想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同先生結婚年半,本以為生B好易!
點知一個月一個月的失望,最後到第7個月本打算去做檢查點知終於有了,好開心,同老公每天都諗,買乜俾bb好?
開心既時間不到一星期,出血?好小好小只係好似分泌物咁有小小血絲咁,間唔中痛一下下,朋友說擔心不如去急政檢查一下,順道排期,結果醫生說看不到?我心想?(應該太細吧?)在醫院住了5天,3支抽血指数700-1500-3000醫生說3千,不可能見不到了,建議做腹腔鏡看看,如果在,就切整條最好,因為怕我下一次又中,提前下當然要另一條漂亮啦,我喊到停唔到,不停問個天,我不是每一天都在禱告嗎?結果是有左邊…只有1cm大,而右邊有積水,所以幫我放了,結果我兩條都還在!
我個刻是開心的,應為個天俾我留反係度,一定係有原因的,我唔怕,大不了,再黎,我一定要幫我老公生一個出來!
休息兩個月,再努力…中間我已正在查台灣ivf bec資料,打算再試一年如果沒有我就做ivf,我唔想再等了,等的時間太慢長,結果再3個后我又中了(本來打算3月就去台灣初診的2月頭就中了),我好開心,今次唔敢同人講,只有同住既家人知道,我靜靜的打算等到7周先決定去照,(因為我真係好怕,好怕又太早,又照唔到)
但到第6周,我妹說先排吧,怕唐氏第一期排不到,我決定先拿醫生紙,去到診所,準備放尿個刻…我見到底褲又有小小血,我即刻沖出去話不用驗了,我要去急政!
我沖出去叫老公走,老公話個心即刻寒了,見到我個樣好青,我即刻又大喊,但心想沒事的就提早見一見bb吧?第二日約了醫生做陰超…醫生說…同樣見不到…而上次宮外孕的那邊,有陰影,應該……我是出到診所才爆喊的,老公一直係身邊,我唔敢喊俾佢睇,我知佢都好難過,但係我真係停唔到…
結果我係過左兩日先去急政,因為有上次既經驗我知要星期一早才有血抽,要星期二先有報告,星期二下午指数出來了,是7千幾,再照陰超,確定在同一邊,因為醫生話今次見到心跳了即時當晚做手術…
手術前我同醫生說如果我另一邊又再積水,如果是嚴重的你幫我切開佢(因為bec話如果有積水必須切除才可以做試宮)(我自己亦不停上BK)我真係唔想再做多刀!(其實正常係不會理你的)
結果,官外孕2×2cm,積水外邊3×2cm,我就係咁…無哂兩邊輸卵管!當晚出院,又似又發左個惡夢咁…
我已經傷心到麻目唔想同人講,覺得自己好醜…我已經無能力自然懷孕…一定要俾錢生B!

男爵府

SALE1234 發表於 16-2-21 17:30
點知一個月一個月的失望,最後到第7個月本打算去做檢查點知終於有了,好 ...

唔好放棄! 你地2個都正常做ivf好易中, 係要受多少少苦

男爵府

回覆:SALE1234 的帖子

不是醜呀! 大家同路人,我都冇左一邊,4月會去台灣Ivf. 為了老公為了BB 不停做手術,不惜花費金錢ivf, 不怕自己辛苦, 承受著起伏既心情同壓力,這是偉大的媽媽呀!成功了就一切都值得! 你是偉大的媽媽,加油呀!

複式洋房

引用:Quote:SALE1234 發表於 16-2-21 17:30 同先

原帖由 cavy0511 於 16-02-21 發表
唔好放棄! 你地2個都正常做ivf好易中, 係要受多少少苦
希望一切正常啦,其實我無做過咩檢查架,只係做過普通婦科!

複式洋房

引用:不是醜呀! 大家同路人,我都冇左一邊,4月

原帖由 YuenYuenKwok 於 16-02-21 發表
不是醜呀! 大家同路人,我都冇左一邊,4月會去台灣Ivf. 為了老公為了BB 不停做手術,不惜花費金錢ivf, 不 ...
希望我4月都可以抱得bb歸啦!
你有無坐月丫?
我都係同自己,同老公講,我唔怕辛苦,我一定要生B!
係呢?你去台灣邊個呀??都係bec?
佢已經叫我買定好孕滿屋D野食住先啦!

男爵府

我果時坐有一星期左右,跟住就番左工了。我去老劉度呀,本身我都打算去BEC,但我睇開既師傳叫我去老劉度。 我未約,打算4月頭去初診,希望4月尾可以開針啦!今日我去左拜龍母娘娘啦,摸到丁財兩旺,希望今次可以順順利利生個健康寶寶啦!

別墅

回覆樓主:

jm
睇到你既經歷, 我眼濕濕。
唔醜, 你地仲好勇敢! 邊個睇你唔起既人,你唔好同佢地計,因為佢唔知你地有幾勇敢!
我有朋友既親戚, 都係宮外孕2次, 2邊無晒, ivf情況下, 已經生咗對孖仔喇!
你要調理好身體同心靈! 第時bb出世大個後,佢地一定知道你係個好叻好勇敢的媽咪!!
仲有,你不如排埋政府的ivf ;我唔知你地既case要排幾耐, 但排咗先算啦!
我朋友, 結婚前知2個是隱性地貧, 一結婚即排公家隊,半年後就可見醫生 (之前已見咗一次做初步諮詢同驗丁丁)! 唔知政府係咪有分唔同隊, 有特別情況一定要人工受孕的夫婦不知是否會快啲~

大宅

引用:同先生結婚年半,本以為生B好易!點知一個

原帖由 SALE1234 於 16-02-21 發表
點知一個月一個月的失望,最後到第7個月本打算去做檢查點知終於有了,好 ...
一d都唔醜,反而係勇敢!不要怕給人家知,想講就講,唔想就唔好講!唔明你的人,係佢無經歷過,不要灰心向前行....

我2015年都兩次19週小產,暫時克服左心理,等m到再黎過!

加油!

複式洋房

引用:我果時坐有一星期左右,跟住就番左工了。我

原帖由 YuenYuenKwok 於 16-02-21 發表
我果時坐有一星期左右,跟住就番左工了。我去老劉度呀,本身我都打算去BEC,但我睇開既師傳叫我去老劉度。 ...
我上次都係坐兩星期炸,今次亦諗住休息多幾日就反工了!
台灣有好多醫生都出名,我點解揾寶,就係我未睇佢,就已經email問佢野,佢好有耐心咁答我!所以覺得佢唔差炸!而香港亦都多人揾佢!
大家加油丫!今次一定得!

複式洋房

回覆:yingnang2007 的帖子

多謝你丫,你都係丫,要加油!
其實我覺得小產受既傷害更大,始終bb時間愈長你投入既感情更多!

複式洋房

引用:jm睇到你既經歷, 我眼濕濕。唔醜, 你地仲好

原帖由 MrsNgSY 於 16-02-21 發表
jm
睇到你既經歷, 我眼濕濕。
唔醜, 你地仲好勇敢! 邊個睇你唔起既人,你唔好同佢地計,因為佢唔知你地有幾勇 ...
我上年已經排了,要2017年12月先見醫生呀!
太耐啦,我等唔切啦,由其係我呢種無可能自然懷孕既人,唔想等了!
不過多謝你丫,見到你既留言,令我即刻有反希望丫!

男爵府

SALE1234 發表於 16-2-21 19:56
我上年已經排了,要2017年12月先見醫生呀!
太耐啦,我等唔切啦,由其係我呢種無可能自然懷孕既人,:crying ...
你要快靚正就去台灣啦,m來就可以初診了。不過你最好先花一兩個月時間補補,食下supplement先,
咁取卵可能會取多幾粒。
例如CoQ10,DHEA,聖潔莓果d,
仲有泡下腳,做運動同食花膠。

我見過有jm話去做ivf就即刻去,但結果得幾粒卵,
到了打破卵針前先問可食咩supplement谷卵,
但一切都太遲。

不過,最好去左台灣初診左先,再問下醫生建議食咩谷卵。

複式洋房

回覆:第二次又宮外孕的我,只可以選擇ivf了

我同你情況一樣,兩次宮外孕,唔好太難過,收拾心情,睇下中醫調理好再做ivf ,大家一齊努力!

男爵府

唔好咁諗,咁我都同你一樣,我都做左2次腹腔鏡,條管係度都無用,兩條都用唔到,仲要驚再宮外孕,切左一了百了。反而你應慶幸自己係易受孕,只有用ivf就一定中。

複式洋房

引用:Quote:SALE1234 發表於 16-2-21 19:56 我上

原帖由 Sharonhoy 於 16-02-21 發表
你要快靚正就去台灣啦,m來就可以初診了。不過你最好先花一兩個月時間補補,食下supplement先,
咁取卵可能 ...
係丫,bec已經叫我買野呢兩個月食,休息下兩個月就出發啦!

複式洋房

引用:唔好咁諗,咁我都同你一樣,我都做左2次腹

原帖由 wanmm323 於 16-02-21 發表
唔好咁諗,咁我都同你一樣,我都做左2次腹腔鏡,條管係度都無用,兩條都用唔到,仲要驚再宮外孕,切左一了 ...
其實我都真係有咁既慶幸諗法,一早俾我ko哂兩條,一早俾我知自己一定要行呢條路…

複式洋房

引用:我同你情況一樣,兩次宮外孕,唔好太難過,

原帖由 llwellwell 於 16-02-21 發表
我同你情況一樣,兩次宮外孕,唔好太難過,收拾心情,睇下中醫調理好再做ivf ,大家一齊努力!

...
你都加油,諗住邊度做丫!?

複式洋房

我依家好似m到咁
咁快架咩??先手術完5日炸喎,我上次好似要個半月架?

複式洋房

排緊威院了

男爵府

我都兩次宮外孕。
2002年結婚
2010年自然bingo,好快微創切了左邊
2012排公家IVF,bingo但爆血無咗
2013年去老劉度IVF成功,陀到9week時躲藏在右邊輸卵管果粒胎迫爆咗,再次宮外孕內出血緊急開刀,感恩無影響到子宮果個
同年生咗阿女。

無管用嘅我打算4月再戰老劉,希望可再生1個妹。

祝早孕!

首頁

尾頁

跳至