論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我上左呢個平台睇左咁多關於工人既問題

大宅

而且係佢地根本唔係番原居地,而是去澳門過冷河

男爵府

引用:而且係佢地根本唔係番原居地,而是去澳門過

原帖由 apple1001 於 15-09-01 發表
而且係佢地根本唔係番原居地,而是去澳門過冷河,呢個亦造就左佢地
我家姐姐同我講佢大把朋友係咁.唔岩心水就 ...
我姐姐真係連Hkid都轉埋wor

wcpcelia    發表於 15-9-4 14:43

大宅

回覆 jumug 的帖子

下...咩可咁架咩???

大宅

回覆 apple1001 的帖子

咁姐是完全無辦法啦

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:jumug 的帖子

其實點可以連id都申請過,唔係會打指紋。

請問你工人係咪改名然後申請新passport.還是有其實辦法

男爵府

吓~~咁都得??

我個工人姐姐係我屋企做左差不多5 年,仲差1 個半月就已經有長期服務金,佢幫我湊大2 個女啦,佢頭幾年做得幾好㗎,我地感情都好好,係到後尾果1 年唔知發生乜野事,開始懶同駁咀,可能知道自己就快結婚唔做。。。
佢原本係8月30 號下午回港,點知等左成日都唔見佢,打電話去國泰度check 先知道佢原來無上機,我從另一個工人口中知道佢原來返印尼結婚,我都唔知,佢唔做又唔出聲,後來摷返佢櫃桶,全部都係吉嘅,一d 野都無留低,剩係得2件 爛衫係度,成抽屋企鎖匙都擺低左,真係比佢玩死,仲要9月1 日開學喎,邊度搞得掂呀

大宅

引用:吓~~咁都得??我個工人姐姐係我屋企做左差

原帖由 Momoko8 於 15-09-02 發表
吓~~咁都得??

我個工人姐姐係我屋企做左差不多5 年,仲差1 個半月就已經有長期服務金,佢幫我湊大2 個女 ...
做咗咁耐唔做未出聲囉,使咁使咁呀,衰到無人有工人幾好都係假

333s    發表於 15-9-5 12:58

侯爵府

其實,個個也說姐姐搏炒,真的嗎?不用成本嗎?

overseas來,要2.1 萬agency fee。本地break contract, $7000. 而且起碼兩三個月無人工。姐姐真的那麼富有,不用離鄉別井吧?

換id 又好。換passport 又好,agency fee 一定要付吧?

完約最好,10% agency fee, ($410).

老板與員工的相處,真的是一門學問; 而且很講運氣。

很感恩,我自己的姐姐及親朋的姐姐,個個也好幫得手。與網上看到的,完全不同。但我絕對不認同姐姐來港是"人工高,福利好"。有的在家鄉連吃也成問題,才出來的。環境所迫她們才離鄉別井來打工(大部份)。

p,.s. 樓上的姐姐,真的很過份。one month notice 也沒有?這個case,是否要再賠機票的?(terminate contract) 。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我都問過我家姐姐要比幾多agent費。
第一個印姐我搵A凖介紹,A準4年前收我4千,因介紹我比印姐,所以收佢5千,呢個係完約姐姐既收費。
根住再同呢個姐姐續約,係我搵A準幫我攪續約,所以A準收我千八元手續費,姐姐一毫子唔使比。
印姐完約想回鄉,我就搵左個完約菲,我比6千8,姐姐比4百1,如果姐姐中途唔做就要比2千1。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

大家唔請斷約工人就可以令外傭無咁串囉,如果佢地知道斷約無人請既,一定唔會博炒。

水晶宮

有時, d僱主有份做到個工人市場混亂.

個工人稍為做到佢份內事, 個僱主就好似執到寶咁,
同工人講 '花紅', bonus (仲要係做得幾個月), 什至係每月出多幾佰蚊人工.
攪到d工人以為自己真係好掂,
兼覺得僱主冇o左佢唔掂.
工人咪 囂 lor.

其實, 對工人獎賞,
只要多d企係佢地立場為佢地諗野,
e.g. 果晚係唔返屋企食飯, 就早d同工人講,
等佢唔洗一早預備好晒d食材,

比多少少自主空間佢
e.g. 由佢發板買送煮飯,
佢自己分配家務時間.

佢煮野煮得好味, 讚下佢.

到工人生日, 聖誕, 農曆新年,
僱主封大利是比佢,
已經好 ok,

還有, 一家幾口出街, 盡量唔好帶工人.
一來工人未必鍾意同僱主出街湊仔,
二來, 令工人覺得僱主自己湊唔掂d小朋友,
佢地咪又以為僱主冇o左佢地唔得囉.

僱主要比d實力個工人睇,
令工人知道雙方個關係 係互惠互利,
僱主要令工人知道, 佢冇o左工人唔會唔掂, 只不過係冇咁方便,
但工人冇o左佢呢個僱主可能未必有好日子過.

話 工人佢地頭腦簡單又得, 複雜又得,
總之僱主管理家傭係一門藝術,
d新手阿媽將辦公室果套照單全搬番屋企用係唔 work 的.

MCEsc    發表於 15-9-5 12:24

子爵府

我認為上得來傾的,大部份都是有苦水,而有OK的工人,又唔會特登上來揚。

中立一句,有好的定係少點煩惱,唔好彩的上來為求求救。

所以唔係所有工人都差到不得了的,只是未揾到合適的。

男爵府

引用:回覆+jumug+的帖子下...咩可咁架咩???

原帖由 apple1001 於 15-09-02 發表
回覆 jumug 的帖子

下...咩可咁架咩???
我姐姐之前係香港做過,之後返家鄉結婚生仔,6年後返黎香港。我估因為嫁咗跟老公改咗姓,佢再黎個時個passport係新既,香港ID都係新既。

我都覺得點解佢地d證件可以咁兒戲

大宅

引用:+本帖最後由+birdbird+於+15-9-3+09:01+編

原帖由 birdbird 於 15-09-03 發表

有時, d僱主有份做到個工人市場混亂.

男爵府

回覆:到底仲有無方法令外傭唔好咁串

好多香港人請斷約工人,有d仲出高價搶別人用緊既工人,所以先搞到咁

男爵府

回覆:birdbird 的帖子

你所講嘅我大部份都有做,每星期比$2000買餸,唔包奶粉尿片,一星期煮6餐晚飯,平時做好基本家務就可以匿埋打機傾電話,我比佢地自由度極高,總之搞掂晒d小朋友就得,點知越做越離譜,煮餸落味精,去超級市場買現成餸,發現左佢買惠康餸,我同佢講叫佢唔好再買,佢撐大眼講大話,仲發返我脾氣,仲話係自己整,第2 日即刻買豬肉大大力 \"啄\", 我訓緊覺都比佢啄醒左,嚇到我即刻出嚟睇做乜野事 ,小朋友早上食谷物早餐,下午剩係煮公仔麵比佢地食,bb就煮罐頭金寶宋米湯 +冷 飯 + 雞蛋 ,.....佢平時都係睇住bb, 我知道佢地唔鍾意同我地一齊,所以無乜野都唔會帶工人出去,佢剩係留返係屋企睇住bb就ok, 我可以講我份工係超級筍,有時知道佢地辛苦我會比多少少$佢地,例如早排佢陪bb入左院,佢留左幾日係醫院度照顧佢,當然我到時到候比佢返屋企沖涼食飯啦,。。。。到頭來都係無情講,一去不返,一個月通知都無,好彩我之前叫我媽咪嚟幫手,原來佢臨走前用到d野啱啱好,我媽咪發現即刻去超市買,否則佢走左先發現乜都無你仲火滾,例如無鼓油,無奶粉,無尿片,無米,無柔順劑,無廁紙。。。。真係離晒譜,有無算得咁盡呀,乜鬼野都無

大宅

Momoko8 發表於 15-9-2 21:07
吓~~咁都得??

我個工人姐姐係我屋企做左差不多5 年,仲差1 個半月就已經有長期服務金,佢幫我湊大2 個女 ...

你有冇比長期服務金佢呀?

水晶宮

引用:你所講嘅我大部份都有做,每星期比$2000買

原帖由 Momoko8 於 15-09-04 發表
你所講嘅我大部份都有做,每星期比$2000買餸,唔包奶粉尿片,一星期煮6餐晚飯,平時做好基本家務就可以匿埋 ...
你屋企好多人開飯?大拿拿$2000/week 買送,一次过比$2000(接近佢半個月人工)工人楂手,佢好易迷失!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

其實我相信應該檢討一下外傭政策. 究竟為乜輸入外傭? 當你話自己份係筍工時, 原來高處未算高, 仲有其他好多筍工係街外, 我識就有移民外國, 每年聖誕暑假同小朋友返香港夾埋兩個月都冇,請兩個工人工人看屋; 鬼佬返咗老家長住又係請工人看屋; 識好幾對兩公婆冇老人冇小朋友,好日都唔返屋企食飯, 請工人湊狗. 當然仍有好多有錢佬請幾個工人服待一個大少爺. 成日有人將其他工辛苦O既本質=刻薄, hea工本質=對工人好. 當你屋企有行動不便老人你可以俾到extra holiday? 單親有小孩的又要工作又有幾多可以俾到只工作12個鐘?

覺得最好就係效法台灣, 要證明有需要才可請外傭, 冇老冇嫩只係湊狗看屋就應該請鐘點, 只有市場調整到一些真工的筍工消失, 外傭需求減少, 才可以幫到真正需要工人的家庭. 但當然這裏太多有大錢JM, FTM 或連仔女都冇o既濶太要high tea, 高貴得嚟又唔肯洗多D錢請鐘點, 講多都嘥氣

amlowe    發表於 15-9-6 00:14
333s    發表於 15-9-5 13:00

首頁

尾頁

跳至