自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

婆婆在療養醫院留醫多日,神志又清醒番些,但完全無食慾,吞都吞唔落,唔肯食,連藥都唔肯食,,家人及醫護遠硬功都出齊........無用.......都無乎.......

護士話可能要插胃喉,但婆婆清醒好難攪,唔同那些無意識的病人.

如真係無食慾,反胃,插胃喉吊奶,會不會嘔番出來?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

引用:婆婆在療養醫院留醫多日,神志又清醒番些,但

原帖由 channin 於 15-10-11 發表
婆婆在療養醫院留醫多日,神志又清醒番些,但完全無食慾,吞都吞唔落,唔肯食,連藥都唔肯食,,家人及醫護遠硬功 ...
婆婆幾大?

別墅

婆婆成世人都係超頑固,不講理的人,成日話咁辛苦,死左好過,巳無做人鬥志
同佢講道理,或沊佢,乜都唔接受..........死牛一面頸,夾硬餵佢食,又 吐哂出來,有少少你鬥氣

我知病入膏盲,係真係食吾落,夾硬食,分分鐘嘔番晒出來

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:婆婆可能要插胃喉,有無經驗可分享,謝謝

見過一插就幾年

淡淡的來, 好好的去 ....

珍珠宮

引用:婆婆成世人都係超頑固,不講理的人,成日話咁

婆婆成世人都係超頑固,不講理的人,成日話咁辛苦,死左好過,巳無做人鬥志

我知病入膏盲,係真係食吾落,夾硬食 ...
插胃喉,一定辛苦,清醒的話,可能要縛手⋯⋯因為拔了又要再插番。

大宅

如果佢識掙扎, 就最好避免插胃喉, 因為好易整傷, 到時仲危險。 而且佢意識清醒, 都會好辛苦。 佢係乜嘢病? 會唔會扭計唔想住醫院?

別墅

未入院前在家,每餐仲可夾硬食4-5匙飯仔,現在醫院只肯偶然食好少水果,少少果汁.

現在醫生講過,婆婆好差,心臟隨時停止,要有心理準備

男爵府

插喉好辛苦,如果婆婆係清醒,佢都唔會比你插,插咗都會扯返出嚟,除非綁手。

別墅

kristentam 發表於 15-10-11 11:20
婆婆幾大?

別墅

kristentam 發表於 15-10-11 11:27
插胃喉,一定辛苦,清醒的話,可能要縛手⋯⋯因為拔了又要再插番。
姑娘話清醒好難插,好似話縛住手來插,清醒人插胃喉好麻煩........最好唔好插,但咁情況又無辦法

珍珠宮

引用:Quote:kristentam+發表於+15-10-11+11:20+

其實如果係吾肯食⋯⋯試下慢慢氹佢食。但如果系呑嚥問題,可能就要插胃喉

別墅

見隔離床插胃喉的病人,全部都係成個或半個植物人,無乜知覺的.

別墅

kristentam 發表於 15-10-11 11:42
其實如果係吾肯食⋯⋯試下慢慢氹佢食。但如果系呑嚥問題,可能就要插胃喉

...tum 左十幾日,日tum 夜 tum 都唔食,話吞唔落

伯爵府

我插過鼻胃喉,我用的那一款很幼,很軟,奶白色的膠喉。

講真,插的時候很緊張,會有點不適,但插完真無咩不舒服。我當時因電療,鼻腔口腔都爛,痛,食唔到野,飲水講野都痛。但插喉落營養奶就無問題。

當然,前提是病人合作,有求生意志。

別墅

回覆 hanbb 的帖子

請教........長期一日三餐吊奶.....會不會痾爛大便?

男爵府

想維持佢生命,就真係要插胃喉吊奶先得,如不合作,當然要縛手,所以,如果大家覺得,唔想婆婆辛苦,順其自然,就由得佢食得幾多就食幾多,這點就要家人商量,好好諗清楚,畢竟婆婆已80,平心而論,不喜勿插。

別墅

回覆 chuchu21 的帖子

其實我地全家都想婆婆舒舒服服無痛苦咁離開
但她又可能又未去到要走的地步

現實就係要食藥,食食物維持生命,去到某地步,醫護就要做某地步的事

我地家人見婆婆咁,大家都好痛苦

別墅

人到病入膏盲,無得好番........

越延長生命,越係痛苦

珍珠宮

引用:想維持佢生命,就真係要插胃喉吊奶先得,如

原帖由 chuchu21 於 15-10-11 發表
想維持佢生命,就真係要插胃喉吊奶先得,如不合作,當然要縛手,所以,如果大家覺得,唔想婆婆辛苦,順其自 ...
agree, quality of life

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果婆婆係醒,就算插左如果佢會蚊都要綁手架!另一方,如堅持唔插嘅,婆婆又唔肯食或者吞嚥有問題食唔到嘅,咁婆婆到時都會由清醒變唔清醒架啦…8x都唔算太老,家人大家商量下啦,但我自己覺得如果有需要插而唔插,好似監生餓c老人家咁,好陰公!

首頁

尾頁

跳至