跳至

首頁

尾頁

洋房

知道呢度有好多澳洲媽媽, 好想聽下大家意見...雖然我未成為媽媽, 但深相呢個PAGE一定會俾到D INSIGHT我, 謝謝咁多位~

簡單講下我背景, 25有多, 大學去左澳洲SYDNEY讀書, COMMERCE.男友已拎PR但快將到期. 香港的種種不明朗因素令我想番澳洲, 因為男友有PRPARTNER VISA好簡單, 亦有結婚的打算. 想出走香港
最主要係澳洲SYD比較偏遠地方的樓我地仲AFFORD, 好想o係果邊平平地買間UNIT, 搵到份工可以SUPPORT到日常開支就算..

有好處但亦有壞處, 好想o係呢度有人俾到SUGGESTION我.

想去的原因:

-買樓未算得係好平, 偏遠地方500呎可能300萬已經有, 但起碼AFFORDABLE ;

-將來子女教育有保障, 唔想佢地受香港填鴨式教育同瘋狂的補習 & 興趣班

-老套D都要講, 香港環境真係每況愈下,我唔算係好精於政治的人, 但真係會為香港前景擔憂: 香港有個超然的特首, 你點知過左30年香港會點成點? 無限的開放自由行, 中港一家親,換血, 呢家連D小學生都講普通話, 可以想像將想舊香港人會變做MINORITY…..一句講哂, 車多人更多, 樓永遠起極都唔夠…

唔想去原因:

-讀COMMERCE好難o係AUS搵工. 雖然我地都叫做o係澳洲明牌大學畢業番香港又做大公司, 始終番到澳洲搵工無乜可能搵到相同待遇的工.

-屋企人因素…將會大力反對…覺得澳洲物價貴,搵唔到食 ETC….其實都係睇你點洗, 我又唔覺香港D物價好平. 生活耐左其實會知道點算慳錢同邊度買野平,幾時做PROMOTION ETC. 好似買一塊SIRLOINSTEAK番去煎, 講緊可能HKD50-60已經有一塊好靚的STEAK, o係香港做唔做到? 我唔可以一概而論話澳洲野平, 相反生果同疏菜係比香港貴. 但你有CHOICE. 今日菜心貴咪食沙律菜囉. 今日香蕉貴咪食蘋果囉. 屋企人(好耐以前)去過澳洲幾日, 就覺得生果好貴, 每當講起澳洲就會搬呢樣野出黎講. 根本佢地淨係睇到事實的一部份, 思想唔夠開明…

大致上係咁….主要我CONCERN的就是以上的考慮因素. 如各位有經驗, 請分享俾小妹,謝啦

大宅

回覆:To GO or Not...移民SYD

你男朋友都想番澳洲嗎?如果他ok, 再申請你留底,你只有TR, 有定心理準備拎住TR 好難搵到office work。
你地兩個過來會有工作嗎?一個和兩個人供樓分別好大的。

男爵府

走,趁後生,豁出去,想清楚要做就做。

住幾年,攞埋本passport, 到時想番香港亦可。

你屋企人未住過澳洲,佢地又知幾多?

係你自己人生,自己話事決定,不然的話後悔一世。

大宅

回覆:meowmui 的帖子

你地咁後生,如果兩人都想去, why not to try? 冇小朋友壓力會細好多。
但你亦要有心理準備,去遠離sydney 地方可能屋平,但亦會少就業機會。同埋sydney 讀書壓力唔細,好多細細個就開始補習,因為入大學競爭亦好大。
我唔覺得sydney 食物貴,水果蔬菜種類多又平,又唔駛担心黑心食物。

男爵府

妳現在還後生可以試吓,年紀越大越不敢冒風險,但要有心理預備,要在澳洲有工作否則這兒生活指數真係好高,雖然平有平吃,但你不想來了這兒降低自己生活質素,我住墨爾本,我有朋友早幾年到Sydney住,因他讀大學是在Sydney,覺得天氣好過Melbourne,他們一家三口因經濟問題租住偏遠少少地方,但估不到那區好多伊斯蘭教的人,同埋環境已經不同他大學時代,他上年搬回Melbourne住了。我只是提醒妳揾地方時要知周圍多數是什麼種族人居住。

洋房

其實基本上冇PR都唔洗止意搵工, 所以就係想快D搵掂拎左309先. 個AGENT話要拎309好快, 6個月搞掂. 其實係咪再等2年就可以拎100, 而100就係算係PR可以搵工??
其實我都係想盡快入左纸先, 到時我男朋友明年尾番唔番去都講唔埋. 始終香港搵得多...如果佢真係諗住番去, 就諗住佢先過去, 我留o係香港一路做野一路等VISA100, 到真係批左100, 就過去JOIN佢. 萬一佢TOUCHWOOD o係澳洲有咩事我都繼續有穩定收入去SUPPORT佢. 我EXPECT 2年佢都會SETTLE DOWN, 咁我都係時侯可以過埋去..

horh_2001 發表於 15-9-27 13:36
你男朋友都想番澳洲嗎?如果他ok, 再申請你留底,你只有TR, 有定心理準備拎住TR 好難搵到office work。
你 ...

洋房

Activehealth 發表於 15-9-27 14:24
走,趁後生,豁出去,想清楚要做就做。

住幾年,攞埋本passport, 到時想番香港亦可。
發覺人過25, 捱唔到夜, 適應力低..所以好想趁真係老之前做一D成就/實現夢想, 但呢個夢想要付出好多, 好大RISK...但我同自己講當係WORKING HOLIDAY. 好多朋友都係乜都冇就咁去AUS WH都無損無爛番黎; 有D讀完大學留O係澳洲都搵到收入唔錯的外國公司...有時O係度諗, 佢地得點解我唔得? 其實現有錢我地唔係無... 無GE係一份自信同屋企/身邊支持....如果有呢2樣野, 我諗我會好大機會過去...
但好可惜, 現時呢2樣野都無...好驚最後無人SUPPORT自己....

洋房

leegbd 發表於 15-9-27 14:57
你地咁後生,如果兩人都想去, why not to try? 冇小朋友壓力會細好多。
但你亦要有心理準備,去遠離sydney 地 ...
其實呢家澳洲開始流行補習社, 始終D ASIAN離唔開補習, 愈黎愈似香港. 好在GE係我男朋友係O係澳洲經歷過HSC, 有心理準備係有幾競爭
唔單止黑心食物, 仲有鉛水啊..............真係多得香港正苦唔少.............

可以分享下SIS住悉尼邊頭/生活點滴嗎?

洋房

bread 發表於 15-9-27 15:03
妳現在還後生可以試吓,年紀越大越不敢冒風險,但要有心理預備,要在澳洲有工作否則這兒生活指數真係好高, ...
AGREE...SYD有D SUB 係比較多黑人同雜亂 不過我地對SYD有情意結.....會做多點RESEARCH....謝謝提醒.

大宅

我覺得應該親你依家未有小朋友過嚟試下先, 如果唔係一生咗bb, 你仲走唔到。 其實你如果要求唔高, 揾住d part time做住先再揾full time都仲得。 25 歲。。 仲可以試下

男爵府

meowmui 發表於 15-9-27 15:42
發覺人過25, 捱唔到夜, 適應力低..所以好想趁真係老之前做一D成就/實現夢想, 但呢個夢想要付出好多, 好大RI ...
你自己喺Sydney讀大學是否開始時也一個人過去?
如果係的話當年唔驚反而依家驚?有手有腳一定唔會餓死。怕乜?

當俾自己一個考驗,人生有幾個十年?

依家唔做將來有家庭孩子綁手綁腳,想走也走唔郁正嚟後悔。

唔好俾自己一個終生遺憾。

洋房

Activehealth 發表於 15-9-27 16:37
你自己喺Sydney讀大學是否開始時也一個人過去?
如果係的話當年唔驚反而依家驚?有手有腳一定唔會餓死。怕 ...
其實係因為我個人比較依賴又心急, 讀大學時因為有同班同學一齊去同埋果邊有親戚睇住, 所有野都不用自己整, 當時走得好輕鬆, 可以話冇乜準備已經過左去, 亦不用擔心經濟負擔....但現時已經沒有戚在澳洲, 朋友亦不多了..屋企精神同經濟亦都唔會再支持..........可能到最後因為怕事而最後乜都唔唔到...:-(

大宅

回覆:Activehealth 的帖子

我都覺得係,趁後生咩都無去搏一搏,攞左passport先返嚟再生仔未遲!到你係香港越嚟越有成績,你就吾想走!

男爵府

2018復活節勳章

如果你想移民,就趁後生喇。你宜家25歲,移民監+入籍,30歲攪掂。到時再決定留低澳洲定返hk。還有移民例隨時改,你男友pr有限期,到期續唔到先想走,重新申請,個職業又唔知是否on list, 考英文……重頭來過,壓力重大。

洋房

Snow 發表於 15-9-27 17:51
如果你想移民,就趁後生喇。你宜家25歲,移民監+入籍,30歲攪掂。到時再決定留低澳洲定返hk。還有移民例隨 ...
係啊, 個189係咁改, 無啦啦話CUT AUDIT DEMAND到零.....ACCT亦將會減半...

別墅

唔好意思,我想問點解要屋企人support?廿五歲已經係成年人,既然你同男友要組織家庭,就兩個人一齊做決定。你堅信你做既野係岩,就去做。衰左,自己承受。That\'s it, that\'s all. 你好好彩,暫時未有小朋友,又唔駛煩PR,而家唔黎,仲想等幾時?

Sydney情況我唔了解,我在墨爾本好好。兩年半前由香港回流澳洲,我同老公由零開始,乜都冇,屋企人可以幫手但我拒絕左,因為我自信我一定搞得掂。到現時生活非常非常開心,簡直係天堂。

我的人生意義:當一個好女兒,好老婆,好媽媽!

複式洋房

澳幣滙價現在都算相對的低,真係可以考慮得過!

大宅

其實你咁想過黎澳洲,就襯候生去馬啦。悉尼而家都好多B6, 商場,餐廳無處不在,讀書競爭都好大。不過放心,平時在家煮開支都不大。

以你case 盡快同男朋友簽紙結婚申請parter visa, 現在批PR 越來越慢。入紙後大約2.5-3年先批,説不定要更長時間。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

呢度多數係移左民既jm, 你響度問梗係多數人叫你早d 過去。事實上係真係想問意見定只係想搵人support 你既想法?

你以前點倚賴人地都好,你決心要移民的話,真係要學獨立。

複式洋房

引用:呢度多數係移左民既jm,+你響度問梗係多數

原帖由 bosch 於 15-09-28 發表
呢度多數係移左民既jm, 你響度問梗係多數人叫你早d 過去。事實上係真係想問意見定只係想搵人support 你既 ...
好明顯睇距語氣都係想去啦!在裡度問個個都是贊成去澳洲的。我在香港吃好住好有工人有司機,馬上有第二個小朋友了,但都落定決心明年過去。香港真係玩唔過了,當你有小朋友的時候,發覺D學校啊,環境啊真係同澳洲差好遠。去到咩都自己來都係咁話啦

bosch    發表於 15-9-28 16:45

首頁

尾頁

跳至