想生BB

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

畀面勳章

今天是17周多了, 醫生確定了我肚內的寶貝染色體有問題, 今天要去診所取信, 到醫院登記引產了。與我的二寶貝心連心三個月多, 我好唔捨得, 如果我年輕十年, 我可能有勇氣生佢出黎, 用我成個人生照顧佢。但如今年紀已不輕, 我無法承諾終生保護佢, 唯有忍痛放棄。由收到報告, 抽羊水確認, 只是短短三天, 人生好像由天堂跌入深淵, 但在四歲的女兒面前, 我盡量表現輕鬆, 不想對她有負面影響。我的先生一向堅強, 但他也哭了。我不怕生產既痛, 只是我生出時即是我已失去我的寶貝仔。

其實, 從大女出世後, 我一直渴望可以多一個孩子, 為左快點達成心願, 兩年內做左4次iui, 但都失敗收場。當我期望愈來愈少時, 仔仔又突然來臨, 呢三個半月我永遠都唔會忘記。

我在生BB版已好耐了, 由有女女之前, 至到追第二個BB........我知呢度有好多同路人, 大家都有唔同既故事, 但都為左自己既BB而無價付出。醫生同我講, 你已有一個健康女兒, 不要太傷心, 向前看吧。無錯, 女女同老公係我重要精神支柱, 幸好我有佢地, 但失去細佬, 心裡傷痛絕對不會少。

同路的JM, 你們如何淡忘痛楚, 重新出發? 我生日後便39歲了, 擔心再試風險更大, 但我又更想將bb帶返身邊, 此刻心仍然痛。

大宅

引用:今天是17周多了, 醫生確定了我肚內的寶貝染

原帖由 大白兔糖 於 15-10-06 發表
今天是17周多了, 醫生確定了我肚內的寶貝染色體有問題, 今天要去診所取信, 到醫院登記引產了。與我的二寶貝 ...
我上年ivf成功有左個女 但到24weeks冇左心跳 要引產!我結婚5年 辛苦打針&用左好多錢 放第2次雪胎先成功 好心痛!我好明白你!開頭我都想吾通 但系宜家想通左 有啲野真系吾系我地控制到 只可以講無緣分 人生甘長難免有好多挫敗!我地都要接受!所以要加油吖!你仲有個女同老公 一定要撐落去!每次懷孕都系獨立 收拾好心情再考慮

子爵府

回覆:fid=40- 曾經歷小產-引產的姊妹, 妳們如何走出傷病, 重新出發

我去年11月引產26.5周的孖女,是第一胎.之前也試了很久.的確好傷痛,不過我提住自己,上天今次係要考驗我.一定要養好身體走出來,因為做得到就再有機會,即使真係冇.亦要對我曾有過的小天使負責任.我答應佢地會代佢地看世界、經歷人生,也會代佢地做好事、行好心!

加油!!

妳們將永遠活在我的心中.

複式洋房

回覆:曾經歷小產/引產的姊妹, 妳們如何走出傷病, 重新出發?

我8月頭17週幾早穿水要引產同吸宮,無諗過我後生都發生呢d事(P.S 27 age), 當時都接受不到但見呢度其實都好多同路人,心痛的感覺有很多jm 都明白,宜家你要做的就係好好調理身體,每次懷孕都係獨立的,加油丫!!

男爵府

回覆:曾經歷小產-引產的姊妹, 妳們如何走出傷病, 重新出發

我2013 陀住孖女(都係試左好幾次ivf 先成功) ,細 B 在23週5 既時候因臍帶血流吸收唔到營養最後捱唔住自己走左,當時真係崩潰咁濟,同時又擔心佢留在我個肚會影響埋大 B ,如是這,一路陀住個活生生大 B & 胎死腹中既細 B 直到39 週大 B 順利出世 ,當時我好無用,無膽去見細 B 最後一面,我好內疚!

但當時細 B 走左果時日,我同自己講 ,既然細 B留在我個肚裡面生長得咁辛苦,我作為媽媽既都想佢活得開心健康,所以我同自己講佢走左都係一件好事,去到天堂就可以生活得健康快樂,佢永遠都係我地家庭成員之一,守護住我地,我地永遠都會掛住佢!

當我同自己咁樣講完之後,好已經好快走番出黎無事喇!

今年6 月我地既細 B番返黎仲出埋世喇! 同路既姊妹們大家都要加油呀

大宅

畀面勳章

多謝咁多位同路姊妹既鼓勵, 呢兩日心情平伏了一點, 醫院亦通知我19周時返去見醫生, 相信與我的寶貝分別的日子不遠了。但無論如何, 我都會努力走出去, 呢兩日已搵下小產後的調理方法, 希望盡快用好的身體, 接小寶貝返來。

多謝大家!

大宅

引用:多謝咁多位同路姊妹既鼓勵, 呢兩日心情平伏

原帖由 大白兔糖 於 15-10-08 發表

多謝咁多位同路姊妹既鼓勵, 呢兩日心情平伏了一點, 醫院亦 ...
加油吖 一定會走過的!有咩吾開心上泥傾下 吾好放系心度 支持你:)

大宅

回覆:曾經歷小產/引產的姊妹, 妳們如何走出傷痛, 重新出發?

我係23週發現小朋友有問題,放棄左。。個心情到好矛盾。。大家加油喇

男爵府

回覆:曾經歷小產-引產的姊妹, 妳們如何走出傷痛, 重新出發

我上個月17週早產穿水生左細囝出黎,而家坐緊月,我係救護車痾左隻腳,另一半係急症室張床生的,之後bb係膠袋跟我轉院,再係8人病房張床上面用手挖胎盤,真係好難受,而家瞓覺仲會諗番起,我下年就39歲,我都覺得好難過,而家都未知點解會早產,點避免,好想生個弟妹陪大仔。剩番2個雪胎,試多1次就無機會了。我以為自已放得低,原來仲未。

大宅

畀面勳章

引用:我上個月17週早產穿水生左細囝出黎,而家坐

原帖由 wanmm323 於 15-10-12 發表
我上個月17週早產穿水生左細囝出黎,而家坐緊月,我係救護車痾左隻腳,另一半係急症室張床生的,之後bb係膠 ...
JM, 我有睇過你既post 呀!您都係16年3月媽媽,對嗎?有雪胎即仲有機會呀,而且只差着床呢個step. 我C6反對我IVF,如果唔係我都想去台灣博下。我女女就4歲,佢已識識地野,有時佢提起細佬,我都不其然心痛,尤其係身邊圍繞住好多佗緊既朋友,更令我掛住细b, 呢種心酸真係無法形容。

男爵府

引用:Quote:原帖由 wanmm323 於 15-10-12 發表我

原帖由 大白兔糖 於 15-10-12 發表
JM, 我有睇過你既post 呀!您都係16年3月媽媽,對嗎?有雪胎即仲有機會呀,而且只差着床呢個step. 我C6反對 ...
我已經買左新既奶樽和初生袍,而家收埋左,希望用得到

大宅

回覆:曾經歷小產/引產的姊妹, 妳們如何走出傷痛, 重新出發?

我聽日要引產了 好傷心 好不容易行到21週BB就要離開我

大宅

大宅

大宅

畀面勳章

引用:我聽日要引產了 好傷心 好不容易行到21週BB

原帖由 Yoyo0820 於 15-10-15 發表
JM, 與你身同感受,我仔仔也19週了,雖然由收到報告到今天心情已平伏了不少,但總有些時刻又隱隱作痛。我地要加油,好好調理,迎接BB返來!

大宅

引用:Quote:原帖由+Yoyo0820+於+15-10-15+發表我

原帖由 大白兔糖 於 15-10-15 發表
JM, 與你身同感受,我仔仔也19週了,雖然由收到報告到今天心情已平伏了不少,但總有些時刻又隱隱作痛。我地 ...
好心痛但知道路要繼續走落去 大家積極面對 bb好快會再黎

複式洋房

引用:+本帖最後由+大白兔糖+於+15-10-8+10:28+編

原帖由 大白兔糖 於 15-10-06 發表

今天是17周多了, 醫生確定了我肚內的寶貝染色體有問題, 今 ...
我兩星期前做了刮宮,因為bb無了心跳,它只有9週大,算係早d了結咗件事,總好過十幾廿週後我更難受。以為告一段落,低估了對我心靈的傷害,現在偶然想起,都會落淚,覺得傷害了自己也傷害了家人。又覺得自己是個怪胎,為何家族裡沒人像我般第一胎就流產?擔心自己一世也沒有子女。
後來可能荷爾蒙失調,成對腳生滿濕疹,bb沒生到,卻換來一身傷。現在雖然康復中,間中還在流啡,始終無法很開心地過番以前的生活。不想再懷孕了,我只想做個健康快樂的人。

大宅

引用:Quote:原帖由+大白兔糖+於+15-10-06+發表本

原帖由 QQ_Li 於 15-10-15 發表
我兩星期前做了刮宮,因為bb無了心跳,它只有9週大,算係早d了結咗件事,總好過十幾廿週後我更難受。以為告 ...
每次懷孕都係獨立既 相信自己下一次一定無事的

別墅

回覆樓主:

delete

大宅

畀面勳章

回覆:曾經歷小產-引產的姊妹, 妳們如何走出傷痛, 重新出發

多謝各位JM, 我的小寶寶已成為天上的小天使了,他出來後,我和先生都有看看他,摸摸他,雖然心痛得無法形容,但希望讓他知道爸爸媽媽是永遠愛他的,希望他在另一國度快樂樂!
現在,我要好好調整,接他回來。大家都加油。

首頁
12345...8

尾頁

跳至