夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位:

其實我都唔知可以點?因為係呢一刻,我老公佢係澳門賭緊錢,我好擔心,亦好唔開心,但只可以對人歡笑背人愁。

我好想離開呢個人,因為我知道同佢一齊係無幸福,係唔會有開心啲日子過。但當我見到佢因為要還錢而去賭錢,我真係覺得好心痛,因為我知道,除賭錢以外,我係好愛呢個人。其實見到他被錢節磨成這樣子,我實在唔知應該可以做咩去減低佢啲痛苦。而我可以做的,不該做的,我都一一做過,但都不能把他救出來,我真的覺得很難過,好想大哭一場。佢身邊的十多年好友亦因為他經常問人借錢已疏遠他,家人亦已不理他,身邊只剩下一些豬朋狗友,所以我更加不想放棄他。

如果選擇分開,我要面對家人,唔知應該點同佢哋講,我想他們是估到的,只不過唔會諗到情況去到咁差,仲有小朋友的問題,我有時都問他:「如果屋企得我同你好嗎?」他會說:「不好,要同爸爸一齊,三個先好架!」果一刻,我真係覺得好痛,他並不知道他的爸爸已拿了家裏全部錢去賭,也沒有為這個家盡過一點責任,為何還要為他涯生涯死?他只是一次又一次的欺騙我們,為可還要給他機會呢?我知道離開他,我會很不開心,始終十二年感情,但我知我的日子會比現在好。

但如果選擇再給他機會,我們會賣了層樓,拿一部份去還債,然後租樓住,從頭再來過(因為他說現在時常被人追債,令他不能不賭,但如果賣樓還晒d債,佢就可以唔需要再賭,因為佢自己都覺得好辛若)。但這個人,我還可以信嗎?他一次又一次的傷我,令我一無所有,只剩下一身的債,我還應給他機會嗎?他口口聲聲說我幫了他這一次,他就會戒賭,但我已幫了他無數次,他有做到嗎?他所做的,從來沒理我的感受,我還應跟他一起嗎?

他說希望可以有機會同我行同一條路,但我說面前這刻的路實在太難行,我怕等不到。

我真的不知如何是好?我真的覺得好辛苦,經濟的壓力已令我透不到氣,但我還要擔心他因被人追債而令佢走上絶路,我的很辛苦。

可否給我一點意見?

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

以賭還債係死路, 惡性循環, 如果佢死性不改, 你覺得你個仔成長會開心嗎?

男爵府

牛年勳章

但係還債唔係一定要賭錢架喎...

你老公係咪職業賭徒??? 佢無正職???

大宅

我老公都係鍾意賭錢既, 以前都係咁衰(可能好你老公少少), 但係年年都係冇錢剩, 重要問銀行借錢~~我亦都幫佢還過冇數次...
真至結婚一年後, 我識咗第二個男仔, 我就同佢講我頂佢唔順, 離婚! 到果一刻佢真係驚.... 最後我都係同番佢一齊(因為我始終都同佢一齊成10年), 依家事隔7年左右, 雖然佢都會賭下馬, 波, 但係我知佢都已經越買越少(錢), 可能因為冇錢囉
其實信唔信佢好睇你自己, 同埋佢係咪一個有責任既人, 肯唔肯做.....你會最清楚~~

別墅

回覆 #4 lai_tat 的文章

佢有正職,但全部都拎晒去還債

男爵府

牛年勳章

我覺得, 如果真係有心還晒啲債嘅, 係唔應該繼續去賭囉...

贏咗係可以還呀, 但萬一又輸呢??? 咁點呀???

男爵府

其實好視乎你再信唔信呢個人, 或者係呢個人值唔值得你再比機會, 如果佢係以賭還債嘅, 我唔相信佢會戒賭囉

男爵府

牛年勳章

有無試過打去啲"戒賭熱線"搵人幫吓呀???

別墅

原文章由 lai_tat 於 08-9-2 15:57 發表
有無試過打去啲"戒賭熱線"搵人幫吓呀???

之前已經試過,但如果佢係冇心戒啲,人哋都幫你唔到

別墅

我就係心大心細,想就更係想同佢一齊啦,因為知道自己仲係愛佢,但又知自己輸唔起,唔想以後d日子都係咁,所以先唔知點算,仲有就係唔知點同屋企人交代,好煩呀

我諗住賣咗層樓d錢係放係我a/c,留返比個細啲同等自己有返d安全感,點都唔會再拎出嚟,因為我覺得賣咗層樓同佢還錢,已經係比咗機會佢,如果佢都係再賭,咁我為有拎錢走人

翡翠宮

愛上左賭錢同食白粉一樣咁衰無分別的 我覺得響你未賣樓之前你要同佢約法三章, 首一要佢去睇e生, 因為佢已經成為一個病態賭徒, 佢接受到行為治療/藥物治療後有改進先好賣樓同佢還債 第二佢一定要做野, 所以收入必須上繳否則佢只會重蹈覆轍 但你一定要恨心, 如果你稍一心軟不但幫5到佢更壞既係再令他跌入萬劫不復不能自拔既地步, 同埋涉及你個仔同仔將來既幸福 所以一定要硬下心腸
原文章由 aeiou1234 於 08-9-2 15:25 發表
各位:

其實我都唔知可以點?因為係呢一刻,我老公佢係澳門賭緊錢,我好擔心,亦好唔開心,但只可以對人歡笑背人愁。

我好想離開呢個人,因為我知道同佢一齊係無幸福,係唔會有開心啲日子過。但當我見到佢因為要還錢而去賭錢,我真 ...

男爵府

牛年勳章

原文章由 aeiou1234 於 08-9-2 16:24 發表

之前已經試過,但如果佢係冇心戒啲,人哋都幫你唔到

依你咁講, 即係你老公無心戒賭啦?!

咁唔得架喎, 你以後嘅生活就係咁???
你真係要考慮清楚呀...

別墅

因為佢出糧係出cheque,所以佢可以張cheque一到手就即刻去攞錢賭(就好似今次咁,因為剛剛出糧),根本就唔會有錢到我手,仲有就係一來再唔賣樓,我冇錢供,二來都想賣咗層樓,留返d 現金比條路自己行

男爵府

牛年勳章

層樓有無你名架???

別墅

原文章由 lai_tat 於 08-9-2 16:36 發表

依你咁講, 即係你老公無心戒賭啦?!

咁唔得架喎, 你以後嘅生活就係咁???
你真係要考慮清楚呀...

因為之前未去到要賣樓還債呢個地部,同果時佢屋企人都仲會幫佢,但現在已經唔會有人理佢,冇人信佢,包括佢亞媽

別墅

原文章由 lai_tat 於 08-9-2 16:53 發表
層樓有無你名架???

係我同佢亞媽,冇佢個名,但我知佢亞媽知道要賣樓同分錢,就覺得我好似攞佢d錢咁,但其實係還完比銀行之後再分兩份,仲之就一疋布咁長,我點都要攞返一舊架啦,因為你個仔冇本事唔生性,如果唔係我都唔會咁

男爵府

牛年勳章

原文章由 aeiou1234 於 08-9-2 16:54 發表

因為之前未去到要賣樓還債呢個地部,同果時佢屋企人都仲會幫佢,但現在已經唔會有人理佢,冇人信佢,包括佢亞媽

連阿媽都唔信自己個仔, 即係去到好嚴重嘅地步喇...

你真係要為自己打算呀, 仲有你個仔呀...
你都唔想你個仔有個咁爛賭嘅爸爸架...
我贊成你賣咗層樓, 跟住還晒啲債先...
無債一身輕, 到時再見步行步...

大宅

佢個頭腦未清醒,唔會有人因為要還債而去賭架,妳要有心理準備佢會拿賣左層樓d錢去賭

別墅

原文章由 lai_tat 於 08-9-2 16:58 發表

連阿媽都唔信自己個仔, 即係去到好嚴重嘅地步喇...

你真係要為自己打算呀, 仲有你個仔呀...
你都唔想你個仔有個咁爛賭嘅爸爸架...
我贊成你賣咗層樓, 跟住還晒啲債先...
無債一身輕, 到時再見步行步... ...

多謝你啲意見,放就放咗係地產,不過現在個市咁,都唔知要等到幾時先賣得出

首頁

尾頁

跳至