婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次照懷孕時醫生唔止照到胎仲見到有個3cm的猶,問我有冇痛?我話咩感覺都冇.現在6星期個瘤點算好?醫生話可能係良性,現在無咩可做,好多女性都有的.
1)會不會影響bb
2)應停止懷孕?
3)是否應選擇開刀生順便切瘤?
4)有冇jm有相關經驗?可分享?

水晶宮

回覆:懷孕6星期照陰超見到有個瘤點算好?應停止懷孕?

咩瘤?子宮肌瘤 ? 卵巢瘤 ?

複式洋房

個醫生話唔重要無幫我驗

水晶宮

睇超聲波已經知喺邊架喎,唔使驗

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

睇第二個醫生啦, 叫醫生比意見你穩陣啲啵
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

複式洋房

回覆:Nbs 的帖子

只係話良性無事的但唔知係咩類型

複式洋房

回覆:catfitfit 的帖子

我約左了要3月尾先有得睇

男爵府

如果普通肌瘤唔使割,只要keep住觀察,唔會影響懷孕,至於要不要開刀生就要視乎瘤的位置,我懷孕時都有一粒,我朋友有些有三粒,都可以順產,放心交俾醫生!

victoria_li    發表於 16-2-12 18:54

複式洋房

回覆:sumchanma 的帖子

謝謝你咁飲食有無話要注意d咩?

男爵府

回覆:victoria_li 的帖子

西醫冇講,朋友就話少食雞等等的多激素食物

複式洋房

回覆:sumchanma 的帖子

有左已經無咩可以食,雞都要小好慘情呢

大宅

回覆 victoria_li 的帖子

我陀住BB 7W時陰超照到有個10CM的瘤,喺卵巢旁邊,睇左幾個醫生都話係畸胎瘤。因為個瘤太大,所以在13W時微創手術割左。BB而家7個幾月啦。你放鬆心情,唔洗太擔心架!睇醫生聽醫生意見,當初亦有一個醫生叫我考慮終止懷孕,所以睇多個醫生都無壞。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔識
幫推

睇多兩個醫生問意見
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

如果係子宮肌瘤 :
大把人有,3cm 唔算大,可以隨住懷孕跟住變大,不過唔會同bb 爭營養或爭位。絕對唔使因為甘而落仔。大部分都可以順產,除非無調頭或位置同size 阻礙bb 頭仔落盤骨。大部分都唔建議開刀順便切埋,一來生完荷爾蒙回落佢會縮細,二來懷孕子宮非常充血,切肌瘤有機會流血不止甚至切子宮。除非肌瘤位置阻礙落刀位。理論上有激素既野都唔好食,eg 燕窩當歸白鳳丸雪鴿膏,有人話雞翼都唔好食甘多,睇你自己信唔信。

水晶宮

如果係卵巢瘤而照左又似良性 :
早期懷孕好多時都可以有卵巢水瘤,3cm 算一般size,胎盤長出之後會慢慢消失,之後既超聲波可以睇下有無變大或消失。除非似惡性,否則都唔使因為甘而落。除非之後變得好大,否則都唔使特別因為佢而去開刀。萬一生完 bb 若干時候之後都仲有,可能考慮微創,慳返開大刀。
良性與惡性其實都係照超聲波推測,懷孕抽癌指數唔準確。

大宅

千萬不要吃燕窝,雪蛤糕,當归。我曾有肌瘤,e生给了一張戒食的纸,可惜不見了。你不用太擔心、看多個e生,有BB是開心事!

男爵府

回覆 victoria_li 的帖子

我怀仔时都有子宫肌瘤 话无影響 不用理

複式洋房

我本身都有個瘤起孑宮。係生完bb 之後先發現。係惡性。
無影響到個bb..
生完3個月後做手術

大宅

如果醫生都唔太擔心就冇問題, 不用擔心, 如果不放心, 多看一個醫生。不過我建議你考慮開刀, 因為瘤會係懷孕時充血, 會比平時大D, 但如果醫生覺得你OK, 比你順甘產就跟醫生意見吧

男爵府

唔理佢乜瘤,只要係良性,3cm其實好細,可以唔駛理。只要你每次去產檢,醫生監察住個瘤有無異常或變大就可以。放心,好小事,好多女人都有的。

首頁

尾頁

跳至