自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近隻眼唔舒服,想睇下醫生,忽然先想到一個問題

如果一個人受傷,可以入急症室,就算非常緊急或無錢都唔怕……但如果隻眼受左傷,或需要緊急處理,否則會盲,咁又可以點算呢?

雖然眼疾最多係盲,唔會死,但視力無左就無左,會由健康變左殘疾,咁就一世。但香港我好似唔覺有呢方面嘅急症,如果隻眼好嚴重,重要等第二日拎醫生信去排政府,咁咪唔盲都等到盲?如果係咁可以點算?(無錢睇私家)

男爵府

回覆:如果無錢…點睇眼科急症?

急症室覺得有需要係會urgent call眼科醫生落去睇

用戶要求終止服務

畀面勳章

眼科急證有即日(辦公時間)

其實好多長期病都係咁, EG. CANCER, 你無錢睇私家慢慢等, 好大可能因為咁而遲左, 又或者無錢用標把藥, 最尾死左, 咁又可以點?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

眼有事都可以睇急症架喎
我同事話有朋友試過眼有問題, 去睇急症, 仲好快安排同佢做手術

男爵府

眼科可以去急症室睇,會call 眼科醫生

大宅

回覆:立夏 的帖子

真係好危急應該先去睇急症

如果唔算勁緊急,可以睇街症/私家醫生寫信轉介去政府專科

其實唔係咁絕望⋯ 當然有錢睇私家,儀器可能會好d, 等嘅時間會短d

大宅

c6試過比紙角輕輕界左一下,本來以為無野,點知不斷標眼水同好痛,去到急症已經打唔開隻眼,佢話好快有得睇,唔駛等,原來眼球表面刮花左一條痕,無影響視力,但係而家會經常眼乾。所以唔會話無眼科急症,都係果句:視乎緊急程度而已。

侯爵府

回覆:立夏 的帖子

我試過照去急症室睇,醫生寫咗封轉介信俾我去眼科醫院睇,即時做埋小手術。

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

當然係去急症,佢哋會轉俾眼科,要留院幾日㗎!我有朋友試過

我要記得幸福......

水晶宮

去急症,但要有眼科,還要9一4,因5時眼科下班

公爵府

好媽媽勳章

引用:最近隻眼唔舒服,想睇下醫生,忽然先想到一

原帖由 立夏 於 15-12-29 發表
最近隻眼唔舒服,想睇下醫生,忽然先想到一個問題

如果一個人受傷,可以入急症室,就算非常緊急或無錢都唔 ...
專科會視乎緊急性排期

男爵府

假設政府醫院已排期一年半後見醫生,會中途情況轉差,视力嚴重衰退,咁又可以點?又係睇急症?

正用手機app,請勿點評,因為是看不到的。如要回覆請用引用,多謝合作!

大宅

mankei416 發表於 16-1-4 02:28
假設政府醫院已排期一年半後見醫生,會中途情況轉差,视力嚴重衰退,咁又可以點?又係睇急症?

...

覆診的信有寫的, "如遇急病", 可以去急症求診. 理論上 : 政府是對病人很好的!

大宅

Blobfish 發表於 16-1-4 02:42
覆診的信有寫的, "如遇急病", 可以去急症求診. 理論上 : 政府是對病人很好的!
...

反而好想知道, 如果急病入北區醫院急症, 一般(不致命的仆親塊面, 但都有留血)要幾耐先出得院.

因為我識有人, 大約一個鐘就出得院了.

男爵府

引用:Quote:Blobfish 發表於 16-1-4 02:42 覆診

原帖由 Blobfish 於 16-01-04 發表
應該唔一定留院的

正用手機app,請勿點評,因為是看不到的。如要回覆請用引用,多謝合作!

大宅

mankei416 發表於 16-1-4 02:48
應該唔一定留院的

我意思係, 入北區醫院急症室, 至到離開, 只用了一個小時左右. 有冇咁神奇呢?

子爵府

我試過眼有事夜晚去睇急症,咁唔會盲,但是也幾urgent。急症將我轉介去眼科醫院,翌日就處理咗了。

男爵府

引用:Quote:mankei416+發表於+16-1-4+02:48+應該

原帖由 Blobfish 於 16-01-04 發表
我意思係, 入北區醫院急症室, 至到離開, 只用了一個小時左右. 有冇咁神奇呢?
...
我試過坐的士送ex去急症室,開的士門已經幾個姑娘衝過黎推我ex唔知去左邊,呢d睇係咪危急啫
我自己好多年前,有日瞓醒就開唔倒一隻眼,好痛都係睇急症,都好快有得睇,仲要下午做埋小手術

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

醫院每科都總有醫生on call, 不過眼呢類non working hours 被call in 機會較少。仲有一科係極少會半夜被call in: 皮膚科,因為好少皮膚有咩緊要到一定要半夜即時處理,多數可以等

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

隻眼受傷要緊急處理,咁都係叫受傷同埋緊急,當然係去急症室。

有次我陪阿媽去眼科醫院做手術,有個男仔好似打波時整到隻眼,都係即刻入院醫治。

真係急果陣政府做野一條龍咁好快,不過一定要記住病人覺得急同醫生覺得急係兩回事。

首頁

尾頁

跳至