夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

以前同老公好恩愛,屋企嘅家務,佢好經常都懶理,佢好中意打機,砌lego,上淘寶,不過佢處理好屋企嘅財政,咁好多時我都由得佢,雖然日日我都朝8晚6,但都等自己放工或放假番去做囉!費時計咁多。。。
係計劃生b前,我同佢傾過,第時我有左,佢未必可以成日打機,有好多野要準備,我又未必可以咁粗勞,老公樣樣話ok...
到依加有左,佢繼續不停打機,我胃口唔好,我媽有時會燉湯,話唔食都飲淡湯,到番自己屋企,乜都無,我自己發好左花膠,想老公日頭煲下湯,都可以日日無件事,我有時等放假先自己煲,加上我腰加坐骨又唔好,根本無辦法做得多,同老公講過,洗衫其實好快,又唔駛自己手洗,唔好積埋,吸塵拖地前後一個鐘就搞掂,都係唔理,我試過忍唔住,做左個幾鐘,又mou又搬搬抬抬,結果條腰痛到郁唔到,又頭暈,連肚都痛埋,差啲要去醫院。。
今晚番到屋企,間屋好似狗窩咁,我睇見已經好唔舒服(隻杯可以飲完丟係度起一層積,啲衫堆到起碼有三機,廚房有佢日頭食公仔面剩番嘅碗同煲未洗,成個玄關都係佢嘅鞋,成張梳化都係佢背囊,屋企一滴飲嘅水都無),我都唔出聲,佢一番屋企,就開始砌lego,一個鐘後,我見佢開始打梗機,佢有問我食唔食野,我話唔係好有胃口,等多陣,一個鐘後,我話要點都要食啲野,去食野啦~佢就繼續打機,我又等多半個鐘,我再問佢要食野,佢可以答我,其實唔食野都得啦!
我戈下無出聲,唔想望住佢打機,自己入左廚房,發現個廚房又係狗窩,如果有煲湯,我都可以自己飲加熱由得佢,但戈刻我係乜都無得食,仲要收拾殘局!
我除左憎佢,無第二種感覺,我未試過咁憎佢,我真係好想叫佢走,我唔知係咪懷孕都會有影響,但我未試過嬲成咁!
希望唔好鬧我唔俾老公打機咁變態,我無反對過佢打,但打到自理能力都無嘅,我覺得仲變態!

男爵府

回覆:有左係咪真係會睇老公唔順眼

靚太保重粗身大細,你一係請个鐘點,一係返外家住同坐月可以的話?个C6咁沉迷打機又冇愛心,㸃對得落去真的冇人性,走啦理Q佢呀正C6留係度小產都似!

大宅

你老公又係幾沉迷打機喔,你粗身大細幹脆無理佢,番娘家。

男爵府

想生BB熱投

我唸如果果一刻你一個人落咗街,佢都可無發現老婆大肚,打少陣機都唔得,真係被遊戲迷成咁,好討厭

珍珠宮

引用:我唸如果果一刻你一個人落咗街,佢都可無發

原帖由 purplerain0348 於 16-02-26 發表
我唸如果果一刻你一個人落咗街,佢都可無發現老婆大肚,打少陣機都唔得,真係被遊戲迷成咁,好討 ...
佢一直打,其實我有提過,話唔好打到乜都唔理啦~第時有阿b都無得打,咁點算喎~
直到兩個星期前,我見佢真係無打喎~咪問佢完全唔打嘅?我都無要求咁極端,佢答我,唔打啦~你唔想咩?我戈時仲有啲開心~
點知上個星期佢開始砌lego。。過左幾日,我發現佢原來打梗新game。。最衰佢啲朋友,仲要打尼氹佢快啲一齊打~

珍珠宮

引用:靚太保重粗身大細,你一係請个鐘點,一係返

原帖由 tommy715 於 16-02-25 發表
靚太保重粗身大細,你一係請个鐘點,一係返外家住同坐月可以的話?个C6咁沉迷打機又冇愛心,㸃對得落去真的 ...
我有請鐘點,不過唔係日日有,可能一星期一兩次,但我老公,每次鐘點執完,乾乾淨淨,佢可以快速整番亂!
其實佢都幾錫我,就係好懶懶閒,真係唔踢唔郁,仲要踢幾下先郁!有時我仲好似反而係衰人咁!

珍珠宮

引用:你老公又係幾沉迷打機喔,你粗身大細幹脆無

原帖由 GilTse 於 16-02-25 發表
你老公又係幾沉迷打機喔,你粗身大細幹脆無理佢,番娘家。
我就係費時日日都番娘家,一番去,真係好夜先番屋企,有時真係想早啲食啲野,早啲訓,但個老公唔爭氣!

複式洋房

我同老公分居佢嘅其中一條死罪就係 我有咗成日逢五,六就出去打機 叫佢早啲返 佢打到朝早5,6點先返 到啊女出咗世頭一個月最難熬我坐月要休息多d佢完全唔幫手,無再出街打機,但轉咗打手機game ,我月坐得唔好。仲搞到有抑鬱,咁當然唔只打機咁少事啦

大宅

我同你情況好似,不過我地冇小朋友。我屋企果件又係淨係識得打機,咩都唔做,真係成日諗嫁佢做咩,做女好過。我依家都成日睇佢唔順眼。

大宅

DHA勳章

做爸爸啦 仲成日打機唔掂喎 我有左反而無 生左先開始睇佢唔順 大大小小既事 例如:佢連整棵菜比個仔食都唔識 而佢就覺得我連佢唔識整菜咁小事都話一餐 有好多磨擦

大宅

引用:Quote:原帖由 tommy715 於 16-02-25 發表靚

原帖由 做個靚太 於 16-02-26 發表
我有請鐘點,不過唔係日日有,可能一星期一兩次,但我老公,每次鐘點執完,乾乾淨淨,佢可以快速整番亂!
...
靚太,完全明白妳嗰種陀一個,仲要湊一個大細路嘅苦況,首先現時嘅妳最緊要靜心,唔好激動,人哋話陀住B成日激氣會生個炆B㗎。至於家務方面,可能妳要家務助理嚟密啲,但記得一定要叫C6負責筆數,等佢知道妳頂唔順佢嘅壞習慣而安排家助嚟密啲,另外好好認真同C6傾個問題,俾我會恐嚇佢話要中止懷孕,事關佢咩都零幫手,仲生BB 做咩?咁當然唔會真係唔要個BB啦,但妳要有心理準備,BB 出世後,問題會加劇,妳會更加頂C6唔住,所以要及早正視問題

伯爵府

你c6真係太過分,jm大住個肚就唔好咁操勞啦,勸下你c6啦,否則阿b出世後仲多野煩

大宅

結婚後不嬲佢都係乜都唔使做,所以就算佢懷孕前答應左你會幫手,最後都係無左回事!男人就系禁,永遠講完就算,就算嗌極都唔郁架。

你唯有密啲請鐘點啦,再唔係就返媽媽度住,等坐完月先返去,你老公係心態上問題,除非佢自己醒覺,唔係既話,生完仲多問題架啦!一系睇開啲,一系自己做返哂!

點都好,陀住一個仲要湊一個,我好明白你感受,因為我老公起初都係禁,後黎我辛苦得濟,佢又唔知點解叮一聲禁,自動照顧我同打理屋企,希望你老公都會!加油!

珍珠宮

引用:我同老公分居佢嘅其中一條死罪就係 我有咗

原帖由 Masaaaaaa 於 16-02-26 發表
我同老公分居佢嘅其中一條死罪就係 我有咗成日逢五,六就出去打機 叫佢早啲返 佢打到朝早5,6點先返 到啊女 ...
佢唔會打到5,6點,但都會打到2,3點,我有時訓到半夜醒一醒,見佢仲打梗,都會提早啲訓~
佢成日打到咁夜,跟住日頭叫佢執一執屋,佢就眼訓,要休息下。。一係攤係度上網淘寶,就係度話唔得閒!
我真係忍夠佢啦!

男爵府

回覆:做個靚太 的帖子

Find a maid / 鐘點。你唔係工人,係靚人妻。

子爵府

嗯.......
男人........
我老公都好鍾意打機....
(我未有小朋友)
不過老公好錫我嘅算
佢放假 我叫佢做家務佢都會做
以前我放工都未做 話佢一兩次要喺我返黎前做
佢就做好晒⋯⋯
以前佢煮完嘢食 又係留過夜都未洗
我話唔可以留!惹小強
佢就冇再留 一定洗(除非佢唔舒服
但會喺我耳邊細細聲講話冇洗因為頭痛(我瞓左))
男人係要馴服佢 你應該一開始就訓練佢

我睇我老公愈來愈順眼 希望我有左佢都好錫我

珍珠宮

引用:做爸爸啦 仲成日打機唔掂喎 我有左反而無

原帖由 camilleting 於 16-02-26 發表
做爸爸啦 仲成日打機唔掂喎 我有左反而無 生左先開始睇佢唔順 大大小小既事 例如:佢連 ...
我就係擔心,有左小朋友,會好多口角,我都有聽朋友講過。。。
所以我有時見佢玩梗乜,我就順便講,如果有小朋友,就無得咁玩,咁點算。。
我真係唔想咁樣嘈,我覺得好煩!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 做個靚太 於 16-02-26 發表我

原帖由 Philover 於 16-02-26 發表
靚太,完全明白妳嗰種陀一個,仲要湊一個大細路嘅苦況,首先現時嘅妳最緊要靜心,唔好激動,人哋話陀住B成 ...
我同老公傾過唔止一次,佢每次都好有誠意,即刻執屋,話唔會激嬲老婆~佢最叻就係扮死狗,亦從來唔會惡言相向。。等我再嬲就係我小器咁,,但過一陣就打回原型!
我成日話煲定煲湯,我唔飲,佢都可以飲,唔好成日公仔面,根本就當耳邊風!
我就係唔想bb出世後,為左尼啲再影響大家感情,以往我體諒佢,都需要有自己興趣,去減壓,但今時唔同往日,點解連戈小小都唔忍下。。。。

珍珠宮

引用:你c6真係太過分,jm大住個肚就唔好咁操勞啦

原帖由 jzzz1102 於 16-02-26 發表
你c6真係太過分,jm大住個肚就唔好咁操勞啦,勸下你c6啦,否則阿b出世後仲多野煩

...
其實我要求真係唔高,有手尾啲同埋唔好堆埋啲野唔做,每日個幾鐘就搞得掂,點解可以搞到狗窩咁!

子爵府

畀面勳章

我好肯定,到你生左b之後,你會更加憎佢。。更加睇佢唔順眼。。
請工人係唯一的辦法。。

首頁

尾頁

跳至