家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

c6堅持銀行買,我個人覺得保險好
想請教大家,你哋跟銀行定跟agent買呀?
銀行4至5厘,保險3厘……
我又唔識睇,需要大家意見

洋房

回覆 MonsterREX 的帖子

有冇得講下你睇到邊間銀行4-5厘,邊間保險3厘?
決定買儲蓄時,預下舊錢放幾耐同大概幾時用你會容易D比較

銀行又好,保險都好,都有短同中長線既儲蓄,中長線一定係推保險,因為業績原因,派息會高過銀行好多

短期就銀行,因為多數銀行都係求穩不求多回報

利申:以上說話冇講過任何公司同保險PLAN
以前的我,守護每一位幼兒,帶給他們快樂
現在的我,守護每一個家庭,讓幼兒能在有保障的環境下成長

男爵府

引用:回覆 MonsterREX 的帖子有冇得講下你睇到邊

原帖由 家庭守護星 於 15-10-19 發表

有冇得講下你睇到邊間銀行4-5厘,邊間保險3厘?
中銀5厘半,大新4厘,axa 3厘
買大約10年啦
佢哋print嘢俾我睇,我都唔識睇
但點解中長線會係保險高呢?反而銀行唔高?

大宅

引用:Quote:原帖由+家庭守護星+於+15-10-19+發表

原帖由 MonsterREX 於 15-10-19 發表
中銀5厘半,大新4厘,axa 3厘
買大約10年啦
佢哋print嘢俾我睇,我都唔識睇
中銀代理中國人壽產品先5.5厘

男爵府

回覆:想幫小朋友買儲蓄保險,銀行買?保險買?

即係跟中銀買較好?

別墅

銀行同保險,冇話邊個一定好過邊個

AXA d 預期回報好唔掂,一半都冇,唔好要

東亞一樣唔掂,我自己買嗰份,預期6萬4最後比得嗰400蚊

要好d嘅話,
你可以睇埋富邦,有中國人壽,通常都高d
如果你中銀代理嗰個都係中人壽的話都ok

男爵府

引用:銀行同保險,冇話邊個一定好過邊個AXA d 預

原帖由 Armen 於 15-10-19 發表

6萬4變400?咁大分別?
聽你咁講,我跟中銀好似比較好
因為中銀間嘢話聽日係最後一日有咁荀嘅plan

男爵府

引用:銀行同保險,冇話邊個一定好過邊個AXA d 預

原帖由 Armen 於 15-10-19 發表

中銀係中國人壽呀

男爵府

留意妳所想嘅“買十年”,係供十年然後再擺n年,定係十年可以攞番所有本+息。

男爵府

引用:留意妳所想嘅“買十年”,係供十年然後再擺

原帖由 oliloo 於 15-10-19 發表
留意妳所想嘅“買十年”,係供十年然後再擺n年,定係十年可以攞番所有本+息。

...
買10年,再擺n年……
唉,呢啲嘢咁煩嘅

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 oliloo 於 15-10-19 發表留意

男爵府

引用:Quote:原帖由 MonsterREX 於 15-10-19 發表

原帖由 foxwolf 於 15-10-20 發表
係架,真係好煩的。如果你唔清楚,不如唔好買住啦,唔好烏下烏下就中個頭埋去,呢D嘢一買咗就綁你十幾年, ...
係我c6急啫……佢聽日銀講做到今日就話要即刻買
我同佢都唔熟呢啲嘢
我都唔敢咁急

大宅

我仔出世冇耐我都買左份,儲蓄連醫療,儲蓄供十年,十五年可拿錢,今年剛供滿十年,現在開始滾存期,我都擔心到時會變成點,不過亦聽聞我買果間永x 這個plan回報ok. 亦好似少聽人鬧哩間公司。

男爵府

引用:我仔出世冇耐我都買左份,儲蓄連醫療,儲蓄

原帖由 sammag 於 15-10-30 發表
我仔出世冇耐我都買左份,儲蓄連醫療,儲蓄供十年,十五年可拿錢,今年剛供滿十年,現在開始滾存期,我都擔 ...
謝謝你意見,我到而家都仲未買
因為都唔知邊度好

大宅

引用:Quote:原帖由+sammag+於+15-10-30+發表我仔

原帖由 MonsterREX 於 15-10-30 發表
謝謝你意見,我到而家都仲未買
因為都唔知邊度好
唔好咁心急,但記得千奇唔好買有基金成份,好冇無障。我agent話我仔果種係儲蓄,有保證幾多果種,多我又唔貪,總之好過擺定期就ok

複式洋房

回覆:MonsterREX 的帖子

你可以睇埋保誠,回報都幾好,我都係保誠度買

16871603    發表於 15-12-15 18:21

男爵府

引用:Quote:原帖由 MonsterREX 於 15-10-30 發表

原帖由 sammag 於 15-10-31 發表
唔好咁心急,但記得千奇唔好買有基金成份,好冇無障。我agent話我仔果種係儲蓄,有保證幾多果種,多我又唔 ...
我都唔要基金,聽朋友講,早排股市跌,錢無咗好多

大宅

回覆:MonsterREX 的帖子

市面上儲蓄可分為兩類
各有好處 先研究邊兩隻 再諗下邊兩隻fit your purpose

複式洋房

銀行業務比較廣,保險公司比較專。再者你可以自己對比一下的,你本金給多少進去,到十年,二十年,三十年後,銀行計劃可以取回多少,保險公司可以退回多少,80歲身故時又可取到多少?從這些方面對比,是比較全面客觀的。我對比過,長期投資來說,保險公司計劃是比較有優勢的。每個計劃都有自己優勢,適合自己就可以了。
希望在網站能認識多點朋友。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至