懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

宜家差不多27w,上次晌私家檢查,醫生話胎水偏少,擲界,兩星期後今日再照,都係少
醫生叫我兩星期再返黎照,mon住,同寫左紙俾我返政府跟,in case早產要返政府生...
唉... 好擔心,我應該點做會好啲?

12月4號入院開始,前後晌屯門醫院住左兩個星期(home leave咗兩日)。最初胎水超少(約2cm single measurable pocket),個b幾個主要measurements都落後3週以上,甚至1 percentile都無。好彩嘅係臍帶血流量正常,由於我無穿水滲水,bb kidney bladder又似乎正常,醫生相信係胎盤功能問題,不過又驗尿又驗血,暫時未確定到咩原因。

初入院兩日打左強肺針,一路留院觀察,踏入28週,每朝駁胎心機,一星期兩次超聲波,三日抽一次血for配血,準備一情況變差,bb唔適宜再晌裡面就要開刀。晌醫院無咩做,我就盡量食盡量瞓,另一方面,我home leave時走左去睇中醫,屋企人就一路拎藥俾我飲。
到呢幾日,阿b個size 似乎慢慢追返上嚟,胎水都好似多返啲!
不過,晌屯門醫院住得好好地,尋日突然要轉院去東區... 因為前日有4個超早產b岀世,NICU爆左,所以病房有3個有早產risk嘅就要轉院。尋日嚟到東區,可能阿b大返啲,胎水就多返啲,今朝醫生巡完房,似乎好想我快啲岀院俾返屯門跟,都好,如果情況穩定左,我都想岀院,東區實在太遠啦!

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

回覆:27w胎水少

尋日交左referral letter俾屯門醫院,今日下晝就call左我入院啦...

大宅

入左色因月醫生睇住 放鬆啲 祝福你

伯爵府

引用:入左色因月醫生睇住+放鬆啲+祝福你

原帖由 寶貝:) 於 15-12-04 發表
入左色因月醫生睇住 放鬆啲 祝福你
Thanks! 聽日醫生先檢查,希望ok無咩事啦

複式洋房

我30w, 昨天產檢又係突然話我胎水少! 我都擔心中!

伯爵府

引用:我30w,+昨天產檢又係突然話我胎水少!+我都

原帖由 KaKa2016 於 15-12-04 發表
我30w, 昨天產檢又係突然話我胎水少! 我都擔心中!
之前又係一路正常?
我醫生第一次話少時,話有可能咁啱bb未痾尿。兩個星期後再照都係少
你唔好擔心住先,休息多啲!

複式洋房

回覆:pppsze 的帖子

係呀!之前一直話胎水好足!但我見個醫生又好淡然,只叫我多休息,我諗住無乜事掛!點知上網睇,好似會怕早產!我唔想! 其實胎水個指標係點?

伯爵府

引用:係呀!之前一直話胎水好足!但我見個醫生又

原帖由 KaKa2016 於 15-12-04 發表
係呀!之前一直話胎水好足!但我見個醫生又好淡然,只叫我多休息,我諗住無乜事掛!點知上網睇,好似會怕早 ...
好似係8cm normal,我宜家唔夠7。
你盡量放鬆休息多啲瞓多啲先啦。我返工真係好忙,日日OT,返屋企又湊仔,真係休息唔夠,或者有影響。

大宅

係唔係飲得少水?

伯爵府

引用:係唔係飲得少水? +

原帖由 kim1204 於 15-12-05 發表
係唔係飲得少水?
唔關事咖,我日日飲好多水咖。

珍珠宮

飲幾多水都係同吸收有關,我個時日日有湯水,後期羊水偏多

複式洋房

引用:尋日交左referral+letter俾屯門醫院,今日

原帖由 pppsze 於 15-12-04 發表
尋日交左referral letter俾屯門醫院,今日下晝就call左我入院啦...
今日睇政府醫生,ok ma?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+pppsze+於+15-12-04+發表尋日

原帖由 KaKa2016 於 15-12-05 發表
留院中。
醫生照左都係少水,仲話bb size 比週數細,要closely monitor。初步排除係穿水,驗血糖、驗血、留小便,睇下係咩原因少水。仲已經打緊強肺針,in case要早岀世,減少併發症

伯爵府

引用:Quote:原帖由+pppsze+於+15-12-04+發表尋日

原帖由 KaKa2016 於 15-12-05 發表
你30w情況又好啲,如果bb size正常就唔好擔心,你幾時再覆診?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+KaKa2016+於+15-12-05+發表今

原帖由 pppsze 於 15-12-06 發表
你30w情況又好啲,如果bb size正常就唔好擔心,你幾時再覆診?
我22號先覆診!希望你一切平安喇!

大宅

小小經驗分享,我上次懷孕照結構時已經話唔夠胎水,睇咗三個醫生都話有可能唔夠32週就要出世,或者27前就會冇咗(emoji)最後我睇中醫,除咗食中藥外佢仲叫我每日用薑水浸腳,結果我35週時胎水合格,最後38週bb先出世。

伯爵府

引用:小小經驗分享,我上次懷孕照結構時已經話唔

原帖由 vanessa_yuen 於 15-12-08 發表
小小經驗分享,我上次懷孕照結構時已經話唔夠胎水,睇咗三個醫生都話有可能唔夠32週就要出世,或者27前就會 ...
多謝你,請問你睇邊個中醫呀?我宜家暫時home leave 兩日,星期四再入院。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

希望你冇事喇,加油

伯爵府

引用:Quote:原帖由+pppsze+於+15-12-06+發表你30

原帖由 KaKa2016 於 15-12-06 發表
我22號先覆診!希望你一切平安喇!
多謝你!

伯爵府

引用:希望你冇事喇,加油+

原帖由 我要做媽媽 於 15-12-08 發表
希望你冇事喇,加油
多謝你!!

首頁

尾頁

跳至