自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

呢度有冇JM的子女是自閉症譜系+ADHD?EK那一邊是將兩個症分開討論的,他們淨得一樣是會易好多解決,所以成日會分享他們進步的經驗,但我仔今年六歲,是兩樣都同時有,你們可以想像到嗎?我每天都身心疲累....有時真是會諗我哋是但一個唔係呢個世上就好了⋯⋯呢度有冇人的小朋友是兩樣都同時有?好想要啲正能量支持吓⋯⋯

大宅

回覆:有冇JM的子女是自閉症譜系+ADHD?

再準確來說,我兒子有的是ASD+ADHD+ODD, ODD應該唔是所有ADHD的小朋友都有,有冇JM的小朋友真是乜都有?

大宅

引用:呢度有冇JM的子女是自閉症譜系+ADHD?EK那

原帖由 shutter 於 16-01-23 發表
呢度有冇JM的子女是自閉症譜系+ADHD?EK那一邊是將兩個症分開討論的,他們淨得一樣是會易好多解決,所以成 ...
我個女係,真係勁辛苦及覺得前路迷茫,我家還同住有焦慮症的婆婆,她很不理解自閉的特性,我每天都很疲累!

伯爵府

幾辛苦都要撐住,如果我地都放棄,仔女就會可憐過孤兒仔。
無論仔女有無進步,都要為佢感恩,為佢四肢健全,無危害生命的疾病纏身而感恩。
勿為佢將來擔憂,盡量解決眼前既問題,有困難去搵家長資源中心,果度有好多寶貴經驗可以幫到妳。
更要為自己承受的壓力找尋出口,唔好將自己變成壓力煲,爆起上來會攞妳命!

Abby_han    發表於 16-1-24 01:38

子爵府

我女係ADHD.暫時只有抄寫問題,係樂善堂上左半年樂善童心課程

男爵府

好媽媽勳章

我個仔今年18歳,當佢8歲時確診ADHD+亞氏保加症。細個返學時成日俾老師投訢,放學唔見佢响班房就一定響校長室。當時都好唔開心同大壓力,但係我同自己講連做佢父母都放棄佢,邊個會保護佢?之後帶佢上堂丶睇下書丶問醫生同學校開會。情況一路慢慢改善。依家大個仔了,同細個差好遠。有好多野我已經唔駛粗心,同一般年輕人一樣冇分別。所以樓主千祈唔好放棄。希望在前面

momomoie    發表於 16-2-3 12:55
amazingbb123    發表於 16-2-2 22:11
99dogdog    發表於 16-1-24 01:23
greenpea    發表於 16-1-23 23:51

大宅

引用:+本帖最後由+丁丁丁+於+16-1-23+12:55+編輯

原帖由 丁丁丁 於 16-01-23 發表

我個仔今年18歳,當佢8歲時確診ADHD+亞氏保加症。細個返學時 ...
我都好擔心佢大個咗條路會比別人難行,聽你講完都感覺舒服好多,阿氏仔大多非常聰明,記憶好,智商高,可惜我個是不折不扣的A仔,冇任何阿氏的優點,我諗我個仔大個都唔會好得幾多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

不過無ODD

男爵府

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

引用:呢度有冇JM的子女是自閉症譜系+ADHD?EK那

原帖由 shutter 於 16-01-23 發表
呢度有冇JM的子女是自閉症譜系+ADHD?EK那一邊是將兩個症分開討論的,他們淨得一樣是會易好多解決,所以成 ...
去特殊教育,education kingdom 嗰邊有同路人

水晶宮

丁丁丁 發表於 16-1-23 12:38
我個仔今年18歳,當佢8歲時確診ADHD+亞氏保加症。細個返學時成日俾老師投訢,放學唔見佢响班房就一定響校長 ...
Same ! 今年中三,老師還讚他聰明懂事,媽媽妳捱過了!聽完想喊!
自由太多會令世人失去平衡

王國長老

我仔小六。社交問題難攪d成日做埋d野肉麻當有趣自以為好風騷叫佢都唔識停
學習情況尚算ok,都算聰明嘅,係要人釘人lor ,專注差嘛!
對佢有期望架,不過條路仲有好長

大宅

引用:不過無ODD +

原帖由 Charlotte_mom 於 16-01-23 發表
不過無ODD
冇ODD的ADHD會易教好多,起碼佢會尊重你作為母親的權威,我個A仔本身已經理解力低,再加埋活躍,成日處於興奮hyper的狀態,再加ODD的對抗性,我完全想死.....所以有時見到啲post話發現自己個小朋友是自閉又或者ADHD, 唔知點算,我可以話俾你知,你哋已經好幸福,因為你哋是會完全想像不到A仔+ADHD+ODD的媽媽的痛苦

大宅

回覆:shutter 的帖子

舉個例子,例如食飯
A仔理解力低,手腳不協調,會食到好污糟,不整潔,食得慢,但會坐定定。
ADHD的小朋友就會好興奮,坐唔定,一路食一路大叫,小小事就被吸引到唔記得食緊飯,但是佢會食得好有條理。
我的兒子兩者加埋,再加ODD,即是你講你教佢都唔會聽,所以最痛苦是這種

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+shutter+於+16-01-23+發表呢

原帖由 tinaleung 於 16-01-23 發表
去特殊教育,education kingdom 嗰邊有同路人
但呢邊回覆多啲快啲嘅。

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我個仔就是你說的那種,而且他不是聽明那種自閉症。 我初初是懷著要想改變佢的心態。慢慢明白到,我們做父母的不是要改變他,而是幫助他。比如說他專注力不足,他未必可以坐30分鐘去完成做到一個手工勞作,因為跟本坐唔定。那就減少做呢類型的活動,或者分幾次做。盡量諗d方法去生活得順利一點,開心一點。

大宅

引用:我個仔就是你說的那種,而且他不是聽明那種

原帖由 kingbbsam 於 16-01-23 發表
我個仔就是你說的那種,而且他不是聽明那種自閉症。 我初初是懷著要想改變佢的心態。慢慢明白到,我們做父 ...
老實說,我也不想改變他,但無奈現實世界有什麼活動、工作是可以給你做3分鐘跟著便不用再繼續做?很難有吧⋯⋯不改變他,他是沒法在這個世界生存呀!

王國長老

我都知ODD情況,咁我仔算好教嘅,呢方面真係比較幸運

大宅

回覆:shutter 的帖子

再講多例子,例如搭巴士搭地鐵
A仔會數站名,記型號,背路線,以令佢覺得好有安全感,但不會興奮大叫,騷擾其他人。
ADHD就會好興奮,坐唔定,隻腳周圍踢,甚至放在坐位上,隻手係咁fing, 隨時會打到身邊的陌生人。
我個仔兩者兼具,即會坐唔定,手舞足蹈兼大大聲去數站名

首頁
12345...6

尾頁

跳至