1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

好內疚平時阿仔好鍾意沖涼,搞到佢依家驚沖涼
平時同阿仔用沖涼盆沖,因為前日特然話驚驚吾肯入沖涼盆,係甘喊話驚驚,已經除哂衫,之前都未試過甘,咪開花灑沖身,我又大意,吾記得d水係慢慢熱落去到指定温度,我只係試岩岩開水時温度,沖到阿仔到係甘喊
已經兩日啦,都係甘話驚驚,一除衫就勁喊,我應該點做阿仔先唔驚沖涼拎好多玩具氹佢沖涼玩都唔得,唉…佢係廁所喊,唔肯沖涼,我又喊住氹佢,我好內疚搞到阿仔甘驚嚇親佢,我點做先好

珍珠宮

回覆:兩歲驚沖涼,好內疚

試下搵個桶沖,等佢企入去,我女宜家都唔鐘意盤沖!妳裝定水等佢自己摸下水溫,知道唔熱再入桶沖,唔肯入去嘅妳就由佢企桶外面,自己用水霖濕佢,係甘沖

翡翠宮

俾返個盤佢沖,等件事過一段時間先再轉用花灑

大宅

引用:試下搵個桶沖,等佢企入去,我女宜家都唔鐘

原帖由 夢裡人 於 15-08-22 發表
試下搵個桶沖,等佢企入去,我女宜家都唔鐘意盤沖!妳裝定水等佢自己摸下水溫,知道唔熱再入桶沖,唔肯入去 ...
我個仔吾用盆沖,企係盆外,攬住我喊要我抱,係甘喊住話驚驚,我依兩日都係格硬同佢沖,沖到我都濕哂,佢又喊到顛

大宅

引用:俾返個盤佢沖,等件事過一段時間先再轉用花

原帖由 wahiuma 於 15-08-22 發表
俾返個盤佢沖,等件事過一段時間先再轉用花灑
我依家冇用花灑,用盆佢都吾肯,喊到顛

公爵府

叻叻勳章

小朋友好快唔記得

水晶宮

沖涼時俾d玩具佢玩下

大宅

回覆 Puiyi1215 的帖子

細路記性唔係咁好的,放心,與孩子攪好關係是長久大事,以後與孩子說話要放輕聲音,與孩子一起學唱歌仔,講故事,與孩子一起去遊樂場玩,到家附近的就可以,不用成日帶孩子去主題樂園的。教孩子玩場內遊戲,讓孩子學懂多一點,孩子每日有新發現,會很開心的。給孩子多做好味食物,如果孩子愛飲湯,間中煲靚湯讓孩子飲,對身體好,讓孩子知道你鍚佢。不用内疚。孩子唔愛沖涼,未必一定就是受到那件事影響,如果每次在孩子沖涼之後,孩子就要立即上床,不許落床,孩子未必接受,也會大聲喊的。要孩子對你產生信任,我地做大人的,有時也要花點時間了解,孩子喜愛和討厭甚麼。

大宅

引用:回覆 Puiyi1215 的帖子細路記性唔係咁好的

原帖由 9830didididi 於 15-08-23 發表

細路記性唔係咁好的,放心,與孩子攪好關係是長久大事,以後與孩子說話要放輕聲音 ...
希望佢快d唔記得,因為我驚越吾想沖,越格硬同佢沖,會變成佢既陰影,但又冇辦法,佢又甘大汗,邊可以日日唔沖,好矛盾

男爵府

你試過同佢一齊沖,開頭抱住佢淋下,之後放低佢,咁大個唔洗用盤啦,企住沖仲好

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

試下直接咪除衫,俾佢適應下,話冇事既,然後睇吓佢肯唔肯沖

大宅

唔會,其實孩子到了這年齡,開始有自己的想法,只是與成人溝通唔到啫。我地就會見到孩子成日喊。可以留意孩子動靜,見到孩子開始用手仔卒眼,打喊路,開始哭泣扭計仔,甚至想爬上床,表示孩子倦了想睡,我習慣要等到這時候,就會幫佢沖涼,孩子或會哭泣反抗,記住不要亂心神,專心一點就冇事,開花灑先開冷水,才開熱水,用自己手指測試水溫,我的手指永遠放在花灑頭,讓水流出來一定先經過我自己的手指,感覺到水溫合適才幫孩子洗澡。說話聲音要輕柔,但手勢要快,夏天我會習慣在洗澡之後,讓孩子在浴缸內等約一分鐘,讓溫水留在孩子身上一會,有助降溫,輕鬆地幫孩子抺乾,唔好用毛巾刷孩子的皮膚,輕輕咁印吓就可以,刷得太用力,孩子覺痛的。一路抺一路與孩子說說笑,我有時乜嘢諗唔到,就會唱歌仔,讓孩子放輕鬆,在完成整個程序之後,記住要開風扇為孩子扇涼,細細風就可以。如果孩子有玩公仔習慣,要放個公仔在床上,等佢自己玩,唔洗理佢等佢自己鍾意點就點,你就可以執埋啲手尾休息啦。記住,如果太陽曬到張床,盡量想法遮陰。習慣了,好容易做到架啦。放心。

翡翠宮

Puiyi1215 發表於 15-8-22 20:00
我依家冇用花灑,用盆佢都吾肯,喊到顛

用花灑都要用好水溫先得,唔好再嚇親佢

大宅

手指永遠放在花灑頭係好重要的~~

公爵府

回覆:Puiyi1215 的帖子

咁就用盆沖囉,同埋俾d玩具距玩下

大宅

引用:好內疚平時阿仔好鍾意沖涼,搞到佢依家驚沖

原帖由 Puiyi1215 於 15-08-22 發表
好內疚平時阿仔好鍾意沖涼,搞到佢依家驚沖涼
平時同阿仔用沖涼盆沖,因為前日特然話驚驚吾肯入沖涼 ...
同佢一齊冲

別墅

畀面勳章

我都試過,,, 唔記得咩嚇親佢.... 又係同佢博鬥, 佢勁喊, 我全身濕。

同佢講聲對唔住囉媽媽上次較水較得唔好呀,, 而家無事架啦, d水好舒服架你試下,,

跟手捉隻手仔入去個準備好常溫水既盆 (唔好再開花灑啦)

媽媽笑住講, 開心d, 冷靜d, 佢感受到架

---------------------------------------------------

另外, 如果都真係唔得,,, 寧願你開盆水同佢係廳全身抹抹抹乾淨d,,,

唔好夾硬迫佢,,,, 過多幾日丟淡d先再氹

大宅

我上星都試過某啲原因,嚇親個仔唔肯沖涼,跟住買泡泡浴開盆水扮係度玩得好開心,呀仔就跟住過嚟一齊玩 ,而家玩到要佢上水都難,你可以試下!

大宅

引用:回覆 Puiyi1215 的帖子唔會,其實孩子到了

原帖由 9830didididi 於 15-08-23 發表

唔會,其實孩子到了這年齡,開始有自己的想法,只是與成人溝通唔到啫。我地就會見 ...
多謝你分享,經過一個星期又喊又叫驚驚,我個仔終於肯沖涼

大宅

引用:我都試過,,, 唔記得咩嚇親佢.... 又係同佢

原帖由 bbhappybirthday 於 15-08-28 發表
我都試過,,, 唔記得咩嚇親佢.... 又係同佢博鬥, 佢勁喊, 我全身濕。

同佢講聲對唔住囉媽媽上次較水較得 ...
依家沖涼前,我試左水温,再叫阿仔自己試下水温,問佢o吾ok,佢話ok,我再問佢沖涼白白好吾好,開頭都吾肯,我自己係水盆到玩水玩玩具,佢見到我玩就心思思想玩, 氹氹下又肯沖涼,我個心都定

首頁

尾頁

跳至