太瘦又話唔夠營養,但係如果餵人奶就話肥瘦都係無錯。我成日要低頭做人唔知為乜。明明我bb肥肥白白。不過講真,奶粉係其中一樣咋,好多媽媽其他野都會白眼人。例如我俾奶嘴bb食, 張high chair無lock死有時搖下...etc我想大家尊重大家呀!

公爵府

叻叻勳章

唔好理人點講,好多野人地唔知

megaminds    發表於 15-8-19 08:50

大宅

爬文後都呻下先,我半人奶,都經常被人問做乜唔餵全人奶。我係泵媽,又經常被人問做乜唔埋身。

唉…我都知全人奶埋身好,做到至得架,個人認為盡左力就可以,好認同無論奶粉定人奶媽都同樣咁偉大同咁愛自己小朋友

大宅

引用:爬文後都呻下先,我半人奶,都經常被人問做

原帖由 littletutor 於 15-08-19 發表
爬文後都呻下先,我半人奶,都經常被人問做乜唔餵全人奶。我係泵媽,又經常被人問做乜唔埋身。

唉…我都知 ...
係呀唔通我地又話d唔生小朋友的人自私啦wor? 各人有各人選擇

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我身邊都好多奶粉b,我覺得都好精靈,活潑

男爵府

我仲衰啦,人奶只餵左幾日就放棄了。經常比人問係咪餵人奶。身邊啲人奶媽有尊重我嘅決定同埋比說話我聽既都有。
但我問心無愧,講真,我餵咩比自己bb食關人地咩事?又唔係佢地養。

複式洋房

引用:爬文後都呻下先,我半人奶,都經常被人問做

原帖由 littletutor 於 15-08-19 發表

唉…我都知 ...
完全感同身受!

首頁
12345...12

尾頁

跳至