影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

剛睇完E1, 好似94咁, 成個半鐘一集, 但又幾流暢喎, 唔覺悶, 間中仲有D搞笑位, 好似開幕禮後攞番黎的燒乳鴿

一開始就黎個英雄本色, 首歌都播左幾耐下, 臨尾再整張POSTER, 睇落真好慨嘆, 當年的港產片到而家仲有好多韓劇都有提到, 而家就.............

德善真係幾嘈下, 同娜靜有得揮, 兩姊妹幾煩下; 三千蒲就瘦左好多......

唔知係咪漢城呢個名不能忠於史實, 點解漢城奧運會變左首爾奧運, 呢D係歷史, 不能改變

大宅

回覆:請回答1988

睇完好掛住以前既香港

伯爵府

2018復活節勳章

引用:剛睇完E1, 好似94咁, 成個半鐘一集, 但又幾

原帖由 soscho 於 15-11-07 發表

剛睇完E1, 好似94咁, 成個半鐘一集, 但又幾流暢喎, 唔覺悶, ...
好睇,溫情脈脈,有感觸有笑位,通過三個家庭主線折射出親情友情鄰里情誼,用一集時間就清晰介紹了各家庭的各種狀況,手法細膩得來又有技巧。最令人印象深刻一定係那位刮鬍子刮到傷痕纍纍的兒子,同他那缺乏安全感的母親,究其原因,哦原來係家中失去了父親這角色。細節位處理得自然又活生生,可能80年代的確是我的黃金歲月,劇裡好多地方都能找到自己的影子。

女主角唔靚,但演技不俗,可惜兩姐妹好嘈好煩。幸好幾位男主角雖然其貌不揚(寶劍除外),都予人好感,就像鄰家的男孩,好親切和善。

全劇唔知幾多集呢?每集90分鐘的話都幾考驗耐力,但首集真是拍得好流暢,不經不覺就睇完了。真心好睇。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 soscho 於 15-11-07 發表本帖

原帖由 Pr0udfish 於 15-11-08 發表
好睇,溫情脈脈,有感觸有笑位,通過三個家庭主線折射出親情友情鄰里情誼,用一集時間就清晰介紹了各家庭的 ...
你提起鄰里情誼,開頭幾家人傳餸真係笑C。

最touching反而係訪問德善個度,話馬達拉斯加退出,辛苦換來失望

水晶宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

最初見到成90分鐘有d怕,但睇落又幾快睇完,兩姊妹真係幾嘈,成日嗌交,呢套劇主要為睇朴寶劍,雖然劇中配個甘既髮型,但都唔差喎

伯爵府

引用:最初見到成90分鐘有d怕,但睇落又幾快睇完

原帖由 kiu1112 於 15-11-08 發表
最初見到成90分鐘有d怕,但睇落又幾快睇完,兩姊妹真係幾嘈,成日嗌交,呢套劇主要為睇朴寶劍 ...
得16集,希望唔好加,亦唔好虎頭蛇尾啦

子爵府

jm 們都好高效, 咁快有劇評

呢個星期陪千金溫習, 諗住等多幾集先睇

珍珠宮

我都睇完 E1, 開始時見到又係個半鐘一集,真係滴哂汗 老實,真係有陰影

睇完同感,覺得對姊妹好嘈,扯頭髮呢啲場面有啲煩,希望出係 E1 好。 印象比較深刻係老二係家中慣常被忽視。女一奧運舉牌落空,回家受不公平對待,一次過情緒爆發出來,呢場演得唔錯。

呢套劇一樣都係想睇朴寶劍,1988 cast 覺得比之前2套回答系列削,希望之後可以見到其他演員吸引之處。 睇完 E1, 似乎善宇係一個比較討好角色,會唔會似垃圾哥比較識關懷別人個類角色?

E1 出2015 場面出得好短,但好似如 jm 所料又玩估老公玩意? 今次唔知又玩幾多集呢?

伯爵府

引用:我都睇完 E1, 開始時見到又係個半鐘一集,

原帖由 CherylMaMa 於 15-11-08 發表
我都睇完 E1, 開始時見到又係個半鐘一集,真係滴哂汗 老實,真係有陰影

睇完同感, ...
呢套女角較遜色,沒有高雅拉的美貌,亦冇恩地的氣質,諗諗下,恩地97個樣好trendy, 同15年後個樣冇分别,奇怪d

伯爵府

CherylMaMa 發表於 15-11-8 17:18

睇完同感, ...
今次唔同94,97, 老公用左另一人來扮, 但相信都好易估

珍珠宮

引用:Quote:CherylMaMa 發表於 15-11-8 17:18 我

原帖由 soscho 於 15-11-08 發表
今次唔同94,97, 老公用左另一人來扮, 但相信都好易估
我又岩岩睇完 E2, 呢集覺得有啲悶,最後介紹崔澤背景,加班小朋友比較吸睛。

成長後的德善走樣得好勁 ,寶拉好嘈,如果以後兩姊妹仍然不斷咁吵吵鬧鬧,真係好煩

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 CherylMaMa 於 15-11-08 發表

原帖由 soscho 於 15-11-08 發表
呢套女角較遜色,沒有高雅拉的美貌,亦冇恩地的氣質,諗諗下,恩地97個樣好trendy, 同15年後個樣冇分别,奇 ...
3個女主,我最喜歡都係恩地

恩地 trendy 啲就一定,1997 最近代麻

伯爵府

2018復活節勳章

第二集,朴寶劍一句對白就ko我了。加上德善的旁白,與及一連串定鏡交待小澤當初搬進胡同的片段,整個角色就立體起來,點解Bogummy專做呢d孤單的角色嘅,他的表情好令人心疼。

劇中每個男孩角色都討好,暫時我覺得善宇似七封,正煥似雲宰,我更希望最後有人能打開阿澤的心扉,幫佢在暗黑中燃亮一點光。友情加青蔥歲月,始終係此系列最打動人的元素。

今集的點題幾特別,關於錯覺及誤會。一個不再撒嬌,表現得像成人的孩子,骨子裡其實仍然是個孩子;一個子女眼中成熟老練的父親,在家庭支柱長兄面前,瞬間變身成一個小弟;而經常攪到家嘈屋閉的女兒,家中發生大事時會忽然懂性,肩負起老大的責任。我想編劇要表達的,係每個人的生命裡,總要扮演很多不同角色,而在此等角色之間游移,人會在喜樂參半的人生裡,學識愛與被愛吧。

這兩集都拍得好有意思,希望以後能保持水準。暫時我覺得係今年最有心的韓劇!

伯爵府

成東日攬住呀哥果幕 真係好感動 我都跟住

仲有成東日問寶劍幾時會想念媽媽時 寶劍答每天 我覺得好心痛

德善大左之後點解差咁遠架 仲有點解德善唔係同寶劍一對架咩?

邊個係男一呀?唔係寶劍咩

大宅

醒目開學勳章

未睇,不過女主係GIRLS DAY,個樣好靚呀,上兩套都有睇,我LIKE第一套多過第二套,可能我吾LIKE第二套個男主成日抽水女主。

伯爵府

CherylMaMa 發表於 15-11-8 23:44
我又岩岩睇完 E2, 呢集覺得有啲悶,最後介紹崔澤背景,加班小朋友比較吸睛。

成長後的德善走樣得好勁 :hap ...
E2 比E1少了笑位, 多了煽情, 回憶少時一班朋友的情景確實吸睛

兩姊妹狗咬狗骨的場面會唔會為後來的劇情鋪路? 因發生某些事而令雙方變得融洽? 但可否收歛些, 確實很吵耳

其實一套90分鐘的劇集真難令人集中, 之前producer雖有我至愛的布利, 但始終咁長總有悶場, 點解唔調整至一個鐘?

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 soscho 於 15-11-08 發表今次

原帖由 CherylMaMa 於 15-11-08 發表

成長後的德善走樣得好勁 :hap ...
兩姊妹嘈還嘈,唔好下下扯頭髮吖,又唔係十歲八歲。

我仲有點擔心三千蒲個角色,佢除了負責介紹當時的新科技,就是出來攪爛gag,但我又唔係好識笑,個角色低低能能咁,唔多現實嘅?

伯爵府

Pr0udfish 發表於 15-11-9 10:25

我仲有點擔心三千蒲個角色,佢除了負責介紹當時的新科 ...
係咪韓國女人好興打親交就扯頭髮架, 唔明點解細妹成日俾家姐㩒住砌, 咁大個人曉還手掛

三千蒲仲俾老婆食住, 下下鬧到隻狗咁都冇聲出, 佢地唔係好大男人架咩?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 CherylMaMa 於 15-11-08 發表

原帖由 Pr0udfish 於 15-11-09 發表

我仲有點擔心三千蒲個角色,佢除了負責介紹當時的新科 ...
三千浦在 1994簡直係突出,1988 我覺得應該係未描繪到,佢應該唔係咁簡單角色,期待近有一個海太一樣的角色同佢互動,會係成爸嗎?

但我反而接受唔到佢老婆,似大過佢的阿豬媽,好唔襯,同潤真反差太大

播咗2集,除咗德善,崔澤,善宇有篇幅,其他角色仲有待發掘。我個人對善宇,正煥有期待。善宇暫時覺得佢係愛惜家庭,善良的乖孩子,以為佢比較硬朗的人,點知又唔係,係惡勢力下,佢反應其實係忍耐定懦弱? 我仲未攪清。反而正煥令我刮目相看,開始留意佢

珍珠宮

三千浦(金成均)其實得35歲,佢應該扮緊40歲左右角色,係演亞豬媽的演員真係大。

首頁

尾頁

跳至