家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

買左全保两年(呀b歲半)每年 萬五蚊 !供15年可以唔使供!因為唔相信15年後 唔需要再供 多數都話d紅利唔够 叫我再比錢 我系咪應該唔好甘買 寧願分開年年買 買就保 唔買就算

禁止訪問

引用:買左全保两年(呀b歲半)每年+萬五蚊+!供1

大宅

飛貓 發表於 16-3-2 00:53
係咪用儲蓄單搭醫療保險?友記好鐘意用呢個方法

我都唔系好清楚 浄系成日聽到佢話 可以保到100歲 系aix買既

禁止訪問

引用:Quote:飛貓+發表於+16-3-2+00:53+係咪用儲

男爵府

回覆:依晴媽媽 的帖子

我用AIA CEO, 好貴但是好好

禁止訪問

引用:我用AIA+CEO,+好貴但是好好 +

男爵府

引用:Quote:原帖由+fanfanbb+於+16-03-03+發表我

原帖由 Hinsonau 於 16-03-03 發表
AIA出左隻亞洲ceo
價錢會比全球性ceo平好多
Thanks. 剛剛續了唔包美國果只,兩個仔合共五萬幾,已經cut 了 dental

男爵府

引用:Quote:原帖由+fanfanbb+於+16-03-03+發表我

原帖由 Hinsonau 於 16-03-03 發表
AIA出左隻亞洲ceo
價錢會比全球性ceo平好多
Term life 本身買緊AXA要加50% loading (因為有病), 有沒有其他介紹?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Hinsonau+於+16-03-03+發表AI

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:買左全保两年(呀b歲半)每年 萬五蚊 !供1

原帖由 依晴媽媽 於 16-03-02 發表
買左全保两年(呀b歲半)每年 萬五蚊 !供15年可以唔使供!因為唔相信15年後 唔需要再供 多數都話d紅利唔够 ...
唔好聽AGENT點,供15年保一世,什麼紅利自已RUN.......

這世界是有通貨膨脹的,保障額祇會一年比ㄧ年少,數十年後可能祗可看門診~

唔好懶,花幾小時爬ㄧ下這裡的 hit post,妳當减少好多被騙機會,而又能終身受用~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:兒童全保

保柏專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食佣金底,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品(儲蓄保/基金),煩死~

保柏互通保額」計劃
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

引用:+本帖最後由+大力大力+於+16-3-4+01:38+編

原帖由 大力大力 於 16-03-04 發表

保柏專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟 ...
因為loading 關係,我同老公用bupa medical, claiming 方面比AIA 快、方便同簡單。

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+fanfanbb+於+16-03-04+發表Th

原帖由 飛貓 於 16-03-04 發表
咁樣買法,你家庭收入應該高過100萬

男爵府

引用:Quote:原帖由+fanfanbb+於+16-03-04+發表Th

原帖由 飛貓 於 16-03-04 發表
咁樣買法,你家庭收入應該高過100萬
公司比錢。on top of the company insurance

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+飛貓+於+16-03-04+發表咁樣買

男爵府

回覆:飛貓 的帖子

我覺得AIA CEO medical plan 對小朋友來說一流。只不過貴。大力大力,我做過research ga, 除了保費,真是一流。不過claim 方面,遠遠不及Bupa.

子爵府

回覆 fanfanbb 的帖子

你小朋友個個月有新病痛嗎?

我有公司的全家保,加top up, 廾年都冇乜幾多次用到普通門診以外的服務,因為我冇病冇痛冇入院

份保險就變左去保其它狂claim錢的人

咁既保險可以有幾好呀?

我寧願要健康的身體

禁止訪問

引用:我覺得AIA+CEO+medical+plan+對小朋友來說

男爵府

引用:回覆+fanfanbb+的帖子你小朋友個個月有新病

原帖由 scotttlk 於 16-03-05 發表

佢地睇Barbara Lam, consultation fee each time is around 2k plus medicine and other examination. If sick one time needs few consultation, 好貴。病一次已經好多千。試過雨次高燒入院,養和私家房三日兩夜埋單約三萬,份plan 全包。我係用家,你話呢?

男爵府

引用:回覆+fanfanbb+的帖子你小朋友個個月有新病

原帖由 scotttlk 於 16-03-05 發表

小朋友燒到40度唔知點算入院好正常,唔好話人狂claim, 無人想claim medical, 邊個想病?你應該感恩唔係話人abused. 如果可以,我希望淨比保金,一次都唔使claim.

首頁

尾頁

跳至