跳至

首頁

尾頁

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

移民這裡3年了,但仍舊對這裡的學制不太清楚,求指點,問題如下:
Brisbane高中有否像香港有公開試(HKDSE), 如果有,會有像香港般全部考生於同一日考同一份試卷以示公平?

男爵府

Queensland 叫 QCS test, 我個女舊年考左,係全QLD同一日考統一試卷,但所謂的OPs制度(Overall Positions), 我個人覺得有少少吾公平, 政府網址: https://www.qcaa.qld.edu.au/senior/tertiary-entrance/op
今年個 test date: https://www.qcaa.qld.edu.au/senior/qcs-test/test-dates

你個小朋友幾大,brisbane 考試制度要改,出年畢業同後年畢業考試制度有分別, 我有個group有幾個媽咪朋友都有吾同年紀的小朋友,你有興趣就 pm 我啦
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

回覆:Brisbane 高中學制疑問

我都研究緊。
大至上係:OP 轉成ATAR, 2017 Year 11 第一年,2018 year 12 就係第一輪ATAR grads.

News:
http://m.brisbanetimes.com.au/queensland/queensland-government-to-scrap-op-system-for-years-11-and-12-20150824-gj6q4k.html

ATAR好複雜,3 internal exams + 1 external exams,分數scaled咗而得出黎嘅一個rank。都會有high school certificate(但各state個名都唔同), 入大學就靠個ATAR rank。

ATAR explanation:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Australian_Tertiary_Admission_Rank
https://www.qcaa.qld.edu.au/senior/tertiary-entrance/atar

男爵府

家陣個 OPs, 分兩部分:個人成績同學校總成績

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

candyaust 發表於 15-11-22 07:09
我都研究緊。
大至上係:OP 轉成ATAR, 2017 Year 11 第一年,2018 year 12 就係第一輪ATAR grads.

你家陣開始研究啦 ? 太早了喔
小學吾使擔心喔,我D學生們將去Brisbane Grammar School 讀,家陣小學都係讀緊屋企門口果D public school 咋 :lol

大宅

引用:家陣個+OPs,+分兩部分:個人成績同學校總

原帖由 hk_woman68 於 15-11-22 發表
家陣個 OPs, 分兩部分:個人成績同學校總成績
Yes OP讀邊間學校好緊要

大宅

引用:+本帖最後由+hk_woman68+於+15-11-22+07:18

我都仲1516緊要唔要報埋

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+hk_woman68+於+15-11-22+07:18

佢係好心急

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

引用:移民這裡3年了,但仍舊對這裡的學制不太清

原帖由 mrshearn 於 15-11-22 發表
移民這裡3年了,但仍舊對這裡的學制不太清楚,求指點,問題如下:
Brisbane高中有否像香港有公開試(HKDSE), ...
過兩年就唔係op,我都仲研究緊

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

回覆:candyaust 的帖子

报啦, 到时唔读大把人补上, 不报的话到时满左你后悔

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

回覆:Brisbane 高中學制疑問

多謝各位好心姊妹細心的解答,我還是覺得一頭煙,要多D時間研究同消化下

子爵府

Queensland 叫 QCS test, 我個女舊年考左,係全QLD同一 ...
哈哈,我個仔先4歲幾咋,不過我想多D了解下呢邊嘅學制同考評制度啫。不過聽大家講要計校內+校外成績。校內評核點都會存在不公平的。我之前喺香港教高中DSE,有校內評核學生,個人覺得好兒戲同唔公平,不知Queensland呢邊是否一樣

子爵府

Queensland 叫 QCS test, 我個女舊年考左,係全QLD同一 ...
請問可否講一下點解你會覺得OP制度有D不公呢?好想知道啊,謝謝!

翡翠宮

引用:多謝各位好心姊妹細心的解答,我還是覺得一

多謝各位好心姊妹細心的解答,我還是覺得一頭煙,要多D時間研究同消化下

...
我都一頭煙

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

引用:报啦,+到时唔读大把人补上,+不报的话到时满

报啦, 到时唔读大把人补上, 不报的话到时满左你后悔
你講我?我報左另一間P-12啦,但仲1516要唔要報埋BGS😂

大宅

引用:Quote:原帖由+hk_woman68+於+15-11-22+發表

原帖由 goosema 於 15-11-22 發表
佢係好心急

大宅

引用:Quote:原帖由+hk_woman68+於+15-11-22+發表

請問可否講一下點解你會覺得OP制度有D不公呢?好想知道啊,謝謝!
OP多2年就冇啦。
其實ATAR 校內評分公唔公平都好,都係避唔到架啦。除非係IB? 但我又唔清楚嗰隻點計分,同埋唔係間間private有,public 就唔清楚。
你打算public 定private school?

翡翠宮

原帖由 candyaust 於 15-11-22 發表
你講我?我報左另一間P-12啦,但仲1516要唔要報埋BGS😂
專心一意啦

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

引用:Quote:原帖由 hk_woman68 於 15-11-22 發表

原帖由 candyaust 於 15-11-22 發表
Candyaust, 系呀, 我果d学生们都系一出世就报了喔, 你心大心细, 阵冇位你就知。。。。

男爵府

引用:Quote:原帖由 hk_woman68 於 15-11-22 發表

哈哈,我個仔先4歲幾咋,不過我想多D了解下呢邊嘅學制同考評制度啫。不過聽大家講要計校內+校外成績。校內 ...
甘就唔使研究住, 等改左之后先研究都未迟

首頁

尾頁

跳至