論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

比左一個月通知,可話法例無一個月通知,作用是可合法做多一個月,比左通知都要賠一個月

大宅

仲話呢個月害佢周圍試工搵僱主,完全完全唔講道理既呢d人

大宅

apple1001 發表於 15-9-9 09:48
比左一個月通知,可話法例無一個月通知,作用是可合法做多一個月,比左通知都要賠一個月,個姐姐完全當我咩都唔 ...

睇完唔喺太明你講咩。
而致於信的話,我唔會俾信箱匙給工人。

侯爵府

樓主幾勇!我一定即炒。$是少,我不知她怎整我是重點。菲定印?咁惡的?

大宅

回覆 sallyshlau2 的帖子

佢話香港法例係比一個月通知,都要賠4010比佢,至於信,係新工人合約,掛號送黎我家,佢自已收左,同自已開左黎睇

大宅

回覆 hker 的帖子

之前一路用佢,係佢都錫小朋友,佢係做人處事,態度有問題,maybe我同佢唔夾,或者佢同其他人夾呢....不過佢咁屈真係過份

大宅

回覆 apple1001 的帖子

複式洋房

侯爵府

真的好惡呢。

不過,可能overseas 剛還完$2.1 萬(大約,分7個月),又要再還$7000(break contract agency fee), 可能家鄉的人無飯開掛?

所以,我一直支持即炒,對雙方也好(補助下她們的agency fee, 而且,轉工時,又3 個月無人工,我覺得姐姐好需要$, 才離鄉別井的)。

當然。姐姐那樣"絕",大家也無灣轉。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

衰成咁我一定即炒, 因佢心咁黑, 唔知會攪鑊乜, 燒你屋企, 塞渠, 偷. 我會即炒, 買最平, 轉機轉到暈的ticket.

佢惡? 你要惡過佢

男爵府

引用:真的好惡呢。不過,可能overseas+剛還完$2.

原帖由 hker 於 15-09-09 發表
真的好惡呢。

不過,可能overseas 剛還完$2.1 萬(大約,分7個月),又要再還$7000(break contract agency ...
唔明你咩理論?炒得佢梗係因為佢做得差,咩事仲要比$幫補佢?咁邊個幫補僱主成萬蚊既Agent費心機同時間?

亦都唔明佢地點會有三個月無糧出?比一個月通知個陣你估佢唔曉出去搵新工?等錢使既就應該珍惜份工,唔係黎香港博我地同情!

大宅

回覆:apple1001 的帖子

你個工人咁惡,你有小朋友在家小心D啦

大宅

我係經常睇住個can架啦...咁你都覺惡,仲有d惡d你都未知,係得人驚

大宅

回覆 hker 的帖子

本身我打算即炒架,不過我新工人未到,亦唔想去到咁絕先比佢預早知

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

佢太利害啦,惡,佢都唔怕惡,就好似天不怕地不怕咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

apple1001 發表於 15-9-9 14:55

佢太利害啦,惡,佢都唔怕惡,就好似天不怕地不怕咁

係你太琳啫, 比個工人蝦返你轉頭.

大宅

回覆 jumug 的帖子

佢地真係好惡,我為左呢件1事已經瘦左好多,頭暈頭痛食唔到野..真係好麻煩...

大宅

我有話過佢,有惡過有哄過,佢就係睇死無人幫我湊bb屋企亦無其他人在場就蝦得就蝦

象牙宮

apple1001 發表於 15-9-9 15:00

我有話過佢,有惡過有哄過,佢就係睇死無人幫我湊bb屋企亦無其他人在場就蝦得就 ...

錄起佢D惡法, 衰法, 炒時complain to Immigration, 順便比埋錄起D野Immigration, 等睇吓佢D衰法

男爵府

引用:回覆+jumug+的帖子佢地真係好惡,我為左呢件

原帖由 apple1001 於 15-09-09 發表
回覆 jumug 的帖子

佢地真係好惡,我為左呢件1事已經瘦左好多,頭暈頭痛食唔到野..真係好麻煩...
唔好咁激氣,有事上黎發洩下,心情都好d

首頁

尾頁

跳至