論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印尼家傭原本下星期退休回鄉, 昨早突然中風入院, 右邊身唔郁得, 講唔到說話, 神智不穩定, 醫生話復原機會微, 很難過
合約仲有兩星期便完結, 但她很大可能未走得, 但她VISA, PASSPORT 同保險都即將完結, 她香港無親人, 只有朋友, 續約AGENT話唔駛心急, 仲可再等病情明朗後安排回鄉, 我問過其他中介, 僱主最好儘快去印尼領事館報告, 但係要經番續約AGENT呈報....

請提議要做什麼保障家傭同僱主

公爵府

回覆:smilejackie 的帖子

之前有冇話唔舒服呢?真係好突然,她年紀有多大?是否有三高問題?真係好慘,都唔知點算,保險有包這些疾病嗎?祝她早日康復

伯爵府

smilejackie 發表於 16-1-6 16:31
印尼家傭原本下星期退休回鄉, 昨早突然中風入院, 右邊身唔郁得, 講唔到說話, 神智不穩定, 醫生話復原機會微 ...
如果你捨得買,買安宮牛黃丸俾佢食。

別墅

回覆 smilejackie 的帖子

雖然醫生咁講, 但是可以恢復得到好多的, 但一定要有意志力. 頭半年好緊要. 係恢復黃金期. 好好鼓勵她. 希望她早日康復.

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:家傭中風

完约,visa又到期,理論上到期後係非法留港,又唔關你事,所以盡快通知领事館處理,使唔使經agent就唔知。

伯爵府

fishywong 發表於 16-1-6 17:02

雖然醫生咁講, 但是可以恢復得到好多的, 但一定要有意志力. 頭半年好緊要. 係恢 ...

我瘦印個呀爸又係中風,
半邊身唔郁得,
又話要度頸又問人攞刀,
後來都係靠意志同做運動好番好多。

象牙宮

hsbc005 發表於 16-1-6 16:52
如果你捨得買,買安宮牛黃丸俾佢食。

右邊身唔郁得, 講唔到說話, 神智不穩定, 醫生話復原機會微 ....
安宮牛黃丸 也不能回生的。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

smilejackie 發表於 16-1-6 16:31
印尼家傭原本下星期退休回鄉, 昨早突然中風入院, 右邊身唔郁得, 講唔到說話, 神智不穩定, 醫生話復原機會微 ...

突然中風... 平時該大食大喝, 不出汗, 又不勞動。

人到中年, 食的須好清淡, 少肉... 多勞動, 出汗
才是養生之道。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

333s 發表於 16-1-6 17:44
右邊身唔郁得, 講唔到說話, 神智不穩定, 醫生話復原機會微 ....
安宮牛黃丸 也不能回生的。

都唔係既,
我同事家人中風昏迷要插胃喉,
食咗幾個月都醒番唔使插胃喉,
當然中間都要努力做運動。

伯爵府

-1-6 17:45
突然中風... 平時該大食大喝, 不出汗, 又不勞動。

佢地印尼好鐘意食高糖高油辛辣野,
你見過炸豆餅d油真係嚇死人。
我瘦印好鐘意食雞皮,
我叫掉,佢又留起偷偷食,
肥印又好鐘意食甜野,
2個都餐餐加辣,
我食得辣過佢地,
都係久唔久先食吓。

象牙宮

hsbc005 發表於 16-1-6 18:35
我瘦印好鐘意食雞皮,

input > output = overweight, fat,

食高糖, 高脂, 高納... 大量運動. 出汗. 出力... 都會消耗掉的。。
相反佢地愛食, 又懶, 不出汗, 不想出力..... (不想用力) 高糖, 高脂, 高納留在體內...
成了中風, 糖尿, 尿酸, 膽固醇高, 心脏...高危人士.

香港沒有食不飽, 而是營養過剩的問題。
前工人, 二日食掉一包雪雞。

外傭屈雇主, 吃不飽... (可能要日日大魚大肉) 為標準。

地中海飲食金字塔則將食物大執位,
最低層是蔬果、全穀類、橄欖油、豆、果仁及香料,每餐都可以吃。
第二層是魚及海鮮,建議可常吃,每周最少兩次
第三層是家禽、蛋、芝士及乳酪,建議每周進食不少於一次,
最上層是各式肉類及甜食,建議少吃。

理性討論交流者。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:-1-6 17:45 突然中風... 平時該大食

原帖由 hsbc005 於 16-01-06 發表
我瘦印好鐘意食雞皮,
我前印姐餐餐食辣同炸野, 一日2餐不停吃, 仲要話食慣左, 無事既! 咁食法唔病就奇!

大宅

家傭最鍾愛煎炸辣甜,見到樣樣食品都係紅,黃色都怕怕。
昨日在印尼領事館,職員都講近日都有幾單工人中風報告,比往時多

象牙宮

smilejackie 發表於 16-1-8 10:48
家傭最鍾愛煎炸辣甜,見到樣樣食品都係紅,黃色都怕怕。
昨日在印尼領事館,職員都講近日都有幾單工人中風 ...

听不少。

見那些發胖的, 有的走路有不灵活.... 还有雇主請。

卅四十, 食的太好, 又過量, 家務又懶做, 沒有出力, 出汗.....工人还叫辛苦.

三高就出現在身上了。 自助餐, 大魚大肉, 凡是食的太豐富, 都不太利健康…

瘦也會中風的。

我是長期病患, 醫院里, 見年輕的愈來愈多。

理性討論交流者。

珊瑚宮

在家鄕是食齋。身體好

來香港食品豐富。個個肥二三十磅。中風唔奇

333s    發表於 16-1-19 12:19
333s    發表於 16-1-19 12:18
玩具萬歲!

男爵府

中風可以拖好耐先醫得好或者有機會醫唔到番正常,你喺咪可以等?等到佢出院真喺唔知咪時候。你唔同佢續約,姐姐(如佢神智清醒的話)佢一定選回國,因為你唔同佢續,完約後的醫療費真喺唔知點計。我喺你,我會聯絡保險睇吓包唔包送佢番去原居地。在合約完結前送佢走。

大宅

我因工作關係接觸不少此類個案,有幾樣野要提醒樓主。
在合約期間,醫院院費$100/天,保險claim不claim到,視乎你當時有無加錢買危疾那部份,因無買的話,中風,心臟疾病及癌病唔包的。如保險不包括就要樓主自付。

完合約至visa到期前,都係$100/天,但保險已不再受理,你和他的關係也已終止,醫師費要工人自己付,你幫他付係人情。

到visa都完,如仍留醫,佢可以取醫生信向入境處申請延期居留,但只獲得 tourist visa,由visa完呢日開始,院費變成$4680/天,條數都係工人自付!

因合約講明要包佢返回原居地
你要問清醫生佢幾時適合搭飛機,(因中風一個月內係唔建議搭機的)同埋要有什麼輔助,例如要否醫療人員隨行,定普通人隨行都得。我有個案要醫生隨行坐普通民航機,有要用sos醫療專機,條數要僱主自付,都好金!
幫佢買機票時,航空公司有份表你要交給醫生填,証明工人適合搭機同有什麼醫療設備需要。另問醫生寫封memo講明工人咩病醫左咩,俾佢帶返家鄉繼續治療。

若醫生話適合出院但未適合搭機,就找些boarding house or church 可幫忙照顧佢既,費用都由工人自付。
盡快通知佢家人,等佢地自己傾清楚想點。

公爵府

mntabo 發表於 16-1-9 03:59
我因工作關係接觸不少此類個案,有幾樣野要提醒樓主。
在合約期間,醫院院費$100/天,保險claim不claim到, ...

要記住

大宅

回覆:mntabo 的帖子

如果買左保險回程要有特別安排可以claim嗎?

男爵府

hashtag影視迷勳章

"申請延期居留,但只獲得 tourist visa,由visa完呢日開始,醫院院費變成$4680/天,條數都係工人自付!"

但工人付不起$, 又唔適合搭飛機走, 政府會點攪?

首頁

尾頁

跳至